Health Solutions Network

kalogirou

Ντεκουπάζ: Οδηγίες και υλικά για αρχάριους

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019

Λατρεύεις να δημιουργείς νέες κατασκευές και να μεταμορφώνεις παλιά έπιπλα και αντικείμενα, ώστε να τους δώσεις και πάλι ζωή; Αν ναι, τότε το ντεκουπάζ σίγουρα θα γίνει μία από τις αγαπημένες σου ασχολίες! Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε κάθε λογής επιφάνεια, όπως είναι μπουκάλια, ξύλινα έπιπλα, σε γυαλί ή ακόμα και στον τοίχο του σπιτιού σου. Αν έχεις ήδη δει κάποια σχέδια της τέχνης του ντεκουπάζ θα έχεις πιθανότητα αναρωτηθεί “Τι υλικά χρειάζομαι για ντεκουπάζ;”.

1. Χαρτί για Ντεκουπάζ
Το πρώτο και βασικότερο υλικό που θα χρειαστείς για να εφαρμόσεις την τεχνική του ντεκουπάζ είναι φυσικά το χαρτί. Γιατί χωρίς το σχέδιο δεν μπορείς να δημιουργήσεις! Στην αγορά υπάρχουν ειδικά χαρτιά που προορίζονται ακριβώς για αυτή τη δουλειά. Αν, όμως, έχεις ξεχωρίσει κάποιο άλλο pattern, δεν υπάρχει λόγος να μένεις στα προιόντα του εμπορίου. Το σχέδιο με το οποίο θέλεις να στολίσεις το μπολ σου ή το τραπέζι του σαλονιού μπορεί να βρίσκεται κρυμμένο κάπου αλλού. Ας δούμε, λοιπόν, τι εναλλακτικές έχεις.

Με τι χαρτί μπορώ να εφαρμόσω το ντεκουπάζ;
Έχεις πάρα πολλές επιλογές για το σχέδιο που θα διαλέξεις. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολυάριθμες πηγές έμπνευσης.

Ταπετσαρίες Τοίχου & Επίπλων
Χαρτί Περιτυλίγματος
Ύφασμα
Ευχετήριες Κάρτες
Χαρτί Origami
Χαρτοπετσέτες
Περιοδικά
Κατάλογοι
Φωτογραφίες

Οι χαρτοπετσέτες και το χαρτί περιτυλίγματος είναι η καλύτερη επιλογή για το ντεκουπάζ. Είναι αρκετά εύκολο να τα κόψεις και διατίθενται σε αμέτρητα σχέδια. Αν είσαι αρχάριος/-α είναι καλύτερο να ξεκινήσεις με εικόνες που έχουν σαφές περίγραμμα. Έτσι δεν θα έχεις το άγχος, μήπως το αποτέλεσμα δεν δικαιώσει τις προσπάθειες σου.

2. Κόλλα για Ντεκουπάζ

Το δεύτερο σκέλος στην ερώτηση “Τι υλικά χρειάζομαι για ντεκουπάζ;” είναι η κόλλα. Αφού κόψεις το χαρτί με το σχέδιο που διάλεξες θα πρέπει και να το κολλήσεις στην επιφάνεια που θέλεις να στολίσεις. Όπως και με το χαρτί, έτσι και με την κόλλα, σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας θα βρεις ειδική κόλλα για ντεκουπάζ. Η κόλλα αυτή λειτουργεί ταυτόχρονα ως κόλλα και βερνίκι, εξασφαλίζονται τέλειο αποτέλεσμα. Αν θέλεις να γλιτώσεις κόπο και χρήματα μπορείς να δοκιμάσεις εναλλακτικές που πιθανότατα έχεις ήδη σπίτι σου.

Τι είδους κόλλα μπορώ να χρησιμοποιήσω για ντεκουπάζ;

Πολυβινιλική Κόλλα. Η πολυβινιλική κόλλα, γνωστή και ως λευκή κόλλα, είναι ιδανική για χαρτοκατασκευές και βιβλιοδεσία. Η επιφάνεια όπου θα εφαρμόσεις το ντεκουπάζ θα πρέπει να έχει καθαριστεί καλά από ρύπους, σκόνη, λίπη και κάθε είδους βρομιά ώστε να είναι δυνατή η συγκόλληση.
Κόλλα σε μορφή Σπρέυ. Είναι πολύ εύκολο να την εφαρμόσεις. Επίσης, στα θετικά πρέπει να σημειώσουμε ότι στεγνώνει εύκολα και γρήγορα.

Βερνίκι. Χρησιμοποίησε γυαλιστερό βερνίκι για να διατηρήσεις γυαλιστερή την επιφάνεια, όσες φορές και αν το περάσεις.

3. Τι εργαλεία θα χρειαστώ;

Το κόψιμο των επιφανειών, το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της τεχνικής είναι και το σημαντικότερο. Θα χρειαστείς, επομένως, ένα πολύ κοφτερό ψαλίδι. Έτσι θα μπορείς να κόψεις καθαρές γραμμές, χωρίς ατέλειες. Για ακόμα καλύτερη δουλειά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κοπίδι.

Θα χρειαστείς ένα πινέλο για να απλώσεις την κόλλα. Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο μικρό ατύχημα με την κόλλα, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/-η. Προμηθεύσου ένα μικρό κομμάτι ύφασμα, ένα σφουγγάρι και μερικές μπατονέτες για να απομακρύνεις ό,τι έχει ξεφύγει.

Τέλος, θα χρειαστείς γυαλόχαρτο για να τρίψεις τυχόν τραχιές επιφάνειες πριν εφαρμόσεις επάνω τους την τεχνική του ντεκουπάζ.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2019 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions