Health Solutions Network

kalogirou

Μύθοι και αλήθειες για την υπογονιμότητα

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Η υπογονιμότητα είναι ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά πια πολλά νεαρά ζευγάρια που καταφεύγουν στους ειδικούς με την ελπίδα απόκτησης ενός υγιούς παιδιού. Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Ε.Δουλγεράκης απαντά στα κυριότερα ερωτήματα γύρω από το πρόβλημα και ξεδιαλύνει τους μύθους που κυριαρχούν γύρω από την ανδρική και γυναίκεια υπογονιμότητα.

 

Μύθος: Η υπογονιμότητα είναι πρόβλημα των γυναικών.

Πραγματικότητα: Αυτό είναι αναληθές. H υπογονιμότητα οφείλεται σε πρόβλημα της γυναίκας σε ποσοστό 35% των περιπτώσεων, ενώ ίδιο είναι και το ποσοστό υπογονιμότητας που οφείλεται στους άνδρες, σε ένα συνδυασμένο πρόβλημα του ζευγαριού σε 20% των περιπτώσεων, και ανεξήγητη υπογονιμότητα στο 10% των περιπτώσεων. Είναι σημαντικό ότι τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα πρέπει να αξιολογούνται μαζί κατά τη διάρκεια του ελέγχου της υπογονιμότητας.

Μύθος: Είναι όλα στο μυαλό μας! Εάν χαλαρώσουμε και πάμε διακοπές , θα μείνουμε έγκυος!

Γεγονός: Η υπογονιμότητα είναι μια ασθένεια ή κατάσταση του αναπαραγωγικού συστήματος. Η χαλάρωση μπορεί να σας βοηθήσει με τη συνολική ποιότητα της ζωής σας, το άγχος και τα βαθιά συναισθήματα που νιώθετε τα οποία είναι το αποτέλεσμα της υπογονιμότητας, όχι η αιτία της. Γι αυτό τον λόγο η παραπάνω λύση αποδείχθηκε ανεπαρκής σε πολλές περιπτώσεις ζευγαριών με υπογονιμότητα. Βελτιωμένες ιατρικές τεχνικές έχουν καταστήσει ευκολότερο για τη διάγνωση προβλημάτων υπογονιμότητας.

Μύθος: Μην ανησυχείτε τόσο πολύ, απλά παίρνει χρόνο.

Γεγονός: Η υπογονιμότητα είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τουλάχιστον το 50% των ατόμων που ολοκληρώνουν μια αξιολόγηση υπογονιμότητας θα ανταποκριθούν στη θεραπεία με μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Κάποια προβλήματα υπογονιμότητας ανταποκρίνονται με υψηλότερα ή χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Όσοι δεν ζητούν βοήθεια έχουν μια «αυθόρμητη ίαση» της τάξης του 5% μετά από ένα χρόνο υπογονιμότητας.

Μύθος: Εάν έχετε υιοθετήσει ένα μωρό θα μείνετε έγκυος

Πραγματικότητα: Αυτός είναι ένας από τα πιο οδυνηρούς μύθους για τα ζευγάρια. Απλά δεν είναι αλήθεια. Για να συμβεί αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν υπήρχε ποτέ ουσιαστικό πρόβλημα υπογονιμότητας στο ζευγάρι αλλά μία αφόρητη ψυχολογική πίεση για άμεση επίτευξη εγκυμοσύνης. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό για την επίτευξη εγκυμοσύνης μετά από υιοθεσία είναι το ίδιο όπως και για εκείνους που δεν υιοθετούν.

Μύθος: Ίσως εσείς οι δύο κάνετε κάτι λάθος!

Γεγονός: Η υπογονιμότητα είναι μια ιατρική κατάσταση, όχι μια σεξουαλική διαταραχή. Δεν μπορούμε έτσι απλά να αποδίδουμε την υπογονιμότητα σε «λάθη» του ζευγαριού και να αμελούμε την σωστή διερεύνηση του προβλήματος.

Μύθος: Θα σας θεωρήσουν υπερβολικούς αν κάνετε πάρα πολλές ερωτήσεις.

Γεγονός: Η συνεργασία γιατρού / ασθενούς είναι το πιο σημαντικό κομάτι στην διερεύνηση της υπογονιμότητας. Η ενημέρωση πρέπει να είναι πλήρης και όλες οι επιλογές να εξηγηθούν με λεπτομέρειες ώστε να μη δημιουργούνται παρανοήσεις. Έτσι θα καθοριστεί τι είναι σωστό για ένα ζευγάρι είτε σωματικά, οικονομικά ή συναισθηματικά. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις στον γιατρό σας.

Μύθος: Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η λύση για όλα τα προβλήματα υπογονιμότητας

Πραγματικότητα: η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία από τις επιλογές θεραπείας για την υπογονιμότητα. Υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως η πρόκληση ωορρηξίας αλλά και η σπερματέγχυση. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ζευγάρι.

Μύθος: Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η τελευταία επιλογή

Πραγματικότητα: μπορεί μερικές φορές να είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας, όπως σε γυναίκες με απόφραξη των σαλπίγγων ή σε περιπτώσεις σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας. Πρώτη επιλογή αποτελεί και σε ζευγάρια προχωρημένης ηλικίας.

Μύθος: Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μόνο για εύπορους

Πραγματικότητα: Αν και είναι μία διαδικασία η οποία απαιτεί και εξετάσεις διερεύνησης, το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αντιθέτως έχει ελαττωθεί.

Μύθος: Τα μωρά της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν σημαντικά υψηλό κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και δυσμορφιών

Πραγματικότητα: Δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει μια μικρή αύξηση στις μείζονες δυσπλασίες (1,3 φορές), σε σύγκριση με τις φυσικές εγκυμοσύνες. Αυτό εκφράζεται ως 1 στις 12 εγκυμοσύνες μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε σύγκριση με 1 στις 15 σε αυθόρμητες εγκυμοσύνες. Αλλά ο απόλυτος κίνδυνος απόκτησης παιδιού με συγγενή δυσπλασία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μύθος: Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι επικίνδυνη

Γεγονός: Όχι, δεν είναι επικίνδυνη, στην πραγματικότητα είναι μια ασφαλής θεραπεία. Μόνο στο 1-2% των ασθενών μπορεί να προκληθεί σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών το οποίο αντιμετωπίζεται. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να προληφθεί με στενή παρακολούθηση.

Μύθος: Μπορείτε να επιλέξετε το φύλο του μωρού σας εάν υποβληθείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση

Η νομοθεσία για τεχνικές υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής δεν επιτρέπει την επιλογή του φύλου. Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών που προσφέρουν βοήθεια με την ανθρώπινη αναπαραγωγή, το φύλο του παιδιού δεν μπορεί να επιλεγεί, εκτός αν γίνεται για να αποφευχθεί σοβαρή κληρονομική νόσος που συνδέεται με το φύλο. Όσο για την επιλογή των πολύπλοκων χαρακτηριστικών, όπως το ύψος ή η ευφυΐα, δεν είναι δυνατόν να «αναπαραχθούυ» και είναι ασυμβίβαστα με τα τελευταία ευρήματα στον τομέα της βιολογίας. Για παράδειγμα, η έκφραση του γονιδίου επηρεάζεται ακόμα και από πτυχές του περιβάλλοντος, έτσι ώστε ακόμη και τα κλωνοποιημένα ζώα δεν βγαίνουν ίδια.

Μύθος: Το σωματικό βάρος δεν επηρεάζει την επιτυχία της IVF

Γεγονός: Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα έμβρυα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος. Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα έμβρυα από παχύσαρκες γυναίκες εκκρίνουν λιγότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων στο μέσο καλλιέργειας σε σύγκριση με γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία της εμφύτευσης. Εξαιτίας αυτού, οι παχύσαρκες γυναίκες θα είναι πιο δύσκολο να συλλάβουν.

Μύθος: Δεν αισθάνομαι 35. Η ηλικία δεν θα επηρεάσει τη γονιμότητα μου.

Γεγονός: Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να ενισχύσει το δυναμικό της γονιμότητά σας, αλλά δεν μπορεί να αντιστρέψει την επίδραση της ηλικίας στον τομέα των ωαρίων και του σπέρματος. Η ηλικία είναι ένας κρίσιμος καθοριστικός παράγοντας της δυνητικής γονιμότητας.

Μύθος: Δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τα ωάριά μου μέχρι να γίνω 40.

Γεγονός: Οι περισσότερες γυναίκες γεννιούνται με περίπου 1-2 εκατομμύρια ωαρίων. Τούτου λεχθέντος, από την εφηβεία, ο συνολικός αριθμός των υπόλοιπων ωαρίων έχει ήδη πέσει σε περίπου μισό εκατομμύριο και το αποθεματικό των ωοθηκών θα συνεχίσει να μειώνεται με την ηλικία. Ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται γρήγορα στα τέλη της δεκαετίας των 30, και μειώνεται κυρίως μετά την ηλικία των 35.

Μύθος: Κάνοντας ένα ραντεβού με έναν ειδικό στην αναπαραγωγική υγεία σημαίνει αυτόματα εξωσωματική γονιμοποίηση.

Γεγονός: Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας, μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε πιο ενήμεροι και εκπαιδευμένοι για την γονιμότητά σας. Κάνοντας ένα ραντεβού δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αυτόματα τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ειδικοί αναπαραγωγικής υγείας προσφέρουν έλεγχο, που συνολικά ονομάζεται «Fertility Awareness Check-Ups", ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από εξετάσεις (π.χ. τεστ ΑΜΗ, τεστ FSH αίματος, τεστ οιστραδιόλης, κολπικό υπερηχογράφημα, ανάλυση σπέρματος, κλπ) για να ελέγξετε την γονιμότητά σας σαν ζευγάρι.

Μύθος: Περίμενε ένα χρόνο πριν να δεις έναν γιατρό.

Πραγματικότητα: Ανεξάρτητα από το αν θέλετε να ξεκινήσετε προσπάθεια τεκνοποίησης, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να μιλάμε σχετικά με τη γονιμότητα σας. Ιδιαίτερα εάν εσείς και ο σύντροφός σας είστε ηλικίας 35 ετών και άνω, αν έχετε συχνά ανώμαλες περιόδους ή παθήσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να μεταβάλλουν τη γονιμότητά σας, ή αν ο σύντροφος έχει λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, είναι καλύτερα να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας εκ των προτέρων.

Μύθος: Η IVF πάντα οδηγεί σε δίδυμα και τρίδυμα.

Πραγματικότητα: Είναι αλήθεια ότι η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξάνει τις πιθανότητες για πολύδυμη κύηση και αυτό οφείλεται κυρίως στη μεταφορά περισσότερων του ενός εμβρύου. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγική έχουν βελτιώσει δραματικά τις πιθανότητες επιτυχίας με τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου.

Μύθος: Ειδικές δίαιτες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιαδήποτε συγκεκριμένη δίαιτα θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Όλοι οι ειδικοί συνιστούμε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή γεμάτη από δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες, καθώς και φρούτα και λαχανικά για να μεγιστοποιήσουν την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας όταν προσπαθείτε να συλλάβτε μέσω IVF. Είναι επίσης σημαντικό να πάρετε αρκετή βιταμίνη D κάθημερινά.

Στο Πρότυπο Γυναικολογικό και Μαιευτικό Ιατρικό Κέντρο Γυναίκα+, η γυναίκα κάθε ηλικίας από την ξέγνοιαστη εφηβική ηλικία έως και τη νέα αρχή ζωής των 50+, θα νιώσει από την πρώτη στιγμή επικοινωνίας μαζί μας, Σιγουριά, Ζεστασιά, Αμεσότητα.

Δουλγεράκης Εμμανουήλ, Μαιευτήρας−Γυναικολόγος, για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.gynaikaplus.eu ή καλέστε στο 210 962 5408.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions