Health Solutions Network

kalogirou

Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 230

Νέοι δρόμοι στην υπογονιμοτητα

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Η εκτεταμένη έρευνα που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την αποδοτικότητα των μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης, εστιάζει στην προσπάθεια βελτίωσής τους έτσι ώστε να είναι περισσότερο απλές και σύντομες στην εφαρμογή τους, λιγότερο επίπονες για τη γυναίκα και φυσικά το δυνατότερο αποτελεσματικές.

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη θεραπευτική αγωγή για την ελεγχόμενη πρόκληση ωοθηλακιορηξίας (ωοθηκική διέγερση, COS) προκειμένου να υποβληθεί το ζευγάρι σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο μηδενικός ή πολύ χαμηλός αριθμός των παραγόμενων ωαρίων, συχνά όχι καλής ποιότητας, γεγονός που συνεπάγεται πολύ χαμηλά ποσοστά εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν περιορισμένη απόκριση στην ωοθηκική διέγερση χαρακτηρίζονται « φτωχές ανταποκρίτριες».

Στον άξονα αυτό η επιστημονική ομάδα από το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ» με επικεφαλής τον Μαιευτήρα- Γυναικολόγο Βασίλη. Δ. Κελλάρη σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα από το Βέλγιο και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Εξωσωματικής UZ BRUSSEL με επικεφαλής τον Γυναικολόγο Νικόλαο Πολύζο σχεδιάσαμε, αναπτύξαμε και υλοποιήσαμε μια διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη για τη σχεδίαση νέου πρωτόκολλου που θα απευθύνεται στη συγκεκριμένη ομάδα υπογόνιμων γυναικών.

Η μελέτη αφορά σε γυναίκες κάτω των 40 ετών οι οποίες σε τουλάχιστον δύο προηγούμενους κύκλους ωοθηκικής διέγερσης έδωσαν τρία ή λιγότερα ωοκύτταρα (« φτωχές ανταποκρίτριες» με βάση κριτήρια που θέσπισε η επιστημονική ομάδα ESHRE - European Society of Human Reproduction and Embryology).

Στη νέα μέθοδο, πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει η κοριφολλιτροπίνη άλφα (corifollitropin alpha). Η ουσία αποτελεί τροποποιημένη μορφή της φυσικά παραγόμενης ορμόνης γοναδοτροπίνης FSH, η οποία παράγεται από τον οργανισμό της γυναίκας και διεγείρει την παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες.

Τα μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα έχουν ήδη αναδείξει το πλεονέκτημα της παρατεταμένης δράσης της κοριφολλιτροπίνης άλφα, αφού μια ένεση ήταν αρκετή για τη διέγερση πολλαπλών ωοθυλακίωνκαι τη διατήρηση της ανάπτυξής τους για μία εβδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση (ή/και εξάλειψη) της απαίτησης για ενέσεις επιπλέον ορμόνης. Εντούτοις, δεν παρουσιάστηκε αξιοσημείωτη αύξηση στα ποσοστά επιτυχούς κύησης.

Η καινοτομία του νέου επαναστατικού πρωτοκόλλου που παρουσιάζει η ομάδα μας σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα έγκειται στο συνδυασμό της κοριφολλιτροπίνης άλφα με την ορμόνη hpHMG (υψηλής καθαρότητας μενοτροπίνη) για τη διέγερση των ωοθηκών. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, εφόσον:

  • Ο αριθμός των ανακτώμενων ωοκυττάρων μετά τη θεραπεία παρουσιάζεται αυξημένος και η ποιότητα τους ανώτερη.
  • Μέσω της χρήσης της κοριφολλιτροπίνης οι γυναίκες υποβάλλονται σε λιγότερες ενέσεις και συνεπώς το πρωτόκολλο είναι καλύτερα ανεκτό.
  • Το πιο σημαντικό είναι ότι το ποσοστό κλινικής εγκυμοσύνης από το 8,5% των έως τώρα πρωτοκόλλων σκαρφαλώνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 28%.

Αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα της έρευνάς μας, στόχος της αδιάκοπης προσπάθειάς μας είναι η υπόσχεση για ελαχιστοποίηση της καταπόνησης και βέλτιστα αποτελέσματα.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions