Health Solutions Network

kalogirou

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα κονδυλώματα

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Ως κύρια αιτία εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θεωρούνται οι ιοί των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (human papilloma virus) και αυτό, ως γνώση που αποκτήθηκε σχετικά πρόσφατα, είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης τους αλλά και η αιτία να αναζητηθούν νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι για την σωστότερη και πληρέστερη εξαφάνισή τους.

Με το πέρασμα του χρόνου και με την ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας αποδείχθηκε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο αριθμό τύπων του ιού. Αυτοί οι τύποι έχουν την ιδιότητα να επικάθονται και να μολύνουν κύτταρα διαφορετικών περιοχών του ανθρώπινου σώματος και έτσι να προκαλούν μία ποικιλία βλαβών από τις οποίες άλλες είναι αθώες και άλλες μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνες.

Μια χρήσιμη διασαφήνιση

Η λέξη κονδυλώματα περιγράφει μόνο ένα είδος βλαβών που μπορεί να προκαλέσει η οικογένεια ιών HPV. Τα θηλώματα επίσης είναι αποτέλεσμα των ιών αυτών. Όποια λέξη και αν επιλέξει κανείς για να περιγράψει το πρόβλημα θα πρέπει να γνωρίζει ότι μιλάει για τους ίδιους ιούς. Οφείλουμε να το αναφέρουμε αυτό καθώς επικρατεί σύγχυση εάν τα θηλώματα και τα κονδυλώματα είναι το ίδιο. Και οι δύο αυτές μορφές βλάβης αποτελούν διαφορετική έκφραση της ίδιας οικογένειας ιών, των ιών HPV.

Λόγω του ότι υπάρχουν πολλοί τύποι του ιού χρειαζόταν ένας τρόπος να τους ξεχωρίζουμε. ‘Έτσι, απέκτησαν έναν αριθμό ο καθένας από αυτούς. Μεταξύ τους έχουν μικρές διαφορές στο γονιδίωμα τους αλλά αυτές οι μικροδιαφορές καθορίζει και την επιθετικότητα του καθενός από αυτούς. Ο ιός HPV δεν είναι αυτοτελής και χρειάζεται τα DNA των ανθρώπινων κυττάρων για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί. Θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου ο ιός εκδηλώσει βλάβες στην περιοχή που έχει μολύνει. Η περίοδος αυτή ονομάζεται λανθάνουσα και σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του ιού θα παίξει και η ανοχή που θα δείξει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οποιοδήποτε λοιπόν αίτιο μπορεί να ξεγελάσει ή να καταστείλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα δώσει την ευκαιρία στον ιό να εκδηλώσει την επιθετικότητα του.

Tα κονδυλώματα δεν είναι μια πάθηση άγνωστη. Υπάρχει μάλλον από τότε που υπάρχει και ο άνθρωπος. Τα παλιότερα χρόνια οι επιφανειακές βλάβες που προκαλούσαν οι ιοί των κονδυλωμάτων αντιμετωπίζονταν αποκλειστικά από τους Δερματολόγους όπως και τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Από την στιγμή που βρέθηκαν βλάβες από τον ιό στα γεννητικά όργανα γυναικών αλλά και στον φάρυγγα, πλέον στην θεραπεία εμπλέκονται οι Γυναικολόγοι και οι Ωτορινολαρυγγολόγοι.

Εάν μπορούσαμε να δούμε με το μάτι πώς είναι ο ιός αυτός θα βλέπαμε το ακόλουθο:

amamismd hpv

Ο ιός των κονδυλωμάτων από την στιγμή που θα έρθει σε επαφή με ανθρώπινα κύτταρα θα εισέλθει σε αυτά, θα μπει στον πυρήνα και θα χρησιμοποιήσει το DNA μας για να πολλαπλασιαστεί. Κατόπιν θα μετακομίσει στα γειτονικά κύτταρα με αποτέλεσμα μετά από ένα χρονικό διάστημα να έχει μολύνει ένα μεγάλο αριθμό κυττάρων μας πριν ακόμα εκδηλώσει κάποια βλάβη. Όταν εμφανιστεί πια η βλάβη από τον ιό αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει μολύνει μία μεγάλη περιοχή γύρω από την βλάβη η οποία φαίνεται φαινομενικά υγιής.

Αργότερα θα αρχίσουν να εμφανίζονται και άλλες βλάβες κοντά στην αρχική ή πιο απομακρυσμένες. Λόγω του ότι οι βλάβες έχουν το χρώμα του δέρματος κάποιους από εμάς θα τους ξεγελάσει. Θα νομίζουν δηλαδή ότι πρόκειται για σπίλο (ελιά) και δεν θα δώσουν την απαραίτητη σημασία. Η αλλαγή στο μέγεθος όμως και η εμφάνιση και άλλων βλαβών τελικά θα μας οδηγήσει στον Δερματολόγο. Ο ιός των κονδυλωμάτων προκαλεί βλάβες στο δέρμα που μοιάζουν με σπίλους στην αρχή και κατόπιν μεγαλώνουν και παίρνουν ένα σχήμα σαν κουνουπίδι. Οι βλάβες αυτές δεν προκαλούν πόνο ούτε καν κάποια ενόχληση και αντιμετωπίζονται εύκολα, απαιτούν όμως συχνή παρακολούθηση.  

Ευχαριστούμε την Δρ. Νούλη Ξενιτίδου - Δουλγεράκη, Μαιευτήρα−Γυναικολόγο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.gynaikaplus.eu ή καλέστε στο 210 962 5408. 

 

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions