Health Solutions Network

kalogirou

Πώς θα αποκτήσετε όμορφα πόδια χωρίς σημάδια;

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Η ομορφιά πάντοτε ήταν πολύ σημαντική για την ανθρώπινη ύπαρξη και σχετίζεται με την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων, γεγονός που καθορίζει εν μέρει τη σχέση με τον εαυτό τους και με τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Ανέκαθεν τα όμορφα πόδια ήταν ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των ωραίων γυναικών αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου προκαλούνται αισθητικά προβλήματα στα κάτω άκρα με συχνότερο αυτό των έντονων φλεβών. Πόδια με ευρυαγγείες προκαλούν λοιπόν σημαντικό αισθητικό πρόβλημα αλλά ασκούν και ψυχολογική πίεση στο άτομο που πάσχει. Σε πολλές γυναίκες η παρουσία ευρυαγγειών δυσκολεύει την καθημερινότητά τους αφού δεν μπορούν να ντυθούν όπως θέλουν ή αποφεύγουν τις εμφανίσεις στην παραλία όπου γίνονται αποδέκτες ερωτήσεων ή αρνητικών σχολίων, οπότε δημιουργείται αναπόφευκτα μία ψυχολογική πίεση που επηρεάζει την προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Είναι λογικό λοιπόν που υπάρχει η επιθυμία των ατόμων με ευρυαγγείες να απελευθερωθούν από αυτές. Η θεραπεία τους στηρίζεται στην τοπική εφαρμογή τεχνικών που τις εξαφανίζουν και μιλάμε για την σκληροθεραπεία (ενέσεις για τις ευρυαγγείες) και το laser (διαδερμικά). Εξαιρετικές τεχνικές και οι δύο που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα (τροποποιημένες και βελτιωμένες σε σχέση με το παρελθόν). Όμως είναι γνωστό το πρόβλημα της αποτυχημένης πολλές φορές προσπάθειας για εξαφάνισή τους.

Όσο προχωράει η ιατρική επιστήμη και κατανοούμε καλύτερα τα θέματα των αγγείων αναπτύσσουμε τεχνικές με καλύτερα αποτελέσματα επιτυχίας. Ο μεγαλύτερος λόγος αποτυχίας στο παρελθόν ήταν η προσπάθεια εξαφάνισης των ευρυαγγειών ενώ υπήρχε ταυτόχρονα φλεβική ανεπάρκεια στο επιπολής φλεβικό δίκτυο που τροφοδοτούσε το δίκτυο των ευρυαγγειών. Πήγαινε η ασθενής σε κάποιο ινστιτούτο ομορφιάς ή κάποιο ιατρό μη εξειδικευμένο στις παθήσεις των αγγείων και ξεκινούσε θεραπείες χωρίς κανέναν έλεγχο. Τα ποσοστά επιτυχίας ήταν φυσικά ανάλογα.

Η σωστή προσέγγιση στο πρόβλημα των ευρυαγγειών

Η σωστή λοιπόν προσέγγιση του προβλήματος των ευρυαγγειών είναι η ακόλουθη: το πρώτο βήμα είναι να απευθυνθούμε στον ειδικό ιατρό που στην Ελλάδα είναι ο αγγειοχειρουργός. Η αγγειοχειρουργική είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τα αγγεία δλδ. τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα λεμφαγγεία. Ο αγγειοχειρουργός βλέποντας τις ευρυαγγείες θα σας εξετάσει ενδελεχώς με υπερήχους στα πόδια (το γνωστό μας τρίπλεξ φλεβών). Εκεί θα φανεί αν συνυπάρχει πρόβλημα στις εσωτερικές φλέβες και αν ευθύνεται κάποιου είδους φλεβική ανεπάρκεια για τις ευρυαγγείες (π.χ μπορεί να υπάρχει ανεπάρκεια στην μείζονα σαφηνή φλέβα).

Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί το είδος της θεραπείας. Αν υπάρχει ανεπάρκεια μείζονος σαφηνούς πρέπει πρώτα να θεραπευθεί αυτή και κατόπιν θα ακολουθήσει η θεραπεία των ευρυαγγειών. Με την επανάσταση της τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία προστέθηκαν πολλά «όπλα» στην φαρέτρα του αγγειοχειρουργού προς όφελος του ασθενή. Όσον αφορά την φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς τα σημαντικότερα είναι: ενδοφλέβια laser για αναίμακτη «σαφηνεκτομή» (EVLA), ραδιοσυχνότητες για τον ίδιο λόγο (RFA), μηχανοχημική σύγκλειση (MOCA), κυανοακρυλική κόλλα (VENASEAL), ατμός κλπ. Αυτά ήρθαν να προστεθούν στην κλασσική σαφηνεκτομή και στις φλεβεκτομές που υπάρχουν πάνω από 100 χρόνια.

Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα των ευρυαγγειών με κάποια τεχνική που στοχεύει στην εξαφάνισή τους με τοπική εφαρμογή φωτός (laser) ή ρεύματος (θερμοπηξία) ή φαρμάκου (σκληροθεραπεία). Με βάση την εμπειρία που έχουμε πλέον αποκτήσει φαίνεται πως πιο δραστική είναι η σκληροθεραπεία (ενεργεί και στις μεγάλες ευρυαγγείες ειδικά αν το φάρμακο χορηγηθεί με την μορφή αφρού) και ακολουθούν το laser και η θερμοπηξία. Όμως και οι τρεις τεχνικές είναι απαραίτητες και συμπληρώνουν η μία την άλλη. Για παράδειγμα η σκληροθεραπεία θεραπεύει εύκολα τις μεγάλες ευρυαγγείες αλλά το laser είναι καλύτερο στις μικρές μεμονωμένες όπου δεν χωράει καλά-καλά η βελόνα της σύριγγας. Επίσης σε άτομα με αλλεργία στο φάρμακο, μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά η θερμοπηξία.

Η αισθητική φλεβολογία μπορεί να προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε επίπεδο ομορφιάς, με τρόπο καθαρά επιστημονικό και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Γι΄ αυτό και τα αποτελέσματά της είναι κάθε χρόνο και καλύτερα. Αρκεί να εφαρμόζεται από εξειδικευμένους και σωστά καταρτισμένους ιατρούς.

Dr. Απόστολος Λ. Σαλίβερος, Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών,Εξειδικευμένος στις «Σύγχρονες Ενδαγγειακές Τεχνικές», Πλ. Κατράκη Βάσως 6, Γλυφάδα, www.fleves.gr, Τηλ.: 213.0349949, 6947203123

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2019 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions