Health Solutions Network

healthsolutions

Καρκίνος του μαστού: Αναγνωρίστε έγκαιρα τα ύποπτα συμπτώματα

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος κακοήθης όγκος στις γυναίκες και εμφανίζεται περίπου σε 1 στις 8 Ελληνίδες. Η πιθανότητα να νοσήσει μια γυναίκα από καρκίνο του μαστού σχετίζεται άμεσα με την ηλικία της και αυξάνεται όσο μεγαλώνει, μέχρι περίπου την ηλικία των 75 ετών. 

Φυσικά στην εκδήλωση της νόσου παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα κ.α. Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι πιο σπάνιος σε νεαρές γυναίκες, η αξία της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης είναι και σε αυτήν την περίπτωση πολύ σημαντικοί παράμετροι για καλή υγεία.

Η παρουσία όγκου στο στήθος μπορεί να αποκαλυφθεί με τα εξής συμπτώματα:

Ένας όγκος (ένα ‘’σφαιρίδιο’’) ή σκλήρυνση (σκληρή ζώνη) εντός του στήθους ή κάτω από  τη μασχάλη·

Μεταβολή του όγκου και του προφίλ του στήθους·

Εισολκή της θηλής του στήθους

Αυτόματη έκκριση υγρού ή αίματος από τη θηλή- πιέστε απαλά εκάστη θηλή, για να επιβεβαιώσετε αν υπάρχει ροή (περιττό να πιέσετε με δύναμη διότι, σε αυτή την  περίπτωση, η ροή υγρού θα ήταν φυσιολογική)·

Εντοπισμένη μεταβολή στη χροιά ή τη σύσταση του δέρματος του στήθους ή της άλως·

Αλλαγή στην ευαισθησία κατά τη αφή (ένταση, πόνος, αίσθημα θερμότητας).

Τα σημάδια δεν πρέπει ποτέ να μένουν αδιάγνωστα και να αντιμετωπίζονται  χωρίς, προηγουμένως, να έχει προσδιοριστεί η αιτία. Ενδέχεται να  είναι αποτέλεσμα είτε  κακοήθειας, είτε κάποιων καλοηθών παθήσεων. Η ανίχνευση  αυτών των σημαδιών διευκολύνεται αν το άτομο παρακολουθεί  τακτικά (μια φορά το μήνα) όλες τις  αλλαγές που  επηρεάζουν το στήθος του. Ωστόσο, οι ενδεχόμενες  μεταβολές  των διαστάσεων, της μορφής και  της σύστασης  μπορούν να συνδέονται και με άλλες αιτίες όπως οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου, η ηλικία, μια εγκυμοσύνη, κλπ.

Γι’ αυτό είναι  σημαντικό, όλες οι γυναίκες να μάθουν να ψηλαφούν το στήθος τους (αυτοεξέταση) ήδη από  την ηλικία των 20 ετών. Ο θεράπων ιατρός θα παράσχει όλες τις πληροφορίες  που είναι χρήσιμες σχετικά με αυτό το θέμα. Κάνοντας ψηλάφηση μια φορά το μήνα,  είτε μια εβδομάδα μετά την έναρξη του κύκλου, είτε την ημέρα της επανάληψης λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού, η γυναίκα  μαθαίνει να  εξοικειώνεται  με  τη φυσιολογική κατάσταση  του στήθους της, να το γνωρίζει με τα δάκτυλά της, γεγονός το οποίο θα  καταστήσει ακόμη περισσότερο εύκολη την μεταγενέστερη ανίχνευση  κάθε ανωμαλίας.

Μάλιστα η διαδικασία αυτή θα τη βοηθήσει να διαπιστώσει πως το στήθος δεν είναι μια ομοιογενής μάζα: αποτελείται από τον μαζικό αδένα, τα λόβια λίπους, τα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία και από τον συνδετικό ιστό. Μετά από την εμμηνόπαυση, η αυτοεξέταση του στήθους θα γίνεται  σε καθορισμένη ημέρα μια φορά το μήνα.

Τι πρέπει να κάνω αν παρατηρήσω  ένα από  τα προαναφερόμενα σημάδια;

Η διαπίστωση της παρουσίας ενός από τα σημάδια που αναφέρθηκαν προηγουμένως απαιτεί ενδελεχή έλεγχο εκ μέρους του οικογενειακού γιατρού ή του γυναικολόγου. Αυτός θα προβεί σε  κλινική εξέταση ακόμα και αν  η ενδιαφερόμενη υποβλήθηκε πρόσφατα σε προληπτική μαστογραφία.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εξέλιξη του  όγκου, την έκτασή του, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, την ενδεχόμενη έκθεση της ασθενούς σε καρκινογόνους παράγοντες όπως η ιονίζουσα ακτινοβολία, κτλ.

Αυτή η εξέταση θα προσανατολίσει τη διάγνωση προς ένα καλοήθη όγκο όπως ένα ινοαδένωμα ή μια κύστη είτε διαφορετικά ένα κακοήθη όγκο.Στη συνέχεια μπορεί να ζητηθεί απεικονιστικός έλεγχος με μαστογραφία, υπέρηχο μαστών είτε και μαγνητική μαστογραφία και ενδεχομένως, ο γιατρός να προβεί σε  «διαγνωστική» παρακέντηση.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό διότι σήμερα, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού εξασφαλίζει την καλή πρόγνωση.

Ευχαριστούμε τον κ Θ. Λιακάκο, Μαιευτήρα Γυναικολόγο- Χειρουργό Μαστού. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drliakakos.gr

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2019 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions