Health Solutions Network

kalogirou

Η λοίμωξη από χλαμύδια πιθανώς να αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου των ωοθηκών

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

Δύο μελέτες που θα παρουσιαστούν τον προσεχή Απρίλιο στο συνέδριο της American Association for Cancer Research (AACR) στο Σικάγο δείχνουν πως η λοίμωξη από χλαμύδια φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο τακτικός έλεγχος των γυναικών για χλαμύδια και η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να έχουν ακόμα πιο σημαντικές επιδράσεις για την υγεία τους, συγκριτικά με αυτές που θεωρούσαμε μέχρι σήμερα.

Τι είναι τα χλαμύδια;

Η λοίμωξη από τα χλαμύδια αποτελεί συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί να προσβάλλει τις γυναίκες και τους άνδρες. Στα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες περιλαμβάνονται οι ανώμαλες κολπικές εκκρίσεις, το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και οι εκδηλώσεις από τον πρωκτό (π.χ. άλγος, εκκρίσεις, αίμα). Παρ’ όλα αυτά, η λοίμωξη, συχνά, δεν συνοδεύεται από τις παραπάνω ενοχλήσεις, οπότε οι ασθενείς δεν παίρνουν την κατάλληλη θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα χλαμύδια μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές της μήτρας και των σαλπίγγων, που έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπλοκές, όπως ο χρόνιος πόνος στην περιοχή της πυέλου, η υπογονιμότητα και η αυξημένη πιθανότητα εξωμήτριας κύησης. Τονίζεται πως η λοίμωξη από χλαμύδια στη διάρκεια της κύησης αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού και οφθαλμικών ή αναπνευστικών λοιμώξεων του νεογνού.

Γιατί είναι σημαντική η σύνδεση των χλαμυδίων με τον καρκίνο των ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί την πιο επιθετική κακοήθεια του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Δυστυχώς, σε ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 70-80%, η νόσος διαγιγνώσκεται όταν πλέον έχει προχωρήσει πολύ. Ο λόγος; Τα ύπουλα συμπτώματα, όπως, μεταξύ άλλων, το “φούσκωμα” στην κοιλιά, οι μεταβολές στο σωματικό βάρος και στην όρεξη, αφού συχνά αποδίδονται σε παθήσεις άλλων οργάνων. Αν, όμως, τα αποτελέσματα των νέων μελετών επιβεβαιωθούν και στο μέλλον, η θεραπεία της λοίμωξης με χλαμύδια αναμένεται να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών!

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω χλαμύδια;

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης της λοίμωξης είναι με ανίχνευση του γενετικού υλικού των χλαμυδίων με PCR. Το προς εξέταση δείγμα λαμβάνεται, συνήθως, από τον τράχηλο της μήτρας στα πλαίσια της γυναικολογικής εξέτασης. Αν ο Γυναικολόγος χρησιμοποιεί τη νεότερη τεχνική της κυτταρολογίας υγρής φάσης για PAP test, ο έλεγχος των χλαμυδίων μπορεί να γίνει στο ίδιο δείγμα. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (ACOG), όλες οι σεξουαλικά ενεργές κοπέλες ηλικίας μικρότερης των 25 ετών (υπό προϋποθέσεις και οι μεγαλύτερες) θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για το συγκεκριμένο μικρόβιο σε ετήσια βάση. Αν ανευρεθεί, η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβίωσης και στους δύο σεξουαλικούς συντρόφους και τον επανέλεγχο σε τρεις περίπου μήνες.

Πώς μπορώ να μειώσω την πιθανότητα λοίμωξης από χλαμύδια;

Η σωστή χρήση του προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή προστατεύει σημαντικά από τα χλαμύδια και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους.

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Σιούλα για τις χρήσιμες συμβουλές. Ο Βασίλης Σιούλας, είναι Μαιευτήρας - Γυναικολόγος στην Αθήνα, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης. Συνεργάζεται με τα νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ, όπου είναι Υπεύθυνος του Ιατρείου Γυναικολογικής Ογκολογίας, και ΥΓΕΙΑ, ενώ διατηρεί και το ιδιωτικό του ιατρείο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sioulas-gyn.gr ή καλέστε στο 210 300 68 18 & 6944 31 10 55.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions