Health Solutions Network

kalogirou

Κιρσοί των κάτω άκρων: Μύθοι και πραγματικότητα

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018
healthsolutions

Μιλώντας για θέματα υγείας δεν είναι απλώς ωφέλιμο να μην μένουμε στις εντυπώσεις αλλά και ζωοσωτήριο. Έχοντας ακούσει κάτι πολλές φορές είτε από μη έγκυρες πηγές στο διαδίκτυο είτε από κάποιον στον κοινωνικό μας περίγυρο, τείνουμε να το πιστέψουμε και να το ενστερνιστούμε.

Σαφώς σε ζητήματα υγείας, ο μόνος ειδικός είναι ο εξειδικευμένος γιατρός όπου γνωρίζει την αλήθεια μα είναι και σε θέση να αξιολογήσει εξατομικευμένα το ιστορικό και την κλινική εικόνα του ασθενούς.

Όπως λοιπόν, σε πολλά θέματα έτσι και στο ζήτημα των φλεβικών παθήσεων, δώσαμε τον λόγο στον Αγγειχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα, ώστε να αποκαταστήσει την αλήθεια και να καταρρίψει τους μύθους.

Μύθος πρώτος: Κιρσούς στα πόδια έχουν μόνο οι υπέρβαροι και οι ηλικιωμένοι.

Πραγματικότητα: Ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης των κιρσών είναι οι γονείς μας και τα γονίδια που μας κληρονομούν. Οι κιρσοί παρατηρούνται στο 30%, περίπου, του πληθυσμού και μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλες τις ηλικίες. Είναι μία πάθηση, πράγματι, που εμφανίζεται συχνότερα στις μεγάλες ηλικίες, όπως συμβαίνει άλλωστε, στις περισσότερες των  παθολογικών καταστάσεων, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να κάνει την εμφάνισή της ακόμα και στην εφηβεία, αν τα γονίδια αυτό επιτάσσουν.

Το μεγάλο σωματικό βάρος, σε αντίθεση με παλαιότερες πεποιθήσεις ΔΕΝ παίζει ρόλο στην δημιουργία των κιρσών.

Μύθος δεύτερος: Το «σταύρωμα των ποδιών» προκαλεί ή επιδεινώνει τους κιρσούς

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να ενοχοποιούν το «σταύρωμα των ποδιών» είτε για την εμφάνιση, είτε για την επιδείνωση των κιρσών. Το πρόβλημα των κιρσών είναι «εσωτερικό». Πρόκειται, απλά, για κατασκευαστικό πρόβλημα των φλεβών στα κάτω άκρα, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, με συγκεκριμένα γονίδια και η συνήθεια του σταυρώματος των ποδιών δεν το επηρεάζει.

Μύθος τρίτος: Το πρόβλημα των κιρσών είναι μόνο αισθητικό και δεν χρειάζεται κανείς να το αντιμετωπίσει

Ο μύθος αυτός ανακυκλώνεται, κυρίως, από ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι θέλουν να πιστεύουν ότι το πρόβλημα των κιρσών είναι καθαρά αισθητικό θέμα. Η αλήθεια είναι ότι αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν σωστά το πρόβλημα θα επιδεινώνεται συνεχώς και είναι πιθανό να εμφανιστούν πιο σοβαρά προβλήματα όπως θρομβώσεις, δερματολογικές βλάβες και ανοιχτές πληγές στα κάτω άκρα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους πέντε ασθενείς με απλούς κιρσούς θα εμφανίσει έλκος (ανοιχτή επώδυνη πληγή) στην κνήμη αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Έτσι, αν παρατηρήσετε μία διογκωμένη φλέβα στο πόδι θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό, προκειμένου να εξετάσει την περίπτωση μιας σοβαρής φλεβικής παθολογίας.

Δείτε εδώ ενδιαφέροντα περιστατικά από τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα

Η καλύτερη δυνατή θεραπεία, σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με θερμική ενέργεια λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων.

Δείτε στο video που ακολουθεί γιατί να επιλέξω το laser για την αντιμετώπιση των κιρσών

Μύθος τέταρτος: η εγκυμοσύνη προκαλεί κιρσούς

Πραγματικότητα: Η εγκυμοσύνη ΔΕΝ προκαλεί τους κιρσούς. Ωστόσο, όταν κάποια γυναίκα έχει ήδη φλεβικό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη αυτό μπορεί να επιδεινωθεί ή απλά να βγει στην επιφάνεια.

Πολλές φορές, μετά την εγκυμοσύνη, οι προβληματικές φλέβες υποχωρούν. Ωστόσο, η υποχώρηση είναι προσωρινή και το πρόβλημα επανέρχεται εντονότερο είτε σε μία επόμενη εγκυμοσύνη είτε και από μόνο του. Τα φλεβικά προβλήματα, είναι σωστό, να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα και όχι να περιμένουμε τις εγκυμοσύνες.

Δείτε εδώ τι λένε οι ασθενείς για τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα

Μύθος πέμπτος: Δεν έχει νόημα η θεραπεία των κιρσών γιατί οι φλέβες αυτές ξαναβγαίνουν.

 Πραγματικότητα: Δυστυχώς, με την παλαιά επέμβαση της σαφηνεκτομής, πολλοί ασθενείς βιώνουν την επανεμφάνιση των κιρσών. Με τις νέες ενδοαυλικές τεχνικές, όμως, όπως το ενδοαυλικό λέιζερ και την σκληροθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Οι ενδοαυλικές τεχνικές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και το κυριότερο, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, γνωρίζοντας, με εξαιρετική ακρίβεια, τις εστίες του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες υπογραμμίζουν με έμφαση τα πλεονεκτήματα των νέων ενδοαυλικών τεχνικών και τις σοβαρές αδυναμίες της σαφηνεκτομής που τώρα πια είναι η τελευταία επιλογή θεραπείας.

Δείτε στο video που ακολουθεί  την αντιμετώπιση των κιρσών και ευρυαγγειών.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions