Health Solutions Network

kalogirou

Νέο φάρμακο για την ενδομητρίωση υπόσχεται πολύ καλύτερα αποτελέσματα!

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018

Μετά από περισσότερο από 10 χρόνια χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις στη φαρμακευτική θεραπεία της ενδομητρίωσης, επιτέλους ένα νέο φάρμακο έρχεται για να βοηθήσει τις ασθενείς!  Στα τέλη Ιουλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το elagolix για την αντιμετώπιση του πόνου που σχετίζεται με τη νόσο!

Η ενδομητρίωση χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενδομητρικού ιστού, ο οποίος φυσιολογικά καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας, σε έκτοπες θέσεις (π.χ. ωοθήκες, περιτόναιο ή άλλα όργανα εντός και, πιο σπάνια, εκτός της κοιλίας). Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση, αφού προσβάλλει το 5-15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.  Οι ασθενείς με ενδομητρίωση, συχνά, αναφέρουν άλγος χαμηλά στην κοιλιά, το οποίο μπορεί να επιδεινώνεται τις ημέρες της περιόδου ή στη διάρκεια της επαφής. Ενίοτε, τα συμπτώματα γίνονται τόσο έντονα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, τις σεξουαλικές τους σχέσεις καθώς και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Το elagolix είναι ο πρώτος GnRH ανταγωνιστής για χρήση από του στόματος (μη ενέσιμος) και αναπτύχθηκε ειδικά για τις γυναίκες που υποφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Σε δύο μεγάλες κλινικές, τυχαιοποιημένες μελέτες με τη συμμετοχή σχεδόν 1700 ασθενών με ενδομητρίωση, η χρήση του φαρμάκου συνδέθηκε με σημαντική ελάττωση του πυελικού πόνου που εμφανίζεται στη διάρκεια της περιόδου και της σεξουαλικής επαφής ή στις υπόλοιπες μέρες του κύκλου (N Engl J Med 2017;377;28-40, Obstet Gynecol 2018;132;147-60).

Η προτεινόμενη δόση του elagolix θα είναι 150 mg ημερησίως, για χρήση έως 24 μήνες, ή 200 mg δύο φορές την ημέρα. Στην τελευταία περίπτωση, η θεραπεία δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες, λόγω του κινδύνου να μειωθεί η οστική πυκνότητα. Κατ΄ αντιστοιχία, περιορισμένη δόση και διάρκεια χρήσης θα συνιστάται και σε γυναίκες με διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας.  

Με αφορμή την κυκλοφορία του elagolix, ο Βασίλης Σιούλας, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Χειρουργική και Ογκολογία στις ΗΠΑ δήλωσε: «Οι συνήθεις φαρμακευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του πόνου της ενδομητρίωσης, συχνά, αποτυγχάνουν να ελέγξουν τα συμπτώματα, ενώ, άλλες φορές, οδηγούν σε παροδική επιδείνωση της νόσου ή σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το elagolix έρχεται να εμπλουτίσει τις επιλογές μας. Θα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις κατευθυντήριες οδηγίες των Επιστημονικών Εταιριών για την ακριβή θέση του νέου φαρμάκου στο θεραπευτικό αλγόριθμο της ενδομητρίωσης και, βέβαια, την κυκλοφορία του και στη χώρα μας».

Ο Βασίλης Σιούλας, είναι Μαιευτήρας - Γυναικολόγος στην Αθήνα, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης. Συνεργάζεται με τα νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ, όπου είναι Υπεύθυνος του Ιατρείου Γυναικολογικής Ογκολογίας, και ΥΓΕΙΑ, ενώ διατηρεί και το ιδιωτικό του ιατρείο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sioulas-gyn.gr ή καλέστε στο 210 300 68 18 & 6944 31 10 55.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2019 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions