Health Solutions Network

kalogirou

Πώς θα κρατήσετε τα πόδια σας υγιή για πάντα;

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018
healthsolutions

Ποια μητέρα μπορεί να ξεχάσει το πρώτο βήμα που έκανε το παιδί της όταν στάθηκε όρθιο; Και ποιος από εμάς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι όλη μας η ζωή στηρίζεται και κινείται πάνω στα δύο μας πόδια.Τα πόδια και αναφερόμαστε σε αυτό που επιστημονικά αποκαλείται «Ποδοκνημική και άκρος πους», είναι το όχημα μας για μια ζωή. 

Είναι αναμενόμενο λοιπόν, αρκετά συχνά, να επιβαρύνονται με προβλήματα που στην πιο ακραία τους περίπτωση μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και αδυναμία βάδισης. Κοινά και συνηθισμένα προβλήματα των ποδιών είναι:

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, το γνωστό «κότσι»  

Είναι μία κατάσταση πολύ διαδεδομένη δεν προκαλεί όμως και σε όλους που την έχουν ενοχλήματα! Πρόκειται για μία παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου, για μία διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ποδιού, δηλαδή για κάτι πολύ πιο σύνθετο από αυτό που βλέπει και φαντάζεται κανείς. Τα στενά, γυναικεία παπούτσια παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του αλλά δεν το προκαλούν από μόνα τους. Εφόσον ενοχλεί, αντιμετωπίζεται χειρουργικά και μόνο, τώρα πια με πάρα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αρκεί να γίνει σωστός και λεπτομερής σχεδιασμός της θεραπείας και να ακολουθήσει ο ασθενής πιστά τις οδηγίες του γιατρού! Το 2018 είναι κρίμα κανείς να υποφέρει από βλαισό μέγα δάκτυλο και απλώς να το υπομένει, στο πνεύμα του κάθε πέρσι και καλύτερα. 

Η σφυροδακτυλία, η «πτώση κεφαλών των μεταταρσίων»

Είναι η συχνότερη παραμόρφωση των μικρότερων δακτύλων. Συχνά οφείλονται στο βλαισό μέγα δάκτυλο. Λόγω της πίεσης που δέχονται τα δάκτυλα αυτά μέσα στο παπούτσι, αποκτούν τύλλους, τους γνωστούς «κάλους», και γίνονται πολύ επώδυνα σε εκείνα τα σημεία. Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που οφείλει να εκτιμήσει ο ορθοπαιδικός και μπορεί να περιλαμβάνει πέλματα με τροποποιήσεις των παπουτσιών ή και χειρουργική επέμβαση. 

Η μεταταρσαλγία

Δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ότι πονά κανείς στην περιοχή των μεταταρσίων κεφαλών, στη μπροστινή πατούσα δηλαδή, στη «ρίζα» των δακτύλων. Μπορεί να έχει διάφορα αίτια και να προέρχεται και από άλλες περιοχές του σώματος (κυρίως τη σπονδυλική στήλη ή τον οπίσθιο πόδα, όπως π.χ. στην κοιλοποδία, όταν η καμάρα του ποδιού είναι αυξημένη). Η σωστή θεραπεία της λοιπόν προσαρμόζεται καταρχήν στη σωστή διάγνωση.

Η βλαισοπλατυποδία  

Την ξέρουν όλοι οι γονείς από τα παιδιά τους αν και τότε αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα εύκολα. Αυτό που δεν ξέρει σχεδόν κανείς είναι ότι μπορεί να αποκτηθεί και μετά την ενηλικίωση και τότε είναι τελείως διαφορετικό πρόβλημα, ασυγκρίτως σοβαρότερο, οπότε αντιμετωπίζεται κατεξοχήν χειρουργικά!

Το διαβητικό και το ρευματικό πόδι

Στους ρευματοπαθείς και στους σακχαροδιαβητικούς, τα πόδια υποφέρουν πάρα πολύ συχνά από μία τεράστια ποικιλία προβλημάτων, τα οποία χρειάζονται συνήθως παρακολούθηση από ομάδα επιστημόνων ενώ αν δεν τούς δοθεί η πρέπουσα προσοχή, μπορούν να αποβούν καταστροφικά. Η επίσκεψη σε ένα ορθοπαιδικό που διαθέτει τις απαραίτητες, εξειδικευμένες γνώσεις πάντως μπορεί να αποβεί σωτήρια από κάθε άποψη!

Έχουν λύση αυτά τα προβλήματα;

Βεβαίως και έχουν γιατί η ορθοπαιδική παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντικές προόδους στο συγκεκριμένο τομέα. Προόδους που αφορούν τόσο στην καλύτερη κατανόηση αυτών των προβλημάτων όσο και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους από ότι και στο πρόσφατο ακόμη παρελθόν. Δεν πρέπει να παραλείψουμε μάλιστα να πούμε ότι αυτή η αντιμετώπιση δεν γνωρίζει ηλικίες. Σαφέστατα και η επιστήμη του σήμερα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και στους ηλικιωμένους και μάλιστα ειδικά σε αυτούς είναι προσαρμοσμένες και πολλές εγχειρήσεις των ποδιών. 

Ιάσων Α. Πετρουτσάς - Χειρουργός Ορθοπεδικός-Τραυματιολόγος , Μετεκπαιδευθείς στη χειρουργική ποδοκνημικής & άκρου άκρου ποδός. 

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions