Health Solutions Network

kalogirou

Διαβητικό Πόδι: Σύγχρονη αντιμετώπιση

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019
healthsolutions

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από διαβήτη και μάλιστα από αυτούς υπολογίζεται πως οι περίπου 300 χιλιάδες το αγνοούν. Δυστυχώς, τόσο οι ασθενείς όσο και αυτοί που πάσχουν από προ- διαβήτη (το στάδιο πριν την εγκατάσταση της νόσου) παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου ενώ είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως τα αγγεία των διαβητικών ασθενών είναι πιο ευάλωτα στην αρτηριοσκλήρωση, ιδίως τα μικρότερα σε μέγεθος.

Την ίδια στιγμή το «διαβητικό πόδι» αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη, η οποία τείνει να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις στο δυτικό κόσμο αφού καταγράφονται συχνοί ακρωτηριασμοί. Το διαβητικό πόδι περιλαμβάνει αλλοιώσεις στις αρτηρίες που αιματώνουν τους μυς του άκρου ποδός, καθώς και μεταβολές στη ροή- συχνότητα αιμάτωσης .

Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία τροφικών και δερματικών βλαβών που οδηγούν σε παραμόρφωση των οστών ,σε απώλεια της ποδικής καμάραs, σε εμφάνιση τύλων ( κάλων) , και μετά απο μικροτραυματισμούς στα σημεία αυτά μπορεί να προκύψουν έλκη ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τη ζωή του ασθενούς .

Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει πολλά ανθρώπινα συστήματα και πλήττει σχεδόν το σύνολο των αγγείων. Συγκεκριμένα οι κύριες επιπλοκές αφορούν:

Το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο διαβήτης προκαλεί αρτηριοσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και στένωση ή απόφραξη αυτών με αποτέλεσμα το έμφραγμα, τον πόνο στο στήθος, στη βάδιση ( στηθάγχη) καθώς και στένωση- απόφραξη των καρωτίδων με αποτέλεσμα το εγκεφαλικό επεισόδιο . Στα περιφερικά αγγεία έχουμε σοβαρή αρτηριοπάθεια που εκδηλώνεται αρχικά με πόνο στη βάδιση και στη συνέχεια μπορούν να συμβούν δερματικές βλάβες που καταλήγουν σε έλκη-νεκρώσεις με καταστροφικές συνέπειες.

Τα μάτια και τους νεφρούς. Οι βλάβες της μικροκυκλοφορίας επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή και το νεφρικό παρέγχυμα με βαριές συνέπειες στη λειτουργία αυτών.

Την άνοια. Έχει βρεθεί ότι ασθενείς με διαβήτη πάσχουν συχνότερα από Alzheimer και από άλλα είδη άνοιας κυρίως αγγειακής εξαιτίας των ισχαιμικών αλλοιώσεων της εγκεφαλικής κυκλοφορίας.

Το δέρμα. Οι δερματικές βλάβες οφείλονται στην ανάπτυξη μυκήτων και μικροβιακών λοιμώξεων.

Η διαβητική αγγειοπάθεια και οι θεραπευτικές επιλογές

Η αντιμετώπιση της διαβητικής αγγειοπάθειας χρειάζεται πολυπαραγοντική στρατηγική και σφαιρική γνώση και σίγουρα μια στενή συνεργασία του ασθενούς με το θεράποντα ιατρό του. Σαφέστατα, εφόσον υπάρχει απόφραξη ή μεγάλου βαθμού στένωση των αρτηριών θα γίνει πρώτα τρίπλεξ και αγγειογραφία και μετά αποφασίζουμε αν χρειάζεται επέμβαση επαναγγείωσης, by pass ή μπαλονάκι ή ενδοαυλικός νάρθηκας (stent). Σε περίπτωση δερματικών βλαβών και ελκών χρειάζεται σωστή φροντίδα με ειδικά αντισηπτικά, αναπλαστική σκόνη και κρέμα. Η δική μου θεραπευτική προσέγγιση είναι η χορήγηση φαρμάκων όπως αγγειοδιασταλτικά (πεντοξυφιλίνη, σιλοσταζόλη) και από φυτικής προελεύσεως χορηγώ το Ginko biloba, και για την καρδιακή λειτουργία τον κράταιγο (οξυάκανθος η επιστημονική του ονομασία).

Το laser και η χρήση του στην επούλωση των ελκών

Από το 2007 εφαρμόζω το laser για τη θεραπεία και επούλωση των ελκών, μέθοδος που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες από το 2000 και μετά. Όταν η διαβητική αγγειοπάθεια δεν έχει φτάσει στο στάδιο γάγγραινας, τότε προσωπικά, έχω πολύ καλά αποτελέσματα με διάσωση δακτύλων και άκρων ποδών και πλήρη επούλωση των πληγών ακόμα και σε μειωμένη παροχή αίματος. Το laser γίνεται στο ιατρείο χωρίς επέμβαση και χωρίς πόνο, με συνεδρίες, ενώ ο ασθενής δεν χρειάζεται να λαμβάνει συνεχώς αντιβιοτικά καθώς το laser έχει και αντισηπτικές ιδιότητες. Η επούλωση έτσι επιταχύνεται κατά πολύ, με τη λιγότερη ταλαιπωρία του ασθενούς και χωρίς συχνές εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Δείτε περιστατικά διαβητικού ποδιού πριν και μετά το laser

Οδηγίες προς τους ασθενείς με διαβήτη

Και επειδή η πρόληψη είναι σημαντική, για όλους τους ασθενείς με διαβήτη χρειάζεται άσκηση καθημερινή, περπάτημα τουλάχιστον 40-45 λεπτά, έλεγχος του σακχάρου, δίαιτα, σωστή διατροφή μεσογειακού τύπου, αποφυγή καπνίσματος και συστηματική χρήση των αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων. Έτσι θα πετύχουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και τη μείωση του ποσοστού των ακρωτηριασμών.

Δείτε τι λένε οι ασθενείς για τον Χαράλαμπο Ηλία εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Αγγειοχειρουργό Χαράλαμπο Ηλία, Διευθυντής Κέντρου Αντιμετώπισης Φλεβικών Παθήσεων Νοσοκομείου ΙΑΣΩ στο 694 426 1464 & 210 7296277 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr.

Ακολουθήστε τον Χαράλαμπο Ηλία Facebook & Instagram 

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions