Health Solutions Network

Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 230

Χρήση κάνναβης και μέθοδοι Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020
Κελλάρης Βασίλης

Κελλάρης Βασίλης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
IVF Specialist
www.vasiliskellaris.gr & www.facebook.com/dr.kellaris.vasilios 

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες  μελέτες ασχολούνται με την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην υπογονιμότητα, εστιάζοντας στις καθημερινές συνήθειες και γενικότερα τον τρόπο ζωής (lifestyle).

Από την άλλη, η κατανάλωση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς σκοπούς κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου, την αποκατάσταση φλεγμονών και εκζεμάτων, την ανακούφιση συμπτωμάτων της ψωρίασης και την επούλωση πληγών.

Παρά τις ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες παγκοσμίως καθώς και την ολοένα και αυξανόμενη νομιμοποίησή της σε αρκετές χώρες, υπάρχουν σπάνιες αναφορές που αφορούν στον συσχετισμό της χρήσης της κάνναβης με τη γονιμότητα και ιδιαίτερα με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART) και της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF).

Διπλάσια πιθανότητα αποβολής για τις γυναίκες που κάπνιζαν μαριχουάνα

Πρόσφατη δημοσίευση, Αύγουστος 2019, στην επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction, παρουσιάζει έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard σχετικά με την επίδραση της χρήσης κάνναβης από ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Στη μελέτη συμμετείχαν 421 γυναίκες που υποβλήθηκαν συνολικά σε 730 κύκλους ART, ενώ στις 200 από αυτές (368 κύκλοι) συμμετείχε και ο σύντροφός τους. Οι συμμετέχοντες είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά και τρόπο ζωής. Ποσοστό 44% των γυναικών και 61% των ανδρών είχαν κάνει χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, αν και σε μικρό ποσοστό, οι γυναίκες που κάπνιζαν μαριχουάνα κατά την εγγραφή και εμφάνισαν θετικό τεστ β-χοριακής παρουσίασαν διπλάσια πιθανότητα αποβολής.

Ανατρεπτικά ευρήματα

Από την άλλη, τα ζευγάρια όπου ο άντρας ήταν καπνιστής μαριχουάνας κατά την εγγραφή έδωσαν αυξημένα ποσοστά γέννησης ζώντος νεογνού σε σχέση με τα ζευγάρια όπου ο άντρας δεν έκανε ποτέ χρήση ή έκανε μόνο στο παρελθόν (48% έναντι 29%), ανεξάρτητα από το αν η γυναίκα κάπνιζε ή όχι. Τα ευρήματα αυτά ήταν μη αναμενόμενα, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενα δεδομένα που υποστηρίζουν πως η χρήση κάνναβης μειώνει την παραγωγή σπέρματος.

Ανατρεπτικά αποτελέσματα προέκυψαν και από τα ζευγάρια όπου κατά την εγγραφή ο άντρας ήταν χρήστης, ενώ η γυναίκα όχι. Συγκεκριμένα, η πιθανότητα γέννησης ζώντος νεογνού φάνηκε σημαντικά αυξημένη συγκριτικά με ζευγάρια, όπου κανένας από τους δύο δεν κάπνιζε κατά την εγγραφή στη μελέτη (60% έναντι 39%).

Σε προηγούμενη δημοσίευση του School of Public Health του Harvard ανακοινώθηκε ότι άντρες που κάπνιζαν μαριχουάνα σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους είχαν αυξημένη συγκέντρωση σπέρματος (62 εκατομμύρια/ml έναντι 45,4 εκατομμύρια/ml), με παράλληλη μειωμένη συγκέντρωση της ορμόνης FSH. Επιπλέον, μόνο το 5% των ανδρών που κάπνιζαν εμφάνισαν συγκέντρωση σπέρματος χαμηλότερη των «φυσιολογικών» επιπέδων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους μη καπνιστές ήταν 12%, ενώ τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια ανάμεσα σε όσους έκαναν χρήση στο παρελθόν και στους πρόσφατους χρήστες.

Η μεγαλύτερη χρήση κάνναβης σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα  τεστοστερόνης

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και των επιπέδων της ορμόνης τεστοστερόνης, τα οποία βρέθηκαν αυξημένα σε χρήστες. Ως εκ τούτου, μία πιθανή ερμηνεία του αποτελέσματος μπορεί να είναι ότι οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης εκτίθενται, στατιστικά, πιο συχνά σε «επικίνδυνες» συνήθειες. Μία δεύτερη ερμηνεία που προτείνεται από τους ερευνητές, είναι η πιθανή επίδραση της μαριχουάνας, όταν αυτή καταναλώνεται περιστασιακά, στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ άλλων διαδικασιών αυτορρύθμισης του ανθρώπινου οργανισμού εμπλέκεται στη γονιμότητα.

Ανάγκη για περαιτέρω έρευνα

Από την άλλη, ο αριθμός των μελετών είναι αρκετά περιορισμένος για να υποστηρίξει ακριβή και τεκμηριωμένα συμπεράσματα, τα δεδομένα δε θεωρούνται επαρκή, ενώ παράλληλα η ακρίβεια στη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους συμμετέχοντες σε ό,τι αφορά τη χρήση μαριχουάνας και πιθανώς άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών θεωρείται αμφισβητήσιμη. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, η χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης αντενδείκνυται σε άτομα που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν και φυσικά κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως υποστηρίζει και η επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ. Τα ευρήματα των δημοσιευμένων μέχρι τώρα μελετών, απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία τους και να δοθούν ολοκληρωμένες απαντήσεις.

5154

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα www.vasiliskellaris.gr  ή καλέστε στο 210 7212672.

Βρείτε τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο & IVF Specialist Βασίλη Κελλάρη :

ΑΘΗΝΑ
Kαρνεάδου 23, Kολωνάκι

ΣΑΜΟΣ
Κανάρη 23, Βαθύ

Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!



Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions