Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Ο κορονοϊός επηρεάζει λιγότερο τις γυναίκες – Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020
Καλογήρου Σοφία

Καλογήρου Σοφία
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
www.sofiakalogirou.gr 

Ζούμε μια περίοδο πρωτόγνωρη και όλη η ανθρωπότητα έχει έρθει αντιμέτωπη με μια πανδημία που την βρήκε απροετοίμαστη σε πολλά επίπεδα. Το να αγωνίζεσαι απέναντι σε έναν άγνωστο και αόρατο εχθρό, σε υποχρεώνει να είσαι προσεκτικός, συγκροτημένος και να συλλέγεις καθετί χρήσιμο από τη «στρατηγική» του.

Αυτό λοιπόν, συμβαίνει και με την επιστημονική κοινότητα που με τρόπο σχολαστικό χωρίς να έχει την πολυτέλεια των πειραμάτων, του χρόνου και των δοκιμών, εξάγει συμπεράσματα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Εστιάζοντας στις γυναίκες, διαπιστώνει κανείς πως μοιάζει πιο φιλικός σε αυτές και αυτό το μαρτυρούν οι αριθμοί: Λιγότερες λοιμώξεις, λιγότερες εισαγωγές στη ΜΕΘ, λιγότεροι θάνατοι.

Κανείς  δεν έχει ανοσία στο COVID-19, αλλά όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες φαίνεται να αντιμετωπίζουν καλύτερα την ασθένεια, επειδή όχι μόνο υπάρχουν λιγότερες λοιμώξεις, αλλά όταν συμβαίνει, η λοίμωξη προκαλεί λιγότερο συχνά σοβαρά συμπτώματα και θανάτους.

Ηλικιακές ομάδες γυναικών

Χαρακτηριστικά είναι τα στατιστικά στοιχεία της Ιταλίας σε σχέση με το θέμα αυτό, καθώς είναι και η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα, αλλά και της Κίνας, χώρα από την οποία ξεκίνησε όλη αυτή η περιπέτεια.

Σύμφωνα με το δελτίο της 23ης Μαρτίου του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας, το 58% των νέων θετικών για το COVID-19 ασθενών είναι άνδρες: 33.399 περιπτώσεις από 57.444 λοιμώξεις. Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι «η διαφορά στον αριθμό των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν κατά φύλο αυξάνεται προοδευτικά υπέρ των ανδρών έως την ηλικιακή ομάδα ≥70-79», ενώ «στην ηλικιακή ομάδα ≥ 90 ετών , το ποσοστό των ασθενών του γυναικείου φύλου, υπερβαίνει εκείνο των ανδρών, γεγονός που οφείλεται πιθανώς στη δημογραφική δομή του πληθυσμού , δηλαδή επειδή οι γυναίκες ζουν περισσότερο.

Οι γυναίκες επίσης φαίνεται να τείνουν προς ένα ευνοϊκότερο αποτέλεσμα της νόσου. Στην έκθεση της 20ής Μαρτίου του ίδιου φορέα υγείας , η οποία περιγράφει τα χαρακτηριστικά των 3.200 ασθενών που πέθαναν και ήταν θετικοί για τον COVID-19 στην Ιταλία, διαβάζουμε ότι το 29,4% των θυμάτων του COVID-19 ήταν γυναίκες και ότι οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους λόγω  της λοίμωξης COVID-19 είναι μεγαλύτερες από τους άνδρες (μέσες ηλικίες: γυναίκες 82 - άνδρες 79).  Όπως γνωρίζουμε, η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Επίσης, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων που πραγματοποίησαν τα Κινέζικα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε 44.672 περιπτώσεις μόλυνσης, το 2,8% των ανδρών με COVID-19 θα είχε πεθάνει, ενώ η ασθένεια ήταν θανατηφόρα μόνο για 1,7 % των γυναικών.

Συνεπώς, διαπιστώνουμε πως το ηλικιακό φάσμα έχει σημασία, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, αφενός ότι ο μέσος όρος ζωής του γυναικείου πληθυσμού είναι μεγαλύτερος και αφετέρου ότι τα υποκείμενα προβλήματα υγείας αυξάνονται με την ηλικία.

Ο ρόλος των οιστρογόνων στην οχύρωση των γυναικών

Οι ορμόνες του φύλου δρουν ως σημαντικοί διαμορφωτές των ανοσολογικών αποκρίσεων. Για παράδειγμα η τεστοστερόνη, η αρσενική σεξουαλική ορμόνη, είναι γενικά ανοσοκατασταλτική, ενώ τα οιστρογόνα, σημαντικές θηλυκές ορμόνες ρύθμισης του φύλου, τείνουν να είναι ανοσοδιεγερτικά.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2016 τεκμηριώθηκαν ότι τα οιστρογόνα παρέχουν προστατευτικά αποτελέσματα σε ζωικά μοντέλα μολυσμένα με στελέχη SARS-CoV, το ίδιο στέλεχος ιού από το οποίο προέκυψε ο κορωναϊός που ήταν υπεύθυνος για το COVID-19. Η ανάλυση της ανοσολογικής απόκρισης δείχνει ότι τα θηλυκά άτομα αναπτύσσουν πιο έντονες και υψηλότερες ανοσολογικές αντιδράσεις στα ιικά αντιγόνα από ότι τα αρσενικά και αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί επίσης να καθορίσει μια διαφορετική απόκριση εμβολίου μεταξύ των φύλων.

Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει θέμα φύλου στο COVID-19, το οποίο δεν πρέπει να αγνοείται κατά την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

Τα αρσενικά και τα θηλυκά, έχουν σαφείς διαφορές στα χρωμοσώματα του φύλου. Περίπου 1000 γονίδια έχουν χαρτογραφηθεί στο χρωμόσωμα Χ, προς τα 100 μόνο του χρωμοσώματος Υ. Πολλά από τα γονίδια του χρωμοσώματος Χ σχετίζονται με την ανοσία και κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην ανοσολογική απάντηση παρέχοντας σε γυναίκες που έχουν 2 χρωμοσώματα Χ, αυτούς τους πόρους. Ο βιολογικός σκοπός αυτού του σημαντικού αμυντικού εξοπλισμού των γυναικών οφείλεται στην ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία του είδους, αλλά ως αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν μεγαλύτερο αριθμό αυτοάνοσων ασθενειών.

Θωράκιση από τον COVID-19

Ο τρόπος ζωής που έχουμε υιοθετήσει έως τώρα, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο ως προς την ανοσολογική μας απάντηση στον κορονοϊό.

Κάπνισμα, αλκοόλ, στρες, κακή διατροφή ,παχυσαρκία, κακός ύπνος, και, κατ’ επέκταση, κακό ανοσοποιητικό, μας κάνουν επιρρεπείς στη νέα αυτή λοίμωξη αλλά και στην έκβαση αυτής, από τη στιγμή που θα νοσήσουμε.

Έτσι λοιπόν, ως έσχατη λύση για να θωρακιστούμε από τον COVID-19, θα πρέπει να αναδιαμορφώσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες.

Ας ξεκινήσουμε από τη διατροφή, βελτιώνοντας την και εμπλουτίζοντάς την με τροφές που μας εξασφαλίζουν ικανές ποσότητες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

Μεγάλη είναι η σημασία των βιταμινών C και D, που έχουν σχετιστεί άμεσα με την προστασία μας από τον COVID-19.

Καταστροφικές συνήθειες όπως το κάπνισμα, άμεσα θα πρέπει να κοπούν αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους πνεύμονες, όργανα που επηρεάζονται δραματικά από τον ιό.

Επίσης αν πάσχουμε από χρόνια νοσήματα, όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθεια, θα πρέπει να ακολουθούμε με ευλάβεια τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών μας.

Με λίγα λόγια, κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουμε άριστη φυσική κατάσταση, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σοφία Καλογήρου, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 7710386 ή στο κινητό 6944 880624.

Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.sofiakalogirou.gr

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2022 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions