Health Solutions Network

Πανδημία: Γιατί είναι η ιδανική περίοδος για να μεταμορφώσουμε το χαμόγελό μας με εμφυτεύματα

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020

Η πανδημία που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει εισβάλει στη ζωή μας, ανατρέποντας κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, μπορεί λόγω των ειδικών μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισής της (lockdown, τηλεργασία) να ιδωθεί ως μια ιδανική περίοδος για μικρο-επεμβάσεις και χειρουργεία που διαρκώς αναβάλλουμε, αναλογιζόμενοι το χρόνο της αποθεραπείας και τις τυχόν επιπτώσεις τους στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Τα εμφυτεύματα είναι μια σύγχρονη, επαναστατική μέθοδος αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών, τα οποία μπορούν να αναδιαμορφώσουν το χαμόγελό μας άμεσα και αποτελεσματικά. Αν και με τις προσωρινές – μεταβατικές αποκαταστάσεις ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει χωρίς αισθητικά ή λειτουργικά προβλήματα στην εργασία του, κάποιοι υποψήφιοι για θεραπεία με εμφυτεύματα, φοβούνται ότι θα υπάρξουν κάποια «σημεία» στην εμφάνισή τους που θα «μαρτυρούν» ότι προχώρησαν σε αποκατάσταση του χαμόγελου τους με εμφυτεύματα.

Δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τη βαρύτητα του περιστατικού και τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, μπορεί να παρουσιαστεί οίδημα μετά τη χειρουργική διαδικασία, η περίοδος της καραντίνας είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να προβούν σε αποκατάσταση με εμφυτεύματα και να αναρρώσουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Συναντήσαμε την οδοντίατρο κ. Ιωάννα Καζάκου στο Οδοντιατρικό Κέντρο «STOMA», η οποία μας μίλησε για τα εμφυτεύματα, τις ενδείξεις εφαρμογής τους, αλλά και για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για τη δημοφιλή μέθοδο αποκατάστασης των ελλειπόντων δοντιών.

Σε ποιες περιπτώσεις έχουν ένδειξη τα εμφυτεύματα;

Εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που τους λείπουν ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια, σε περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε στον ασθενή μια καλύτερη αποκατάσταση λειτουργικά και αισθητικά.

Με τα εμφυτεύματα έχουμε την ίδια αίσθηση στο στόμα μας, όπως και πριν χάσουμε τα δόντια μας. Επιπλέον, έχουμε σωστή άρθρωση κατά την ομιλία μας, άριστη αισθητική και επιπλέον δεν απορροφάται (χάνεται) το οστό της γνάθου, όπως συχνά συμβαίνει στις περιπτώσεις που δεν θα τοποθετηθούν εμφυτεύματα. Τέλος, τα εμφυτεύματα αποτελούν τη μακροβιότερη αποκατάσταση και την ανετότερη λύση για τον ασθενή.

Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη διαδικασία της εμφύτευσης;

Στις περιπτώσεις όπου  υπάρχουν δόντια που δεν επιδέχονται θεραπεία και πρέπει να αφαιρεθούν, αφού πραγματοποιηθεί η αφαίρεσή τους, θα πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες, ώστε να γίνει μια αρχική επούλωση. Στη συνέχεια πραγματοποιούμε ειδική οδοντιατρική αξονική τομογραφία γνάθου (CBCT), όπου φαίνεται η ποιότητα και η ποσότητα του οστού σε τρεις διαστάσεις και γίνεται ο προεγχειρητικός σχεδιασμός των αναπλαστικών τεχνικών  - μοσχευμάτων και τεχνικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, πράγμα που μας καθοδηγεί για το χειρουργικό μας στάδιο, όπου και πραγματοποιείται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αναλόγως των διαδικασιών και των τεχνικών που θα ακολουθηθούν, ορίζουμε το χρονικό διάστημα που θα βάλουμε την προσθετική εργασία, το οποίο μπορεί να είναι δύο μήνες μετά, τρεις μήνες μετά ή και περισσότερο. Δηλαδή, αν γίνει συνδυασμός ανύψωσης ιγμορείου και τοποθέτησης εμφυτεύματος, η διαδικασία επούλωσης και φόρτισης λαμβάνει χώρα αργότερα.

Υπάρχει ωστόσο, ένα ποσοστό περιπτώσεων, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεση εξαγωγή, άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος και ενίοτε και άμεση φόρτιση, το λεγόμενο same day implant. Ωστόσο, για να έχουμε τα ίδια, υψηλά  ποσοστά επιτυχίας με αυτή τη διαδικασία, όπως στην κλασική εμφύτευση, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις: θα πρέπει το δόντι να μην έχει κάποια παθολογική βλάβη στο οστούν, δηλαδή αλλοίωση, να είναι ένα πραγματικά υγιές δόντι, που από κάποιο τραύμα έπαθε κάταγμα και πρέπει να εξαχθεί, να είναι νέος ο ασθενής, να το επιτρέπει το ιατρικό ιστορικό του και η στοματική του υγιεινή, δεν πρόκειται δηλαδή, για περιστατικά ρουτίνας.

Πότε «αποτυγχάνει» το εμφύτευμα;  Πόσο σημαντική είναι η δέσμευση του ασθενή για σωστή και καθημερινή φροντίδα της στοματικής υγιεινής για τη διατήρηση των εμφυτευμάτων;

Αν ο ασθενής έχει ένα καλό ιατρικό ιστορικό και έχει προηγηθεί ένας προσεκτικός και εξατομικευμένος σχεδιασμός, δεν υπάρχει περίπτωση με σωστές χειρουργικές διαδικασίες και σωστή φαρμακευτική αγωγή να υπάρξει αποτυχία. Για να χαθεί το εμφύτευμα, θα πρέπει είτε να έχει γίνει εξαρχής κακή επιλογή περιστατικού, είτε κακές χειρουργικές διαδικασίες ή κακή συντήρηση από τον ασθενή μετά, ή να υπάρχει συνδυασμός όλων αυτών. Αν όλα τα βήματα της διαδικασίας γίνουν, όπως πρέπει να γίνουν, τα εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας, της τάξης του 97-98%.

Όσο πιο πιστά ακολουθηθεί το χειρουργικό πρωτόκολλο και όσο περισσότερο συνεργάσιμος είναι ο ασθενής, ώστε να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του θεράποντος για τη συντήρηση και τη φροντίδα των εμφυτευμάτων, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση της διατήρησης των εμφυτευμάτων. Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, πολύ μεγάλη ευθύνη ως προς τη συντήρησή τους φέρει ο ασθενής. Απαιτείται λοιπόν, καλή στοματική υγιεινή. Επιβάλλεται άριστο βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο (κάθε εξάμηνο) για επιμελή καθαρισμό των δοντιών καθώς και των εμφυτευμάτων.

Υπάρχουν αντενδείξεις για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Χρόνιες γενικές παθήσεις οι οποίες αξιολογούνται πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι οι ακόλουθες: χρόνια λήψη φαρμακευτικών ουσιών όπως,  κορτικοστεροειδών, ανοσοκατασταλτικών, χημειοθεραπευτικών, διφωσφονικών, οξυφωσφονικών, σοβαρές αιματολογικές διαταραχές, ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς και οστικές παθήσεις, με συχνότερη την οστεοπόρωση. Επιπλέον, αντένδειξη υπάρχει σε περίπτωση οστικής απώλειας, καθώς κάτι τέτοιο θα διακύβευε τη σταθερότητα του εμφυτεύματος. Επόμενη παράμετρο που αξιολογούμε είναι η στοματική υγεία, καθώς και η στοματική υγιεινή του ασθενή. Άτομα με φτωχή στοματική υγεία και χαμηλή περιποίηση στόματος αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Σε ποιον πρέπει να απευθυνθούμε, αν επιλέξουμε τη λύση των εμφυτευμάτων;

Ο ασθενής δεν θα πρέπει να απευθύνεται σε κάποιο γιατρό που απλά έχει παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια πάνω στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Πρέπει να είναι εξειδικευμένος εμφυτευματολόγος, να έχει κάνει όλη τη σχετική εκπαίδευση για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Άρα, η  συμβουλή μου είναι να απευθυνθούν σε μια ομάδα εξειδικευμένων συναδέλφων που έχουν κάνει σπουδές και διαθέτουν γνώση, αλλά και εμπειρία πάνω στα εμφυτεύματα.

Επίσης, έχει μεγάλη σημασία ο ασθενής να απευθυνθεί σε ένα καλά οργανωμένο ιατρείο που διαθέτει την κατάλληλη ομάδα ειδικών για να ολοκληρώσει την οδοντιατρική του εργασία, μια ομάδα ιατρών που θα του εμπνεύσει εμπιστοσύνη και που θα είναι σε θέση να αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού συνολικά, όπου θα τον παρακολουθούν σωστά από το Α ως το Ω, να έχουν την συνολική ευθύνη του περιστατικού. Κι αυτό, γιατί όταν προσέρχεται ένας ασθενής που δεν έχεις χειριστεί την περίπτωσή του εσύ εξαρχής, δεσμεύεσαι από τη χειρουργική διαδικασία που έχει πραγματοποιήσει ο άλλος γιατρός, η δουλειά που έχει προηγηθεί καθορίζει ως ένα βαθμό και τον μετέπειτα δικό σου σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Τέλος, θα ήθελα  απευθυνόμενη στους αναγνώστες σας, να σημειώσω ότι δεν θα πρέπει να φοβούνται τη διασπορά του κορωνοϊού εντός του οδοντιατρείου, καθώς οι οδοντίατροι είναι από τους πλέον εξοικειωμένους επαγγελματίες υγείας με τα πρωτόκολλα για την προστασία από την διασπορά λοιμώξεων στο ιατρείο. Στο οδοντιατρικό κέντρο «STOMA» τηρούμε απαρέγκλιτα τα  πρωτόκολλα και τις οδηγίες, όπως καταρτίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, καθώς η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού μας αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη αξία.

Στην ιστοσελίδα του οδοντιατρείου μας, μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρωτόκολλο Covid19 που εφαρμόζουμε, διασφαλίζοντας την προστασία της υγείας των ασθενών μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr ή καλέστε 210 8981351 για να σας συμβουλεύσουμε για κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία του στόματος σας.

Το Ιατρείο βρίσκεται στη Γλυφάδα, προς το τέλος του εμπορικού κέντρου της περιοχής επί της οδού Δημ.Αγγ. Μεταξά 46Β, ακριβώς απέναντι από το κλειστό κολυμβητήριο.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions