Health Solutions Network

Έκτοπη ή εξωμήτριος κύηση: Tι είναι και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Η εξωμήτριος κύηση είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή της ασθενούς κατάσταση, ιδιαίτερα απαιτητική στη διαχείρισή της από τον γυναικολόγο, καθώς συχνά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Ας δούμε όμως,  τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση, πώς εντοπίζεται και ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπισή της.

Τι είναι η εξωμήτριος κύηση

Ως εξωμήτριο κύηση ορίζουμε την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου σε θέση εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Αποτελεί σημαντικό δείκτη νοσηρότητας και θνησιμότητας κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Περίπου 95% των έκτοπων κυήσεων αφορούν εμφύτευση του ωαρίου στους ωαγωγούς (τις σάλπιγγες). Σπάνια, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στην επιφάνεια της ωοθήκης, στον τράχηλο ή σε παρακείμενα όργανα, αλλά σε όλες αυτές τις έκτοπες (εξωμήτριες) θέσεις δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη του εμβρύου και η εξέλιξη της κύησης.

Παράγοντες κινδύνου

Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν έκτοπη κύηση ποικίλλουν. Σε γενικές γραμμές διάφορες παθήσεις, όπως ανατομικές ανωμαλίες διάπλασης των σαλπίγγων, προηγηθείσες επεμβάσεις στις σάλπιγγες, προηγηθείσα έκτοπη κύηση, σύλληψη παρά τη χρήση ενδομητρικού σπειράματος ή τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων που περιέχουν μόνο προγεστερόνη, μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ακόμα και το κάπνισμα ή και η ηλικία, μπορούν οδηγήσουν σε μια εξωμήτριο κύηση.

Συμπτώματα

Το 1/3 των γυναικών με έκτοπη κύηση είναι ασυμπτωματικές. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης εμφανίζονται συνήθως έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά την τελευταία φυσιολογική έμμηνο ρύση, χωρίς να αποκλείεται και  η πιθανότητα να εμφανιστούν αργότερα, εάν η έκτοπη κύηση δεν βρίσκεται στη σάλπιγγα.

Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών με έκτοπη κύηση αναφέρει κοιλιακό πόνο, διάχυτο ή εντοπισμένο στο υπογάστριο. Ο πόνος αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι τα όργανα στα οποία έχει εγκατασταθεί το κύημα, προσπαθούν να το αποβάλλουν κάνοντας συσταλτικές κινήσεις.

Η κολπική αιμορραγία αποτελεί επίσης συχνό εύρημα. Μπορεί να είναι σε μικρότερη ή σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή της εμμήνου ρύσεως. Είναι συνήθως παρατεταμένη, ενώ το χρώμα του αποβαλλόμενου αίματος είναι σκούρο και η σύστασή του υδαρής.

Διάγνωση

Η διάγνωση της έκτοπης κύησης στα αρχικά στάδια δεν είναι εύκολη, καθώς  τα συμπτώματά της παρομοιάζουν με εκείνα μιας φυσιολογικής ενδομήτριας κύησης, όπως καθυστέρηση περιόδου, θετικό τεστ κύησης και κάποιες ασαφείς κοιλιακές ενοχλήσεις.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ρήξης της έκτοπης κύησης. Στην περίπτωση αυτή, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιφνίδιο διαξιφιστικό άλγος του υπογαστρίου, ταχυσφυγμία, δύσπνοια, πτώση της αρτηριακής πίεσης και συμπτώματα καταπληξίας (Shock), μια κατάσταση ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή της γυναίκας

Η συστηματική εφαρμογή των ιδιαίτερα αξιόπιστων σύγχρονων διαγνωστικών αλγορίθμων που στηρίζονται στο διακολπικό υπερηχογράφημα και στον προσδιορισμό των επιπέδων hCG και προγεστερόνης, συνήθως θέτουν τη διάγνωση της έκτοπης κύησης.

Θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία με μεθοτρεξάτη ή χειρουργική επέμβαση. Η λαπαροσκόπηση σήμερα αποτελεί κατά βάση τη μέθοδο εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση της εξωμητρίου κύησης. Εάν υπάρχει σοβαρή αιμορραγία ή αιμορραγία που ελέγχεται δύσκολα, μπορεί να χρειαστεί διάνοιξη της κοιλίας (λαπαροτομία) με τομή που γίνεται ακριβώς πάνω από τη γραμμή του τριχωτού του εφηβαίου.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο-Ενδοσκοπικό Χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά. Ο  Στέφανος Χανδακάς είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της HOPEgenesis.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drchandakas.gr  ή καλέστε στο τηλέφωνο: 210 6436258.

Διαβάστε επίσης από τον κο Χανδακά:

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!



Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions