Health Solutions Network

Γυναικεία Αναπαραγωγική Χειρουργική: Ποιος ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Η υπογονιμότητα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της αναπαραγωγικής υγείας με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Εκτιμάται ότι 72,4 εκατομμύρια ζευγάρια είναι στείρα παγκοσμίως και ότι 40,5 εκατομμύρια από αυτά αναζητούν  θεραπεία γονιμότητας. Πότε όμως, ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο και τι σηματοδοτεί η διάγνωση προβλημάτων στην αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας για τη δυνατότητα απόκτησης οικογένειας;

Ορισμός υπογονιμότητας

Ένα ζευγάρι θεωρείται ότι έχει πρόβλημα υπογονιμότητας εάν προσπαθεί επί ένα έτος να συλλάβει χωρίς επιτυχία. Περίπου 60% των ζευγαριών συλλαμβάνουν μέσα σε έξι μήνες προσπάθειας με ελεύθερη σεξουαλική επαφή. Περίπου 20% επιτυγχάνουν με 18 μήνες προσπάθειας. Σε 20% περίπου των ζευγαριών, διαπιστώνονται προβλήματα στον άνδρα ή τη γυναίκα τα οποία μπορούν να θεραπευθούν ή να διορθωθούν. Στο υπόλοιπο 10% δεν ανευρίσκεται η αιτία της υπογονιμότητας ή η αιτία είναι άγνωστη (ιδιοπαθής υπογονιμότητα).

Η  επιτυχής αντιμετώπιση της υπογονιμότητας προϋποθέτει την ακριβή διάγνωση των αιτιών.  Η πιο συχνή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας είναι η βλάβη των σαλπίγγων, είτε ως αποτέλεσμα προγενέστερων χειρουργικών επεμβάσεων,  είτε λόγω ενδομητρίωσης είτε εξαιτίας κάποιας φλεγμονής.  Η ενδομητρίωση συνιστά επίσης, μια κοινή αιτία υπογονιμότητας, καθώς ανευρίσκεται περίπου στο 60% των υπογόνιμων γυναικών. Τέλος, και τα ινομυώματα μήτρας μπορούν ανάλογα με τη θέση και το μέγεθός τους να επηρεάσουν τη δυνατότητα επίτευξης εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό ζευγαριών, έπειτα από την κατάλληλη θεραπεία χειρουργικής αποκατάστασης θα μπορέσουν να τεκνοποιήσουν χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε ορμονική θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο ρόλος της αναπαραγωγικής χειρουργικής

Η αναπαραγωγική χειρουργική κατέχει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και θεραπεία της γυναίκειας υπογονιμότητας. Έχει σημαντικό ρόλο για την μελλοντική διασφάλιση της γονιμότητας σε γυναίκες που χρήζουν γυναικολογικής επέμβασης, καθιστώντας δυνατή την ικανότητα αυτόματης σύλληψης, είτε αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής  γονιμοποίησης. Στις περιπτώσεις που ήδη υπάρχει κάποιο παθοφυσιολογικό εύρημα, όπου παρεμποδίζει την φυσιολογική σύλληψη, εφαρμόζονται χειρουργικές παρεμβάσεις όπου επιδιορθώνουν την εκάστοτε παθολογία και αυξάνουν την πιθανότητα μιας ερχόμενης φυσιολογικής κύησης. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν το 75%. Οι σημαντικότερες χειρουργικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της γυναικείας αναπαραγωγής είναι η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση.

Λαπαρασκόπηση

Κατά την λαπαροσκόπηση, η απαιτούμενη χειρουργική επέμβαση γίνεται διαμέσου πολύ μικρών τομών στην κοιλιά, μεγέθους μόλις 5 χιλιοστών. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για να διαγνώσει και να επιδιορθώσει βλάβες που μπορεί να έχουν υποστεί στο αναπαραγωγικό σύστημα, όπως η αφαίρεση ινομυωμάτων, οι κύστες στις ωοθήκες, η ενδομητρίωση  αλλά και οι συμφύσεις που αλλοιώνουν την σύνδεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Η λαπαροσκόπηση είναι μια μέθοδος που έχει ελάχιστη αιμορραγία, απαιτεί εξαιρετικά σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο-μόνο ένα 24ώρο- και δίνει την δυνατότητα στον ειδικό για λεπτομερέστερη παρατήρηση των κοιλιακών οργάνων αλλά και λύση όλων των ανωτέρω προβλημάτων.

Υστεροσκόπηση

Πρόκειται για μια πρωτοπόρο μέθοδο εξέτασης του εσωτερικού της μήτρας  καθώς εξετάζεται με μεγάλη ακρίβεια και χρησιμοποιείται για να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει περιστατικά υπογονιμότητας. Η μέθοδος της υστεροσκόπησης μπορεί να αντιμετωπίσει ινομυώματα και πολύποδες, αλλά και άλλες αιτίες υπογονιμότητας, όπως οι συμφύσεις και η παρουσία διαφράγματος μήτρας. Είναι επιπλέον, δυνατή η παρατήρηση των σαλπίγγων και του αυλού του τραχήλου, ώστε να ανιχνευθούν πιθανές αλλαγές ή αλλοιώσεις, πιθανές φλεγμονές που μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργικότητα του ενδομητρίου και την γονιμότητα/ Αποτελεί μια διαδικασία χωρίς τομές, με τον επεμβατικό πόνο να είναι μηδαμινός και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας να πραγματοποιείται την ίδια κιόλας μέρα.

Συμπερασματικά

Το υπογόνιμο ζευγάρι μετά από 12 μήνες, με κανονική, μη προστατευόμενη σεξουαλική επαφή χωρίς την επίτευξη κύησης, πρέπει να αναζητήσει τη γνώμη του ειδικού γυναικολόγου αναπαραγωγής. Η λύση δίνεται σε ποσοστό  που αγγίζει το 75-80%, πιθανά με μια απλή χειρουργική επέμβαση από τον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγικής χειρουργικής σε συνδυασμό με συμπληρωματικές θεραπείες ή εξετάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία των ορμονών της γυναίκας και αντίστοιχα στην βελτίωση και ενίσχυση του σπέρματος των ανδρών.

Η ολοκληρωμένη  και εξατομικευμένη φροντίδα αυτών των ζευγαριών από τον ειδικό, παρεμβαίνοντας στις περιπτώσεις που περιγράφηκαν, θα οδηγήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση τα ζευγάρια που πραγματικά χρειάζονται θεραπεία, αυξάνοντας σημαντικά και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον μαιευτήρα-γυναικολόγο- ενδοσκοπικό χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδρο της HOPEgenesis. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.drchandakas.gr και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6436 258 & 22810 77188.

chandakas

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions