Health Solutions Network

Μπορεί μια γυναίκα με ενδομητρίωση να μείνει έγκυος; Ο ειδικός απαντά

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Η ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την έκτοπη ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός μήτρας. Πρόκειται για ένα σύνηθες πρόβλημα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, το οποίο γίνεται αντιληπτό όταν οι γυναίκες ξεκινούν τις προσπάθειες τεκνοποίησης, οπότε και παρατηρείται δυσκολία στη σύλληψη. Όπως μας εξηγεί ο  Αναπλ. Καθηγητής, Γυναικολόγος Ενδοσκοπικός Χειρουργός, κ. Στέφανος Χανδακάς, μία στις δυο γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας διαγιγνώσκεται με ενδομητρίωση.  Μια γυναίκα με ήπια ενδομητρίωση έχει πιθανότητα 2-4.5% το μήνα να συλλάβει φυσιολογικά (σε γόνιμα ζευγάρια το ποσοστό αυτό είναι 15-20%). Όμως,  αν μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αντιμετωπίσει και υπογονιμότητα.  Στις γραμμές που ακολουθούν, θα επιχειρήσουμε με τη βοήθεια του ειδικού, κ. Χανδακά, να ρίξουμε φως σε όλες τις απορίες και τους προβληματισμούς των γυναικών αναφορικά με το «κεφάλαιο» ενδομητρίωση και εγκυμοσύνη.

Ενδομητρίωση: Πώς δημιουργείται & πώς εκδηλώνεται

Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο, που καλύπτει το εσωτερικό της ενδομήτριας κοιλότητας, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και μερικές φορές προβλήματα γονιμότητας. Επηρεάζει περίπου 2 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να διαφέρουν ευρέως από άτομο σε άτομο, αλλά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνες περιόδους, χρόνιο πυελικό πόνο, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και υπογονιμότητα. Μερικές γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα από το  έντερο ή την ουροδόχο κύστη, κόπωση ή κατάθλιψη. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων δε σχετίζεται πάντα με την έκταση της ενδομητρίωσης και μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν σοβαρά συμπτώματα, με ελάχιστες μόνο εστίες ενδομητρίωσης.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την επιθυμία για επίτευξη εγκυμοσύνης. Η διαχείριση του πόνου μπορεί να περιλαμβάνει παυσίπονα, ορμονικά αντισυλληπτικά, ενδομήτριο ορμονικό σπείραμα ή χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως γίνεται με λαπαροσκόπηση και έχει σκοπό την οριστική διάγνωση αλλά και τη θεραπεία μέσω της αφαίρεσης των ενδομητριωσικών κύστεων και των ενδομητριωσικών εστιών.

Ενδομητρίωση & Υπογονιμότητα

Η ενδομητρίωση και η υπογονιμότητα σχετίζονται στενά. Σύμφωνα με μελέτες, μεταξύ 30-50% των γυναικών με ενδομητρίωση παρουσιάζουν δυσκολία στη σύλληψη. Για μια γυναίκα με ενδομητρίωση, που προσπαθεί να μείνει έγκυος, η πιθανότητα να συλλάβει κάθε μήνα είναι μόνο 2-10%, κάτι που είναι πολύ μικρό αν συγκριθεί με το μηνιαίο ποσοστό γονιμότητας του γενικού πληθυσμού, που είναι 15-25%. Συγκεκριμένα η ενδομητρίωση προκαλεί υπογονιμότητα με τους παρακάτω τρόπους:

  • δρα τοξικά στο απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες και οδηγεί σε πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (είναι η πρώτη αιτία πρόωρης εμμηνόπαυσης),
  • επηρεάζει την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο μέσω ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος,
  • προκαλεί συμφύσεις και απόφραξη στις σάλπιγγες.

Τα «όπλα» που προσφέρει η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Γυναίκες νεότερες από 35 ετών με ήπια ενδομητρίωση (στάδιο Ι και ΙΙ), μπορεί να υποβληθούν σε θεραπεία σπερματέγχυσης κατόπιν φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών. Μετά την ηλικία των 35 ετών, υπάρχει η φυσιολογική μείωση της γονιμότητας της γυναίκας. Όταν σε αυτήν προστεθεί και η ύπαρξη της ενδομητρίωσης, η γονιμότητα μειώνεται αθροιστικά περαιτέρω. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες με ενδομητρίωση παράγουν μικρότερο αριθμό ωαρίων και έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης. Είναι συνεπώς απαραίτητη μια πιο επιθετική προσέγγιση με θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν και η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της θεραπείας με εξωσωματική, η θεραπεία της εξωσωματικής μεγιστοποιεί την γονιμότητα του κάθε κύκλου, εφόσον προηγηθεί χειρουργική αφαίρεση της ενδομητρίωσης.

Ενδομητρίωση & Εγκυμοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών;

Γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, όπως πρόωρο τοκετό και καισαρική τομή, έδειξε νέα έρευνα. Η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και προδρομικού πλακούντα. Η πάθηση συνδέθηκε με τη γέννηση μωρών που ήταν μικρά για την ηλικία κύησης. Ωστόσο, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και υπέρτασης στην εγκυμοσύνη ή προεκλαμψίας. Τέτοιες κυήσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για αυτές τις επιπλοκές.

Η συμβουλή του ειδικού

Εν έτει 2023 η ιατρική και επιστημονική κοινότητα έχει μερική γνώση  γύρω από την ενδομητρίωση με αποτέλεσμα 300.000.000 γυναίκες παγκοσμίως να πάσχουν από τη νόσο, ενώ ο μέσος χρόνος διάγνωσης είναι τα 7 έτη. Ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν μαθαίνοντας πως ο πόνος των γυναικών κατά την περίοδο είναι «φυσιολογικός», με αποτέλεσμα ακόμα και τα νεαρά κορίτσια σήμερα να έχουν την ίδια παραπληροφόρηση και να μαθαίνουν για την ενδομητρίωση κυρίως κατά τύχη. Το βέβαιο είναι ότι η εγκυμοσύνη όταν συνυπάρχει ενδομητρίωση είναι δυνατή, αν και μπορεί να μην είναι εύκολη και η εξωσωματική γονιμοποίηση επιδεικνύει υψηλά ποσοστά επιτυχίας ακόμη και όταν η γυναίκα επηρεάζεται από πολύπλοκες διαταραχές όπως η ενδομητρίωση. Απαιτείται η σωστή διάγνωση, η χειρουργική θεραπεία και αντιμετώπιση της νόσου προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα σε μία θεραπεία εξωσωματικής.

CHANDAKAS

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο - Ενδοσκοπικό Χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδρο της HOPEgenesis.

Info

Σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας αναγορεύτηκε πρόσφατα ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και Ενδοσκοπικός Χειρουργός Αναπαραγωγής Δρ. Στέφανος Χανδακάς.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας έχει διανύσει ξεχωριστή πορεία στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, με έντονη δραστηριότητα στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες στους τομείς της Μαιευτικής, της Γυναικολογίας και της Λαπαροενδοσκοπικής/Ρομποτικής Χειρουργικής, ενώ υπήρξε επίσης ένας από τους νεότερους επιμελητές Γυναικολογίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου (ΝHS).

Διαβάστε το αναλυτικό βιογραφικό εδώ.

Ακολουθήστε τον Στέφανο Χάνδακα σε Facebook, Instagram και TikTok

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions