Health Solutions Network

Mini IVF: Μάθετε για τα οφέλη του τροποποιημένου φυσικού κύκλου

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

H μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) προσφέρει αποδεδειγμένα νέες δυνατότητες και λύσεις στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, ώστε να πραγματοποιήσουν το όνειρο της δημιουργίας της δικής τους οικογένειας.  O τροποποιημένος φυσικός κύκλος (Mini IVF) είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιεί την ίδια διαδικασία με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά με τη μικρότερη δυνατή δόση φαρμάκων, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και όχι στη ποσότητα των ωαρίων, τα οποία όμως  θα έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν έμβρυα υψηλής ποιότητας. Ας δούμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τους λόγους που έχουν καταστήσει τη μέθοδο του τροποποιημένου φυσικού κύκλου (Μini IVF) μια δημοφιλή επιλογή στους κύκλους των γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με ζητήματα γονιμότητας.

Τροποποιημένος φυσικός κύκλος (Μini IVF): Γιατί να επιλέξετε αυτή τη μέθοδο

O τροποποιημένος φυσικός κύκλος (Mini IVF) είναι μία μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων γονιμότητας που χρησιμοποιεί την ίδια διαδικασία με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου με την χρήση ελάχιστων φαρμάκων για την παραγωγή πολλών ωαρίων, παρέχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Τα πλεονεκτήματα είναι:

  • Λιγότερη δυσφορία που σχετίζεται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων διέγερσης
  • Παραγωγή ωαρίων υψηλής ποιότητας που είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση
  • Μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένου του OHSS (Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών)
  • Αποτελεί ένα σχέδιο θεραπείας που είναι μοναδικά προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ατόμου
  • Μια πιο ήπια επιλογή θεραπείας σε όσους θέλουν να περιορίσουν την ποσότητα των φαρμάκων γονιμότητας που λαμβάνουν
  • Η οικονομική επιβάρυνση είναι σημαντικά μικρότερη

Το προφίλ των κατάλληλων υποψηφίων για Mini IVF

Το Mini IVF είναι ιδανικό για τις γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή/και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς και για γυναίκες με υψηλά ποσοστά της θυλακιοτρόπου ορμόνης ή FSH (>10) και ιδιαίτερα χαμηλή ΑMH.

Η διαδικασία του Μini IVF

Σχετικά με τη διαδικασία, ανάλογα με τη διάρκεια και τη συχνότητα του εμμηνορρυσιακού κύκλου της κάθε γυναίκας, χορηγείται - ξεκινώντας από τη δεύτερη μέρα της περιόδου- ένα χάπι, η κλομιφαίνη, το οποίο θεωρείται το φάρμακο εκλογής για τη διέγερση ωορρηξίας. Ανάλογα τις ορμονικές απαιτήσεις, μπορεί να δοθούν συμπληρωματικά φάρμακα διέγερσης συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου, σε αντίθεση με τις καθημερινές ενέσιμες θεραπείες που περιλαμβάνει η κλασσική εξωσωματική για διάρκεια 12-15 ημερών, απλοποιώντας σημαντικά την θεραπεία αλλά και την φαρμακευτική επιβάρυνση. Παράλληλα με τη θεραπεία προτείνεται υπερηχογραφική παρακολούθηση 3-5 ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας σε συνδυασμό με εξετάσεις αίματος. Έτσι παρακολουθούνται ο αριθμός και το μέγεθος των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων. Όταν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό ωοθυλάκιων μεγαλύτερων των 18 mm, ικανοποιητικό πάχος ενδομήτριου και επίσης ιδανική τιμή οιστραδιόλης στο αίμα, επιτυγχάνουμε την τελική ωρίμανση των ωαρίων με τη χορήγηση χοριακής γοναδοτροπίνης και τριάντα έξι ώρες μετά γίνεται η ωοληψία και η γονιμοποίηση στο εργαστήριο από τους εμβρυολόγους. Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και στις ημέρες που ακολουθούν παρακολουθείται η εξέλιξη τους και καταψύχονται με σκοπό την συλλογή εμβρύων καλής ποιότητας. Όταν συγκεντρωθεί ο επιθυμητός αριθμός εμβρύων, αυτά αποψύχονται, πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά και μετά από επτά έως δώδεκα ημέρες γίνεται η εξέταση β-χοριακής για να επιβεβαιωθεί εάν το έμβρυο έχει εμφυτευτεί με επιτυχία.

Ποσοστά επιτυχίας

Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής μπορεί να φτάσουν βάσει βιβλιογραφίας στο 30-35% ανά εμβρυομεταφορά, ποσοστό εξαιρετικό ειδικά για γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή/και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο – Ενδοσκοπικό Χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδρο της HOPEgenesis.

3

Info

Σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας αναγορεύτηκε πρόσφατα ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και Ενδοσκοπικός Χειρουργός Αναπαραγωγής Δρ. Στέφανος Χανδακάς.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας έχει διανύσει ξεχωριστή πορεία στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, με έντονη δραστηριότητα στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες στους τομείς της Μαιευτικής, της Γυναικολογίας και της Λαπαροενδοσκοπικής/Ρομποτικής Χειρουργικής, ενώ υπήρξε επίσης ένας από τους νεότερους επιμελητές Γυναικολογίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου (ΝHS).

Ακολουθήστε τον Στέφανο Χάνδακα σε Facebook, Instagram και TikTok

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions