Health Solutions Network

kalogirou

H στοματική υγεία εν καιρώ πανδημίας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020
healthsolutions

Το «Μένουμε Σπίτι» είναι το κυρίαρχο «δόγμα» των ημερών, καθώς ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και η αποφυγή του συγχρωτισμού σε δημόσιους χώρους αποτελούν σημαντικά «όπλα» στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν και την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων ιατρείων, τα οποία δέχονται μόνο έκτακτα περιστατικά. Στη σημερινή μας συζήτηση, φιλοξενούμε την οδοντίατρο, κ. Ιωάννα Καζάκου, η οποία μας εξηγεί τι ορίζεται ως επείγον περιστατικό στην οδοντιατρική, με άλλα λόγια ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν τον ασθενή, ώστε να ζητήσει άμεσα τη συμβουλή του ειδικού. Παράλληλα, η ειδικός μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τη στοματική μας υγεία εν καιρώ πανδημίας. Όπως μας επισημαίνει η κ. Καζάκου, αυτή την περίοδο το στρες και οι ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού,  μας καθιστούν  περισσότερο επιρρεπείς σε βλαβερές συνήθειες για τη συνολική, αλλά και τη στοματική μας υγεία, όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης, κάνοντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για καθημερινή και σχολαστική φροντίδα του στόματος και των δοντιών μας.

Δεδομένης της αναστολής της λειτουργίας των οδοντιατρείων λόγω κορονοϊού, οι οδοντίατροι παρέχετε τις υπηρεσίες σας μόνο σε έκτακτα περιστατικά.  Ποια συμπτώματα θα πρέπει να «θορυβήσουν» τους ασθενείς, ώστε να αναζητήσουν άμεσα οδοντιατρική φροντίδα;

Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τις οδηγίες του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και της ADA (American Dental Association), σε συνδυασμό με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακρίνει τον κάθε ένα από εμάς, στο ιατρείο αντιμετωπίζουμε μόνο τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά.

Έκτακτο είναι το περιστατικό που προκύπτει αιφνίδια στον ασθενή και εάν δεν το αντιμετωπίσει οι επιπτώσεις για το στόμα του ή την υγεία του θα είναι χειρότερες. Επείγον είναι το περιστατικό το οποίο συνοδεύεται με έντονα συμπτώματα οδοντικού πόνου, οίδημα και χρήζει ανάγκης ελάττωσης του κινδύνου λοίμωξης στον οργανισμό του. Κατά συνέπεια οι ασθενείς πρέπει να «θορυβούνται» όταν  έχουν έντονο οδοντικό πόνο, αφόρητο πόνο στην περιοχή των σωφρονιστήρων  (φρονιμιτών), απόστημα ή εντοπισμένη βακτηριακή λοίμωξη που συνοδεύεται από οίδημα και συνήθως πόνο, οδοντικό τραύμα, επίμονο έλκος στη στοματική κοιλότητα, όταν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής οδοντοστοιχιών σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία στην περιοχή κεφαλής τραχήλου και αρκετά άλλα. Σε κάθε περίπτωση όμως, που ο ασθενής αισθάνεται την ανάγκη οδοντιατρικής θεραπείας οφείλει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον οδοντίατρό του. Εκείνος με τη σειρά του θα λάβει τηλεφωνικά ή με βιντεοκλήση ένα πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό και τότε ο οδοντίατρος θα κρίνει εάν το περιστατικό είναι επείγον και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

Ο οδοντίατρος οφείλει να έχει την επιστημονική κρίση να διακρίνει την επικινδυνότητα ή τη σοβαρότητα του περιστατικού. Εάν υπάρχει ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα οποιασδήποτε λοίμωξης, τότε οφείλει να προσφέρει τις οδοντιατρικές του υπηρεσίες. 

Πολλές φορές, οι ασθενείς χρησιμοποιούν από μόνοι τους μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά για κάποιο διάστημα ή ακόμη και αντιβίωση, πριν αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί και αυτή την περίοδο. Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μια τέτοια τακτική; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς;

Στην Ελλάδα υπάρχει μια σχετική άνεση στη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και γίνεται μια αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, οπότε αυτή την περίοδο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η τάση θα αυξηθεί. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των οδοντιατρικών μας προβλημάτων. Προφανώς, λόγω της παρούσας κατάστασης θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να ελαχιστοποιήσουμε τις επισκέψεις στο οδοντιατρείο, από την άλλη πλευρά όμως, οφείλουμε πρώτα να επικοινωνήσουμε με τον οδοντίατρο πριν να κάνουμε χρήση αναλγητικών ή αντιβίωσης. Η λήψη των περισσοτέρων παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων απαιτεί συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό. Δεν είναι κατάλληλα για όλους τους οδοντιατρικούς ασθενείς! Αντιστοίχως και η λήψη αντιβιοτικών δε γίνεται από τον ασθενή κάνοντας «τυχαίες» δοκιμές, όπου εάν αποβούν μάταιες, τότε επικοινωνεί με το θεράποντα οδοντίατρο. Τέλος, η χρονική διάρκεια λήψης φαρμάκων είναι πολύ σημαντική, κάτι που δε μπορεί να εκτιμηθεί από τον ασθενή, ακόμη κι αν θεωρεί τον εαυτό του «έμπειρο» ασθενή... Όλες αυτές είναι πληροφορίες που μπορεί να δώσει μόνο ο οδοντίατρος, ή αρκετές φορές ένας πολύ καλός φαρμακοποιός και όχι υπάλληλος φαρμακείου.

Στη δεδομένη συγκυρία, όπου η ζωή μέσα στο σπίτι ενδέχεται να οδηγεί σε αύξηση των ημερήσιων γευμάτων και σε κάποιες περιπτώσεις να περιλαμβάνει και ανθυγιεινά σνακ, ποιες συμβουλές θα δίνατε στους ασθενείς για τη καθημερινή φροντίδα της στοματικής υγιεινής;

Στη δεδομένη συγκυρία, όπου όλοι μένουμε πολύ στο σπίτι, παρατηρείται μια αύξηση γευμάτων. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως μετά από κάθε γεύμα ή μεσόγευμα βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Ακόμη κι αν τα σνακς που καταναλώνουμε είναι υγιεινά, δε σημαίνει πως τα απενοχοποιούμε και δε βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά την κατανάλωσή τους. Έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο λόγω των συνθηκών, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να είμαστε ακόμη πιο συνεπείς με τη στοματική μας υγιεινή και να διατηρήσουμε τις καλές μας συνήθειες. 

Για ασθενείς με εμφυτεύματα υπάρχουν κάποιες πρόσθετες οδηγίες φροντίδας της στοματικής υγιεινής;

Οι ασθενείς με εμφυτεύματα συνήθως περιποιούνται ευλαβικά το στόμα τους, διότι έχουν αντιληφθεί εμπράκτως πόσο σημαντικό είναι να έχουν τα δόντια τους. Οι εμφυτευματικοί λοιπόν, ασθενείς θα πρέπει να μην αμελήσουν τη στοματική τους φροντίδα και να έχουν μια άριστη στοματική υγιεινή ακόμη και κατά την περίοδο της καραντίνας.

Το στρες που ως ένα βαθμό βιώνουμε όλοι μας μπορεί να επιδεινώσει κάποια υπάρχοντα οδοντιατρικά νοσήματα;

Το στρες που βιώνουμε όλοι αυτή την περίοδο έχει αυξήσει τα προβλήματα στους οδοντιατρικούς και στοματολογικούς ασθενείς. Παραθέτω κάποια από τα προβλήματα στα οποία έχουμε αύξηση λόγω της καραντίνας και της διαταραχής της κανονικότητας τον τελευταίο μήνα:

-Εντονότερη δυσλειτουργία σε ασθενείς που ήδη είχαν προβλήματα στην Κροταφογναθική Διάρθρωση ( Σύνδρομο ΚΓΔ).

 -Αύξηση του αριθμού των βρουξιστών (ασθενείς που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους τη νύχτα, κάποιοι και κατά τη διάρκεια της μέρας).

-Αύξηση των στοματολογικών ασθενών που υποφέρουν από τα ακόλουθα :

  1. Καυσαλγία, δηλαδή αίσθημα καύσου στους βλεννογόνους του στόματος.
  2. Ξηροστομία, δηλαδή μειωμένη έκκριση σάλιου σε ασθενείς που έχουν αυξήσει τη χρήση αντικαταθλιπτικών  φαρμάκων.
  3. Μυκητιάσεις σε ψυχιατρικούς ασθενείς, λόγω των αυξημένων διαταραχών τους που προκύπτουν από τη χειρότερη ψυχολογία από τον κατ’ οίκον εγκλεισμό.

-Αύξηση του καπνίσματος 

-Αύξηση του ατμίσματος 

 -Αύξηση της κατανάλωσης σοκολάτας και γενικότερα ζάχαρης 

- Αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ 

3707d8f2be163bd14c78cf07586f13bb XL

Ευχαριστούμε θερμά την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου για τις χρήσιμες συμβουλές. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr ή καλέστε 210 8981351.

 

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions