Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Έρευνα: Ελπίδες για «φρένο» εξάπλωσης του κορονοϊού δίνουν οι υψηλές θερμοκρασίες

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
healthsolutions

Νέα ελληνική μελέτη φαίνεται να δείχνει μικρότερη διασπορά του κορονοϊού σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες, αν και μέχρι στιγμής τα δεδομένα σχετικά με την επίπτωση της θερμοκρασίας στην εξάπλωση του ιού παραμένουν αντικρουόμενα.

Τη μελέτη διεξάγει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με συντονιστή τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και κύρια ερευνήτρια τη δρα Ουρανία Κώτσιου, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Εντοπίσαμε μια σαφή επίδραση της θερμοκρασίας στον ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, καθώς οι χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα με μέσες τιμές 0-18 βαθμών Κελσίου εμφανίζουν ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 ανά ημέρα και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερη μέση θερμοκρασία» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, η επίδραση της θερμοκρασίας φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο εκδήλωσης του πρώτου κρούσματος και της πυκνότητας του πληθυσμού. Φυσικά, στον τελικό αριθμό των κρουσμάτων πρωτεύοντα ρόλο παίζει η λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού και τα συστήματα καταγραφής κρουσμάτων της κάθε χώρας, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν».

«Το κρύο ευνοεί την επιβίωση και εξάπλωση των κορονοϊών»  

Όπως αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, από ετών γίνεται μια επιστημονική συζήτηση για το εάν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες συσχετίζονται με μεγαλύτερη μολυσματικότητα και εξάπλωση των κορονοϊών. Εκτός από την υψηλή γενετική ομοιότητα που ανιχνεύτηκε μεταξύ του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 και του κορονοϊού που προκάλεσε το σύνδρομο SARS το 2002 στην Κίνα, παρατηρήθηκε πως αμφότερες οι επιδημίες ξέσπασαν κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς ο νέος κορονοϊός ιός εντοπίστηκε στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ εκείνος που προκάλεσε το σύνδρομο SARS είχε ανιχνευτεί στην πόλη Foshan της Κίνας τον Νοέμβριο του 2002.

«Αξίζει να σημειώσουμε», επισημαίνει ο καθηγητής, «ότι στην Κίνα οι χειμερινοί μήνες από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο είναι οι πιο ψυχροί του έτους, με μια μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από 0 βαθμούς Κελσίου λόγω της επίδρασης των χειμερινών μουσώνων. Επιπλέον, χαρακτηριστικά οι δύο χώρες κατά τις περιόδους έναρξης των επιδημιών είχαν υποστεί τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών».  

Πολλές μελέτες, λέει ο καθηγητής, υποστηρίζουν ότι το κρύο ευνοεί την επιβίωση και εξάπλωση των κορονοϊών, ερμηνεύοντας την εποχικότητα στην εκδήλωση των ιικών επιδημιών.

«Κύριοι παράγοντες που ενισχύουν τη θεωρία της εποχικότητας στην εξάπλωση των ιικών επιδημιών είναι η αύξηση:  

α) του συγχρωτισμού που ενισχύει τη μετάδοση

β) της ευαλωτότητας του ανθρώπινου οργανισμού

γ) της σταθερότητας των ιικών σωματιδίων στο περιβάλλον κατά τους χειμερινούς μήνες.  

Προηγούμενες έρευνες παρατήρησαν ταχεία πτώση της επιβίωσης των κορονοϊών που προκάλεσαν τις επιδημίες MERS και SARS-CoV σε υψηλότερες θερμοκρασίες».  

Ενδεικτικά, σε γράφημα, που επισυνάπτεται οι χώρες διακρίνονται σε 3 ομάδες, ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων τους και τη μέση θερμοκρασία τους την περίοδο της πανδημίας (cluster 1 -μπλε κύκλοι: χώρες με υψηλότερη θερμοκρασία και λιγότερα κρούσματα, cluster 2 - κίτρινοι κύκλοι: χώρες με χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερα κρούσματα, cluster 3 - κόκκινοι κύκλοι: χώρες με χαμηλότερη θερμοκρασία και >50.000 κρούσματα). Επίσης, έγινε ομαδοποίηση των χωρών ανάλογα με την περίοδο εμφάνισης του πρώτου κρούσματος (Ιανουάριος, Φεβρουάριος ή Μάρτιος).  

«Παρατηρούμε ότι ανεξάρτητα από την περίοδο έναρξης του πρώτου κρούσματος (Ιανουάριο, Φεβρουάριο ή Μάρτιο), οι χώρες που είχαν μέση θερμοκρασία υψηλότερη από 18 βαθμούς Κελσίoυ εμφανίζουν μικρότερο αριθμό συνολικών κρουσμάτων» συνιστώντας το cluster με τη μικρότερη διασπορά νόσου.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2022 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions