Health Solutions Network

3ο Διεθνές Συνέδριο Eco - Ευ Ζην: "Βιοηθική και Νέοι". Οικουμενικός Πατριάρχης: «Πίστη και επιστήμη είναι ευεργετικές δυνάμεις για τον άνθρωπο»

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023
healthsolutions

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κήρυξε, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι την έναρξη των εργασιών του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Eco-Ευ Ζην “Βιοηθική και Νέοι”, το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με την σύμπραξη του ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και του ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία. Ο κύριος Πρωτοπαπαδάκης απευθυνόμενος στον Πατριάρχη, δεσμεύτηκε πως το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ θα ενεργήσει ώστε να καταστεί θεσμός η διοργάνωση του Συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι στη ζωή της Εκκλησίας, η μέριμνα για τη νεότητα βρισκόταν ανέκαθεν στο κέντρο της ποιμαντικής διακονίας της, κάτι που ισχύει και για την εποχή μας, ενώ, σε άλλο σημείο, επεσήμανε:

“Έχει γραφή, ότι η συζήτηση για τα σύγχρονα βιοηθικά διλήμματα μεταξύ Εκκλησίας και Επιστήμης θυμίζει για την Εκκλησία την αντιπαράθεση με τις επαναστάσεις στον χώρο των φυσικών επιστημών, που συνδέονται με το όνομα του Νεύτωνος και του Δαρβίνου. Θεωρούμε ότι μία τέτοια προοπτική δεν ωφελεί ούτε τις σχέσεις πίστης και επιστήμης, ούτε την υπόθεση αντιμετώπισης των βιοηθικών προβλημάτων. Πίστη και επιστήμη είναι ευεργετικές δυνάμεις για τον άνθρωπο. Η συνεργασία τους υπόσχεται ένα μέλλον μεστό προσδοκίας. Είναι αδιανόητο και αλυσιτελές η πίστη να αντιμετωπίζη με καχυποψία την επιστημονική γνώση και η επιστήμη να συνδέη το μέλλον μόνον με τη δική της πρόοδο [διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πατριάρχου εδώ].

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ομιλίες πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Εντιμολ. Άρχων Διδάσκαλος του Γένους, Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, και ο Εντιμ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο Εντιμ. Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μέλος της Βουλής των Ελλήνων και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, φοιτητές και μαθητές από το Ζωγράφειο Λύκειο, το  Ζάππειο σχολείο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Η 2η ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο και ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Διευθυντή του Λυκείου, Καθηγητή Ιωάννη Δερμιτζόγλου, ενώ Πανεπιστημιακοί Καθηγητές εισηγήθηκαν θέματα περί Βιοηθικής και νέων. Οι Σύνεδροι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ζωγράφειου Λυκείου, τους αποδόθηκαν αναμνηστικές βεβαιώσεις για τα 130 χρόνια λειτουργίας του Λυκείου και τραγούδησαν τα κάλαντα υπό τους ήχους του ακορντεόν του Γιάννη Δερμιτζόγλου.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο Φανάρι διεξήχθησαν και δυο στρογγυλές τράπεζες

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ I: OIKOYMENIKOΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ

& ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΚΕΝΩΣΗ

Συντονιστής: Φιλόθεος-Φώτιος Μαρούδας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ.κ. Εμμανουήλ, Δέσποινα Βερτζάγια, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Βίκυ Μπαφατάκη, Μαρία Σοφία Λέτσα και Γιώργος Μπούτλας

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΙ: “ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΙ” ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ

Συντονίστρια: Μαρία-Χριστίνα Ματσούκα, Πρόεδρος Εκπ/ρίων ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Βερονίκη Δημοπούλου, Αικατερίνη Καθρέπτη, Ιωάννης Κουργιαλής, Πηνελόπη-Φοίβη Χατήρα

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Ζωγράφειο Λύκειο χαιρέτησαν το Συνέδριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ και ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, Καθηγητής Ιωάννης Δερμιτζόγλου.

Ομιλητές του Συνεδρίου με τη σειρά των εισηγήσεων: Πανοσιολογιώτατος Διάκονος της Σειράς Βαρνάβας Γρηγοριάδης, ΜΑ, College of the Holy Cross, Παναγιώτης Πανταζάκος, Καθηγητής, ΕΚΠΑ,  Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος-Φώτιος Μαρούδας, Δρ., Université de Strasbourg, Παύλος-Τσαουσίδης Τσαχίδης, LLM, Justus-Liebig-Universität Gießen, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής, ΑΠΘ, Μιλτιάδης Βάντσος, Καθηγητής, ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής, ΕΚΠΑ, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουράκλης, Δρ.-Δρ., Διευθυντής του Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων ΓΕΕΘΑ, Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Παντελίδης, MSc, ΔΠΘ, Αρχιμανδρίτης Stefan (Lucian) Toma, Υφηγητής, Christian Albrechts Universität zu Kiel, Αχιλλέας Κλεισούρας, MA, ΕΚΠΑ, Σπυρίδων Τέγος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μιχαήλ Μαντζανάς, Καθηγητής, Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, Ιωάννης Λαδάς, Δρ.-Δρ., ΕΚΠΑ-ΑΠΘ, Ανδριανή Αυγερινού, ΜΑ, ΕΚΠΑ.

Την παρουσίαση του Συνεδρίου έκανε η Επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη, MSc., PD Βιοηθικής ΔΠΘ.

Εικαστική επιμέλεια: Αχιλλέας Κλεισούρας

Τεχνική επιμέλεια συνεδρίου: Αιδεσιμολογιώτατος, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελος Γρηγοριάδης

Γραμματεία Συνεδρίου: Μαρία Ζάνου, Ανδριανή Αυγερινού, Μαρία Παπαδοπούλου 

 

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions