Health Solutions Network

Κύματα αγάπης από την HOPEgenesis και την Ομάδα Αιγαίου στα ακριτικά νησιά της χώρας

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024
healthsolutions

Η Health Solutions βρέθηκε πρόσφατα στο πλευρό της HOPEgenesis και της Ομάδας Αιγαίου, όπου έζησε από κοντά τον ετήσιο μεγάλο και επετειακό διάπλου στο Αιγαίο πέλαγος.

Η Ομάδα Αιγαίου συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ανελλιπούς δράσης και παρουσίας στο Αιγαίο πέλαγος, στηρίζοντας ουσιαστικά τους κατοίκους των μικρών και ακριτικών νησιών της χώρας μας, βελτιώνοντας συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσής τους και παρέχοντας τους υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Τρεις δεκαετίες σταθερής αφοσίωσης και προσφοράς.

58227df9 c5d9 43cd a63f e468729d6af6

Αντίστοιχα η HOPEgenesis, ιδρύθηκε το 2015 και έκτοτε δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό συνταξιδεύει από την αρχή μαζί με την Ομάδα Αιγαίου, στοχεύοντας στην υποστήριξη του δημογραφικού και στην υποστήριξη των οικογενειών στις περιοχές αυτές που θέλουν να κάνουν παιδιά. Το φετινό ταξίδι ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστό, καθώς σηματοδότησε την επιστροφή εκεί που ξεκίνησαν όλα, στη Θύμαινα, το νησί των περίπου 140 κατοίκων και τριών μαθητών.

Το ταξίδι ξεκίνησε, λοιπόν, με πρώτους προορισμούς τους Φούρνους, τη Θύμαινα και το Αγαθονήσι, τις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές με τους τριψήφιους αριθμούς κατοίκων, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν με θέρμη να υποδεχθούν τις ομάδες των εθελοντών που ταξίδεψαν εκεί για να φροντίσουν για την υγεία τους και να συμβάλουν στην πραγματοποίηση του ονείρου τους να αποκτήσουν παιδιά.

17162288455371 768x432

Μια ελπίδα για το δημογραφικό

Για τη HOPEgenesis, η «υιοθεσία» ακριτικών περιοχών και απομακρυσμένων νησιών της χώρας αφορά ουσιαστικά στην κάλυψη των εξόδων κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Με αυτόν τον τρόπο, βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των γυναικών και των οικογενειών, δίνοντάς τους την ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζονται για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους – ανατρέποντας ταυτόχρονα τον χαμηλό αριθμό γεννήσεων. Κι επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, με την αρωγή της HOPEgenesis έχουν γεννηθεί περί τα 1.000 παιδιά.

Όπως μας ενημέρωσε ο Δρ Στέφανος Χανδακάς, Πρόεδρος και Ιδρυτής της HOPEgenesis: «Χρηματοδοτούμε τις γυναίκες που μένουν έγκυες ώστε να κάνουν σωστές εξετάσεις, βοηθάμε μέσω του δικτύου της HΟPΕgenesis να μείνουν έγκυες γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά κι έχουμε καταφέρει σήμερα, μετά από σχεδόν 10 χρόνια δράσης να δραστηριοποιηθούμε σε 450 περιοχές. Έχουμε βοηθήσει να γεννηθούν πάνω από 1.000 παιδιά στις περιοχές αυτές κι έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι στο δημογραφικό».

Όπως μας εξηγεί ο Δρ Χανδακάς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να υποστηριχθεί μια γυναίκα. «Δεν έχουμε οικονομικά ή εθνικά κριτήρια παρά μόνο εντοπιότητας. Υποστηρίζουμε όλες τις γυναίκες που κατοικούν μόνιμα στα νησιά, τους ανθρώπους, δηλαδή, που έχουν πάρει τη δύσκολη απόφαση να κάνουν και να μεγαλώσουν ένα παιδάκι εδώ» δηλώνει ο κ. Χανδακάς και διευκρινίζει για την απουσία εθνικών κριτηρίων πως «μια οικογένεια που έχει εγκατασταθεί στους Φούρνους ή στο Καστελόριζο και αποτελεί πλέον μέλος της κοινωνίας, για μας υποστηρίζεται. Γιατί αυτό το παιδί θα πάει στο σχολείο, θα μάθει ελληνικά, είναι Έλληνας για εμάς».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μάλιστα, η HOPEgenesis έχει εντάξει στα προγράμματά της και τις υπηρεσίες θεραπείας υπογονιµότητας μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Στα περισσότερα νησιά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτό πραγματοποιούνται έλεγχοι γονιμότητας, υπέρηχοι και αιματολογικές εξετάσεις, έτσι ώστε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και δεν μπορούν, να ενταχθούν δωρεάν στο πρόγραμμα για να τα καταφέρουν. Αξίζει να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν χρηματοδοτείται στην Ελλάδα, συνεπώς και οι ωφελούμενες γυναίκες μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μέσω της οργάνωσης.

a90a5906 0ae1 4416 8d09 74e3f00e9db6

Οι απαντήσεις στις δημογραφικές προκλήσεις

Είναι γεγονός πως η συζήτηση γύρω από το δημογραφικό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του έχει γίνει εντονότερη μόλις τα τελευταία 10 χρόνια και η HOPEgenesis, μέσα από το έργο της, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στο να αναδειχθεί αυτό ως ένα σημαντικό, κρίσιμο θέμα της επικαιρότητας, που απαιτεί άμεση, συλλογική δράση.

Ως ένα εθνικό πρόβλημα, λοιπόν, το δημογραφικό οφείλει να υποστηρίζεται από αποτελεσματικές πολιτικές, οι οποίες, απαλλαγμένες από οποιεσδήποτε φοβίες αντιμετώπισης, θα παρέχουν κίνητρα και θα προτείνουν ένα άθροισμα λύσεων. Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει δύο διαφορετικές πτυχές του δημογραφικού ζητήματος, δηλαδή το να στηρίξει την ελληνική οικογένεια στο να μπορεί να κάνει περισσότερα παιδιά, καθώς και το να διαχειριστεί το ζήτημα της ενεργούς και ποιοτικής γήρανσης.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση «αγκαλιάζει» και στηρίζει οικονομικά τις νέες οικογένειες, μέσα από την αύξηση του επιδόματος γέννας στα 2.400 ευρώ, παρέχοντας ταυτόχρονα φορολογικά κίνητρα για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Επίσης, αντιλαμβανόμενη τη σημαντικότητα  του προβλήματος, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά σε κοινωνικό και πολιτισμικό, έχει ιδρύσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο, ανάμεσα στους κεντρικούς του στόχους, έχει και τη δημογραφική πολιτική, προωθώντας μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, για την ενίσχυση της γονιμότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την αύξηση της γυναικείας εργασίας.

newsletter χανδακας 13

Έτσι, λοιπόν, βρεθήκαμε και στο ακριτικό Αγαθονήσι, όπου το Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους, ενώ σε συνεννόηση με τις τοπικές μονάδες, παραδόθηκε μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης ένα νέο πολυγήπεδο. Ο νέος πολυχρηστικός και πλήρως εξοπλισμένος χώρος του γηπέδου που εγκαινιάστηκε είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ομάδας Αιγαίου και της HOPEgenesis και η κατασκευή πραγματοποιήθηκε χάρη στη χρηματοδότηση από το Qualco Group και το Qualco Foundation, καθώς και το Δήμο Αγαθονησίου.

Το έργο της HOPEgenesis συνεχίζεται, καθώς η ομάδα της βοηθά όπου και όπως μπορεί, ώστε να μείνουν οι ακρίτες στον τόπο τους, να μπορέσουν να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους. Ανάμεσα στα επόμενα, πρωτοποριακά προγράμματα που ετοιμάζονται, είναι και η παράδοση, τα επόμενα τρία χρόνια 12 παιδικών σταθμών στα ακριτικά νησιά. Εκτός από αυτούς που έχουν ήδη παραδοθεί, η ομάδα της HOPEgenesis συνεχίζει σε άλλα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, όπου και στοχεύει το 2026 να έχει παραδώσει 12 παιδικούς σταθμούς.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions