Health Solutions Network

Ημερίδα για την Υπογεννητικότητα – Υπογονιμότητα: Σύμμαχος η εξέταση ΑΜΗ

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
healthsolutions

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και το ΕΚΑΠΤΥ διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Υπογεννητικότητα – Υπογονιμότητα: Ανησυχίες – Προβληματισμοί – Πρόληψη - Πρόταση: Μαζικός έλεγχος ΑΜΗ».

Βασικό θέμα της Ημερίδας ήταν η υπογεννητικότητα, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους ομιλητές ως μία «σύγχρονη απειλή», με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, οι οποίες καθιστούν αναγκαία την λήψη ουσιαστικών προληπτικών μέτρων από την Πολιτεία. Η αύξηση της υπογεννητικότητας αποδίδεται σε μία σειρά περίπλοκων παραγόντων. Ένα σημαντικό ζήτημα αποτελεί η τάση πολλών ζευγαριών να αναβάλλουν την δημιουργία οικογένειας και να την μεταθέτουν σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο μέλλον, αγνοώντας τους βιολογικούς περιορισμούς που συνεπάγεται το πέρασμα του χρόνου.

pantos kainourgiou

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με αφορμή αυτήν την σημαντική μέρα προχώρησε σε μία πρόταση βρίσκοντας αρκετούς αποδέκτες. Την πραγματοποίηση μιας απλής αιματολογικής εξέτασης της ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνη), που είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης του αποθέματος ωαρίων στη γυναίκα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Πάντος από την Πορτογαλία που εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη εξέταση στο πλαίσιο ενός εθνικού ελέγχου για το μειωμένο Ωοθηκικό Απόθεμα, σε έναν πληθυσμό γυναικών ηλικίας 25–30 ετών, «έδειξε ότι εάν οι γυναίκες γνώριζαν ότι είχαν ελαττωμένα επίπεδα AMH, το 83% θα άλλαζε τα αναπαραγωγικά τους σχέδια, με το 35,9% να σκέφτεται να επιταχύνει την πρώτη τους εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% θα εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Επίσης επέφερε και μείωση 9,3 εκ. € στον προϋπολογισμό του NHS λόγω της έγκαιρης τεκνοποίησης και της αποφυγής άσκοπων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

GPAP2106

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Γιώργου Πατούλη, Προέδρου του ΙΣΑ και προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων λέγοντας ότι «δεσμευόμστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με τη αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά θα διαθέσουμε και 100 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες».

κος Πατουλης

«Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής δρομολογεί δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ για τις γυναίκες της πόλης μας. Πρόκειται για μια ουσιαστική δράση για να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία στο δημογραφικό πρόβλημα, την υπογεννητικότητα, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τη χειραφέτηση της γυναίκας» δήλωσε η κ. Αιμιλία Τζίβα, Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

Ο κ. Χρήστος Λούμπιας, Ειδικός Μαστολόγος, Χειρουργός Μαστού, Επ. Συν/της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αντιδήμαρχος Κηφισιάς, ανέφερε ότι «ο Δήμος Κηφισιάς, πρωτοπόρος, εντάσσει τη μέτρηση της ΑΜΗ σαν πρωτόκολλο πρόληψης της υπογονιμότητας στα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς».

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκε και ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Μυλωνάκης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Ως Αυτοδιοίκηση είναι χρέος μας να συμβάλλουμε στην ενθάρρυνση και στη διευκόλυνση των ζευγαριών που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Η συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της εκπαίδευσης και της υγείας είναι απαραίτητη για την υλοποίηση αποτελεσματικών μέτρων. Η μείωση της υπογεννητικότητας αποτελεί κοινή μας ευθύνη.  Είμαι πεπεισμένος πως η αυτοδιοίκηση, με την ενεργή συμμετοχή και την ευαισθησία της, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στη δημιουργία ενός πιο φιλικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις οικογένειες».

Μυλωνακης

Ο δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με τη σειρά του υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα γερνά, η ελληνική επαρχία έχει αρχίσει να ερημώνει και σε λίγα χρόνια πολλά χωριά θα είναι ακατοίκητα. Χρειάζονται άμεσα πολιτικές ενεργής στήριξης των νέων ζευγαριών. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι για τον ελληνισμό, είναι η στιγμή της δράσης για τη λύση και όχι της διαπίστωσης του προβλήματος».

ζεκεντες

Ιδιαίτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια της ημερίδας προκάλεσαν οι προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που είτε ακολούθησαν το δρόμο της εξωσωματικής λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης είτε της κρυοσυντήρησης ωαρίων ώστε να διασφαλίσουν τη γονιμότητά τους και να οργανώσουν τη ζωή τους. Χαρακτηριστική ήταν η φράση της τηλεπαρουσιάστριας κ. Κατερίνας Καινούριου λέγοντας «έχω κάνει ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό μου. Έχω καταφέρει και έχω καταψύξει, με δυσκολία βέβαια, γιατί και πάλι ήμουν μεγάλη, κάποια ωάρια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε κάποιες χώρες της Ευρώπης η ΑΜΗ και η κατάψυξη ωαρίων γίνεται από την ηλικία των 18 ετών».

Η γνωστή Ποινικολόγος κ. Ιωάννα Παναγοπούλου, καταθέτοντας κι αυτή την προσωπική της μαρτυρία, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα να τις δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία για να το επιτύχει.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η Υφυπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπιδάκη, χαιρέτισαν τις εργασίες της ημερίδας με διαδικτυακό μήνυμα δηλώνοντας αρωγοί της προσπάθειας αυτής, η οποία προάγει το γενικότερο πλαίσιο πρόληψης υγείας στη χώρα μας.

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Έλενα Ράπτη αναφερόμενη στην Ιατρικώς υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Ελλάδα τόνισε «Παρόλο που η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, το ωοθηκικό απόθεμα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία οικογένειας. Η αντίληψη ότι οι μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να καλύψουν το κενό του μειωμένου ωοθηκικού αποθέματος, είναι λάθος. Πολλά ζευγάρια, όμως, μη λαμβάνοντας έγκαιρα υπόψη τα επίπεδα της ΑΜΗ στον οικογενειακό τους προγραμματισμό υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης με ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξάντληση».

κα Ραπτη

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Καθηγητής κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης δήλωσε ότι η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με πρωτοβουλίες τέτοιου είδους θα συνεχίσει το κοινωνικό της έργο της, περισσότερο δυνατή από την στήριξη των αρμοδίων φορέων.

Κουτσιλιερης

Η Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Φουντεδάκη, στο περιθώριο στης εισήγησής της «Νέες μορφές οικογένειας και απόκτηση παιδιού» είπε: «ο εφησυχασμός και η γενική αισιοδοξία του Millenium βοήθησε σε πολλά πράγματα αλλά δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού σε ολόκληρο τον Δυτικό Κόσμο καθώς είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα».

Η Πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ κ. Ελευθερία Πικρού – Μωραϊτάκη αναφέρθηκε στο αναπαραγωγικό δικαίωμα της σύγχρονης Ελληνίδας και ζήτησε να «αγκαλιάσουμε την γονιμότητα με τον σωστό τρόπο».

Πικρου Μωραιτακη

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής Ψυχίατρος – Σεξολόγος κ. Θάνος Ασκητής, έκλεισε την ημερίδα λέγοντας ότι «πρέπει να συνδέσουμε τη βιολογική πραγματικότητα με την ψυχική μας ταυτότητα και η κοινωνία, που είμαστε εμείς οι ίδιοι, θα μπορέσει να δράσει ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια πιο σημαντική χώρα, μια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε».

GPAP2545

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions