Health Solutions Network

Anastasopoulos

Η καθιστική δουλειά διαλύει μεθοδικά την υγεία μας – Δεν θα πιστεύετε τι συμβαίνει στο σώμα μας

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Ενώ είναι τεράστιο το ποσοστό των ανθρώπων παγκοσμίως που κάνουν δουλειά γραφείου, δηλαδή βρίσκονται για πολλές ώρες σε μια καρέκλα, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες αυτού που κάνουν. 

Εάν περνάτε τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα σε ένα γραφείο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι διπλάσιος από ότι θα έπρεπε. Οι υπολογιστές αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο απώλειας όρασης κατά 40%, ανεβάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.

Ακόμη και αν προσπαθείτε να γυμναστείτε τα σαββατοκύριακα, ουσιαστικά αυτό έχει επιφανειακή επίδραση στην τόνωση της υγείας σας.

Καρδιακά προβλήματα: Ακόμη και 4 ώρες γυμναστικής την εβδομάδα δεν είναι αρκετές αν δεν κάνετε διαλείμματα.

Ποια είναι η ζημιά;

«Τα βασικά πράγματα όσον αφορά στην καρδιά σας είναι ότι όταν καθόσαστε, ο καρδιακός σας ρυθμός θα μειωθεί και αυτό επηρεάζει τα πάντα» λέει ο Άλαν Στιούαρτ, διευθυντής της Αορτικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Icahn.

Ποια είναι όμως η λίστα αυτών που κάνετε;

1. Έχετε την τάση να τρώτε λιγότερο υγιεινά τρόφιμα

«Εάν δεν σηκώνεστε, τρώτε μόνο το φαγητό που έχετε κοντά σας ή αυτό που παραγγέλνετε, το οποίο τείνει να είναι λιγότερο θρεπτικό» εξηγεί ο Δρ. Στιούαρτ. «Επίσης, αν καθόσαστε όλη την ημέρα, ο οργανισμός θα αναζητήσει πράγματα που μπορούν να του δώσουν ενέργεια, άρα θα αναζητήσετε περισσότερα γλυκά».

2. Συγκέντρωση λίπους στην καρδιά

«Οι μύες καίνε λιγότερο λίπος επειδή είστε λιγότερο ενεργοί. Επειδή έχετε μια αύξηση στην κυκλοφορία των λιπαρών οξέων και της χοληστερόλης στην καρδιά, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής» λέει ο ΔΡ. Στιούαρτ. «Ακόμα κι αν πάτε στο γυμναστήριο 4 φορές την εβδομάδα, δε θα αντισταθμίσετε εντελώς τη ζημιά του να καθόσαστε επί 6 ώρες την ημέρα. Θα εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος».

3. «Χτίζετε» επικίνδυνη αντίσταση στην ινσουλίνη

«Έχουμε επίσης παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που κάθονται για έξι ώρες την ημέρα, είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη» λέει ο Δρ. Στιούαρτ.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος προκαλείται από την καθιστική συμπεριφορά και την παχυσαρκία – αλλά ο Δρ. Στιούαρτ προειδοποιεί πως ακόμη και οι φαινομενικά υγιείς εργαζόμενοι γραφείου έχουν υψηλό κίνδυνο.

4. Αποκτάτε μια «ρεζέρβα» γύρω από τη μέση σας

«Εάν δεν μετακινείτε τους μύες σας, δεν επεξεργάζεστε αρκετή γλυκόζη, που σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερο λίπος γύρω από τη «ρεζέρβα», δηλαδή την κοιλιά σας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Δυστυχώς για τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», ο Δρ. Στιούαρτ ισχυρίζεται πως η μεγαλύτερη ζημιά στην καρδιά και τους μύες έχει ήδη γίνει. Χωρίς κάποια διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξακολουθείτε να έχετε τον ίδιο κίνδυνο.

Ποιες είναι οι συμβουλές του για να αντισταθμίσετε τον κίνδυνο:

1. Σηκωθείτε όρθιοι όποτε είναι δυνατόν

Ο Δρ. Στιούαρτ συνιστά να σηκώνεστε σε κάθε ευκαιρία για να διατηρήσετε τον ρυθμό της καρδιάς σας – είτε πρόκειται για να μιλήσετε στο τηλέφωνο, για να μιλήσετε με κάποιον συνάδερφο ή για να πάρετε ένα ποτήρι νερό.

2. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα κάθε ώρα

Αν διατηρήσετε τακτικές περιόδους κίνησης, λέει ο Δρ Στιούαρτ, τότε η καρδιά σας δε θα μειώσει ρυθμούς.

3. Περπατήστε και συζητήστε

Εάν έχετε ένα meeting που δεν απαιτεί να κάθεστε σε έναν υπολογιστή για να βλέπετε μια οθόνη, είναι προτιμότερο να κάνετε μια βόλτα αν οι συνθήκες είναι καλές» προτείνει.

4. Μετατρέψτε το γραφείο σας στο σπίτι σε χώρο εργασίας

«Πάρτε μια μπάλα γυμναστικής ή βάλτε το laptop πάνω στο διάδρομο για να μπορείτε να περπατάτε ενώ εργάζεστε»

5. Συνεχίστε να γυμνάζεστε κανονικά

«Πρέπει να κάνετε 30-45 λεπτά άσκησης τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα» λέει ο γιατρός.

Γιατί το να κάθεστε για ώρες μπορεί να ατροφήσει τους μύες σας;

Ποια είναι η ζημιά;

«Είτε το πιστεύετε είτε όχι όσο λιγότερο καθόμαστε, τότε το καλύτερο για τη φυσική κατάσταση του σώματός μας» λέει ο Μόε Γουίντι, personal trainer.

«Το να καθόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού του οργανισμού» και εξηγεί πως θα χάσουμε τη δύναμή μας σε βασικά μέη του σώματός μας, όπως οι γλουτοί, ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση στα οστά μας.

«Όλα τα μέρη του σώματος δουλεύουν μαζί, οπότε όταν κάτι βγαίνει εκτός, ‘ρίχνει’ και τα υπόλοιπα. Οι μύες αρχίζουν να εργάζονται με διαφορετικό ρυθμό και οι αρθρώσεις αρχίζουν να αλλάζουν δουλειά για να βοηθήσουν» εξηγεί ο Γουίντι. «Επιπλέον, η στάση του σώματος είναι εξαιρετικά ζωτική για τη ζωή ενός ατόμου. Βοηθά στην μείωση της πιθανότητας τραυματισμού και μπορεί να σας βοηθήσει στην αποφυγή του άσθματος. Όταν έχετε κακή στάση, οι ώμοι κλείνουν προς το μπροστινό μέρος του σώματός σας, καμπουριάζετε και περιορίζοντας έτσι τους μύες από το να πάρουν ικανή ποσότητα οξυγόνου».

Τι μπορείτε να κάνετε;

Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς και την κακή στάση του σώματος, είναι σημαντικό να ενισχύσετε τους οπίσθιους και πρόσθιους μύες, τους μύες που ελέγχουν την πλάτη και το μπροστινό μέρος του σώματός σας.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2018 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions