Health Solutions Network

kalogirou

Η χρήση smartphone συνδέεται με το υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019
healthsolutions

Οι νέοι που δαπανούν περισσότερο από 5 ώρες την ημέρα σε smartphones έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Αυτό, λένε οι ειδικοί, σημαίνει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τις στρατηγικές και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να βοηθήσουμε στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Το μήνυμα προέρχεται από μια Κολομβιανή μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Καρδιολογίας (ACC) σε συνέδριο της Λατινικής Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 και 27 Ιουλίου 2019 στην Καρταχένα της Κολομβίας.

Καθιστική συμπεριφορά

"Η σπατάλη υπερβολικού χρόνου για το smartphone, διευκολύνει την καθιστική συμπεριφορά, μειώνει τη σωματική δραστηριότητα, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρων θανάτων, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, διαφορετικών τύπων καρκίνου, οστεοαρθρικών προβλημάτων και μυοσκελετικών συμπτωμάτων", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mirary Mantilla-Morrón, σε δελτίο τύπου.

Είναι φυσικοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στην καρδιακή, πνευμονική και αγγειακή αποκατάσταση στο Κέντρο Διαγνωστικής Καρδιολογικής Έρευνας, Ίδρυμα Καραϊβικής για τη Βιοϊατρική Έρευνα, το οποίο διοικείται από το Πανεπιστήμιο Simón Bólivar στην Barranquilla της Κολομβίας.

«Οι νέοι άνθρωποι κάνουν τα πάντα μέσω του κινητού τους μιας και αυτό έχει γίνει ένας μίνι υπολογιστής. Αν ένα άτομο είναι ήδη παχύσαρκο και δεν έχει υγιεινό τρόπο ζωής, η χρήση smartphone θα πρέπει να είναι ελάχιστη, επειδή υπάρχουν ήδη παράγοντες κινδύνου», δήλωσε η Mantilla στο Medscape στα Ισπανικά.

Λεπτομέρειες μελέτης

Μαζί με τον Dr Miguel Urina-Triana, από το ίδιο ίδρυμα, η Mantilla αξιολόγησε 1060 μαθητές (700 γυναίκες και 360 άντρες) στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ερευνητικού κέντρου, με μέσο όρο ηλικίας 19 ± 3,6 και 20,3 ± 3,8 έτη αντίστοιχα.

Οι νέοι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε το ποσό των ωρών που αφιερώθηκαν στα smartphones τους και τα δεδομένα σχετικά με το ύψος και το βάρος, που επέτρεψαν στους ερευνητές να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του επιπέδου χρήσης της συσκευής και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Σε πρώτη ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 274 άνδρες και γυναίκες (25,8%) ήταν υπέρβαροι (BMI> 25 kg / m2) και 47 (4,4%) ήταν παχύσαρκοι (BMI> 30 kg / m2).

Από αυτό το σύνολο, 49,8% (160) δήλωσαν ότι πέρασαν πάνω από 5 ώρες την ημέρα στην κινητή συσκευή τους.

Μόνο τρεις από τους υπέρβαρους (1,1%) και κανείς από τους παχύσαρκους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν το κινητό τους 1-2 ώρες την ημέρα, σε σύγκριση με 19 (2,8%) που είχαν κανονικό βάρος.

Η Mantilla και ο Dr Urina-Triana επιβεβαίωσαν σημαντική στατιστική σχέση μεταξύ της αύξησης του ΔΜΣ και των ωρών που αφιερώθηκαν σε ένα κινητό τηλέφωνο.

Η δοκιμή τετραγώνου του Pearson τους επέτρεψε να προσδιορίσουν εάν οι δύο μεταβλητές της μελέτης είναι συνδεδεμένες ή ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Συσχέτιση ή αιτία και αποτέλεσμα;

Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτής της μελέτης δεν μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε μια ξεκάθαρη σχέση αιτίου-αποτελέσματος, μάλλον μια συσχέτιση ή συνάφεια μεταξύ των δύο μεταβλητών, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Richard Lopez PhD στο Medscape στα ισπανικά. Είναι ερευνητής στο Τμήμα Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Rice, Χιούστον- Η.Π.Α., ο οποίος πρόσφατα διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του multitasking (πολυδιεργασία) στους νέους και του κινδύνου παχυσαρκίας.

Ο μόνος τρόπος για να αποδείξουμε ότι η κατανάλωση υπερβολικού χρόνου πάνω από μία οθόνη κινητού αυξάνει το βάρος "θα ήταν να διαχειριστούμε την έκθεση των συμμετεχόντων στη χρήση της συσκευής και να μετρήσουμε τις μεταγενέστερες αλλαγές στο βάρος ή στο δείκτη μάζας σώματος", δήλωσε ο Lopez.

Η Mantilla είναι πεπεισμένη ότι η χρήση εντατικής χρήσης smartphone "δεν προκαλεί παχυσαρκία, αλλά είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας".

Σύμφωνα με μια μελέτη σε Αμερικανούς εφήβους που δημοσιεύθηκε το 2016 και αναφέρεται από τους συγγραφείς, όσοι πέρασαν πάνω από 5 ώρες μπροστά από μια οθόνη (τηλεόραση, smartphones, βιντεοπαιχνίδια, υπολογιστές και tablet) ήταν κατά 43% πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι σε όσους πέρασαν το χρόνο κάνοντας άλλες δραστηριότητες.

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί, τουλάχιστον εν μέρει, σε μεγαλύτερη κατανάλωση σακχαρούχων ποτών και σνακ και λιγότερη σωματική δραστηριότητα.

Η μελέτη που διεξήγαγε ο Lopez προτείνει επίσης ότι η "υπερφόρτωση-overload" με την ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών ψηφιακών συσκευών αυξάνει την πιθανότητα αναζήτησης τροφής και μείωσης του αυτοελέγχου, πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Η Mantilla αναγνωρίζει ότι πρέπει επίσης να αξιολογηθεί κατά πόσον οι νέοι με υπερβολικό βάρος ήταν περισσότερο εσωστρεφείς και πέρασαν περισσότερο χρόνο στα τηλέφωνά τους αντί να συμμετάσχουν σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. "Είναι ένας φαύλος κύκλος."

“Φυσιολογική” ακινησία

Η Δρ Irene Ventriglia, γενική γιατρός και διευθύντρια του προγράμματος υγείας για την απώλεια βάρους στο Ιταλικό νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, δεν εκπλήσσεται από τη μελέτη της Κολομβίας.

"Σήμερα, και όλο και περισσότερο, προβάλλεται μια κοινωνική και πολιτιστική πτυχή, καθώς και ένας διαχωρισμός μεταξύ κεφαλιού και σώματος. Περνάμε ώρες ακίνητοι, καθισμένοι και ξαπλωμένοι μπροστά σε μια οθόνη που μας δίνει μια εικόνα ή ιστορία, προκαλώντας μία δυσλειτουργία η οποία μας απομακρύνει από συμπεριφορές που αποκαλούμε ‘υγιείς’, δήλωσε στο Medscape.

Η Δρ Ventriglia πρόσθεσε: "Ένα επίπεδο ακινησίας και καθιστικής συμπεριφοράς έχει «κανονικοποιηθεί» και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Κυριολεκτικά, οι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου μπορούν να περάσουν εβδομάδες χωρίς να έχουν περπατήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας".

Εφαρμογές για την ενθάρρυνση της άσκησης

Πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα;

Για τη Mantilla, η εκπαίδευση σχετικά με τις υγιεινές συνήθειες διαβίωσης από νεαρή ηλικία αποτελεί βασικό παράγοντα. Όμως, με τα smartphones να είναι πανταχού παρόντα (οι συγγραφείς δηλώνουν ότι υπάρχουν περισσότερες συσκευές από τους κατοίκους του πλανήτη και ότι έχουν καταστεί "εγγενές μέρος της ανθρώπινης ζωής"), θα ήταν ενδιαφέρον να προωθηθεί η λήψη εφαρμογών για κινητές συσκευές που ενθαρρύνουν τη σωματική άσκηση.

«Υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές που διευκολύνουν την κίνηση», είπε. "Αν λέμε στους νέους ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους, ποιος θα μας ακούσει; Κανένας, αλλά σήμερα τα ίδια κινητά μας προειδοποιούν αν αφιερώνουμε πολύ χρόνο καθισμένοι ή ακόμα μας ενθαρρύνουν να κάνουμε ένα ενεργό διάλειμμα ή να πάμε μια βόλτα."

Η Mantilla κατέληξε στο συμπέρασμα: "Μπορούμε να κάνουμε αμέτρητα πράγματα με τα smartphones αλλά το πιο σημαντικό είναι να εξισορροπήσουμε την κίνηση και τον έλεγχο των δευτερευόντων παραγόντων κινδύνου, όπως η καθιστική συμπεριφορά και η κακή διατροφή, που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις".

Περισσότερες λεπτομέρειες από τον Νάβαλη Κωνσταντίνο, Φυσίατρο - Βελονιστή, www.navalis.gr

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions