Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Mini IVF: Γνωρίστε τη φιλική θεραπεία της υπογονιμότητας

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σαφής τάση πολλά ζευγάρια να αναζητούν πιο «ήπιες» μεθόδους θεραπείας της υπογονιμότητάς τους προκειμένου να καταφέρουν να αποκτήσουν μωρό.

Αν και η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει μοιράσει πολλά χαμόγελα ευτυχίας δίνοντας την ελπίδα απόκτησης απογόνων, υπάρχουν γυναίκες που επιθυμούν πριν καταφύγουν σε αυτήν, να δοκιμάσουν μια πιο «φιλική» μέθοδο υποβοήθησης.

Για αυτές τις γυναίκες υπάρχει η επονομαζόμενη Mini IVF.

Αυτή η μέθοδος προορίζεται για ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών αλλά κυρίως για όσες διαθέτουν χαμηλή παραγωγή ωαρίων ή για γυναίκες που δεν επιθυμούν πλήρη φαρμακευτική αγωγή. Η μέθοδος του τροποποιημένου φυσικού κύκλου όπως αλλιώς ονομάζεται χρησιμοποιεί την ίδια διαδικασία με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου με την χρήση ελάχιστων φαρμάκων για την παραγωγή πολλών ωαρίων, παρέχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Όχι όμως τόσα όσα εγγυάται η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ποια είναι η διαδικασία αυτής της «φιλικής» μεθόδου 

Ανάλογα με τη διάρκεια και τη συχνότητα του εμμηνορρυσιακού κύκλου της κάθε γυναίκας, χορηγείται - ξεκινώντας από τη δεύτερη μέρα της περιόδου- ένα χάπι, η κλομιφαίνη, το οποίο θεωρείται το φάρμακο εκλογής για τη διέγερση ωορρηξίας.

Ανάλογα τις ορμονικές απαιτήσεις μπορεί να δοθούν συμπληρωματικά φάρμακα διέγερσης συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου, σε αντίθεση με τις καθημερινές ενέσιμες θεραπείες που περιλαμβάνει η κλασσική εξωσωματική για διάρκεια 12-15 ημερών, απλοποιώντας σημαντικά τη θεραπεία αλλά και την φαρμακευτική επιβάρυνση.

Παράλληλα με τη θεραπεία προτείνεται υπερηχογραφική παρακολούθηση 3-5 ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας σε συνδυασμό με εξετάσεις αίματος. Έτσι παρακολουθούνται ο αριθμός και το μέγεθος των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων.

Όταν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό ωοθυλάκιων μεγαλύτερων των 18 mm, ικανοποιητικό πάχος ενδομήτριου και επίσης ιδανική τιμή οιστραδιόλης στο αίμα, επιτυγχάνουμε την τελική ωρίμανση των ωαρίων με τη χορήγηση χοριακής γοναδοτροπίνης και τριάντα έξι ώρες μετά γίνεται η ωοληψία και η γονιμοποίηση στο εργαστήριο από τους εμβρυολόγους.

Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και στις ημέρες που ακολουθούν παρακολουθείται η εξέλιξη τους και καταψύχονται με σκοπό την συλλογή εμβρύων καλής ποιότητας.

Όταν συγκεντρωθεί ο επιθυμητός αριθμός εμβρύων, αυτά αποψύχονται, πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά και μετά από επτά έως δώδεκα ημέρες γίνεται η εξέταση β-χοριακής για να επιβεβαιωθεί εάν το έμβρυο έχει εμφυτευτεί με επιτυχία.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου;

  • Λιγότερη δυσφορία που σχετίζεται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων διέγερσης, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο σημείο της ένεσης.
  • Παραγωγή ωαρίων υψηλής ποιότητας που είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση.
  • Μια πιο ήπια επιλογή θεραπείας σε όσους θέλουν να περιορίσουν την ποσότητα των φαρμάκων γονιμότητας που λαμβάνουν.
  • Μικρότερο κόστος.
  • Κατάλληλο για γυναίκες με υψηλή FSH (>10) και ιδιαίτερα χαμηλή AMH (<0.4 ng/ml).
  • Αυξημένα ποσοστά επιτυχίας.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής μπορεί να φτάσουν βάση βιβλιογραφίας στο 30-35% ανά εμβρυομεταφορά, ποσοστό εξαιρετικό ειδικά για γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή/και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

5675

Στέφανος Χανδακάς, Ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesis, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drchandakas.gr  ή καλέστε στο τηλέφωνο:210-6436258.

Διαβάστε επίσης από τον κο Χανδακά

Πολύποδες και ινομυώματα: Ποια είναι τα συμπτώματά τους και ποια απόφαση πρέπει να πάρετε;

HPV: Η εξέταση που σώζει ζωές και οι τρόποι προφύλαξης

Γυναικεία ακράτεια ούρων - Η επαναστατική θεραπεία

Καρκίνος του ενδομητρίου: Διπλάσια πιθανότητες για όσες γυναίκες έχουν πολύποδες

Εξωσωματική σε φυσικό κύκλο: Πόσο κατάλληλη είναι για εσάς;

 

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2022 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions