Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Τι είναι πραγματικά οι κιρσοί και ποια η σύγχρονη θεραπεία τους;

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014
Ματθαίου Αλέξανδρος

Αγγειοχειρουργός
www.veins.gr

Συναντήσαμε τον αγγειοχειρουργό Αλέξανδρο Ματθαίου και μας απάντησε σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τους κιρσούς. Οι κιρσοί συνήθως εντοπίζονται κάτω από το γόνατο, αλλά μερικές φορές και στο μηρό. Δίνουν στο πόδι ιδιαίτερα αντιαισθητική όψη, δυστυχώς, χωρίς όμως, τα προβλήματα να σταματούν εκεί.

Τι είναι όμως πραγματικά οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι παθολογικά διατεταμμένες φλέβες, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία συνδέονται με μια από τις κεντρικές επιφανειακές φλέβες του ποδιού, οι οποίες επίσης ανεπαρκούν. Αυτό σημαίνει ότι οι βαλβίδες που βρίσκονται στον αυλό τους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, με αποτέλεσμα το αίμα κατά την κυκλοφορία του να παλινδρομεί προς τα πόδια αντί να κινείται προς την καρδιά

Ποια είναι τα συμπτώματα προκαλούν οι κιρσοί;

Τα συμπτώματα που συνήθως προκαλούν οι κιρσοί είναι βάρος στα πόδια, καύσος, κνησμός, νυχτερινές κράμπες, πόνος και οίδημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει συσχέτιση των συμπτωμάτων με τη βαρύτητα των κιρσών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις κιρσών οι οποίοι είναι ιδιαίτερα διατεταμμένοι, καταλαμβάνουν μεγάλες περιοχές της κνήμης ή και του μηρού και εν τούτοις δεν προκαλούν συμπτώματα. Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί την βαρύτητα του προβλήματος – η φλεβική υπέρταση είναι παρούσα με όλες τις αρνητικές συνέπειες.

Με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση των κιρσών

Οι κιρσοί είναι εμφανείς στα πόδια των ασθενών. Παρ' όλα αυτά, η προσεκτική κλινική εξέταση των ποδιών, μπορεί να δώσει στοιχεία για τη βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Η σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση των κιρσών τίθεται με την εξέταση με υπερήχους και ειδικότερα με το color duplex – το γνωστό σε πολλούς triplex. Είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη εξέτση που γίνεται στο ιατρείο κατά την πρώτη επίσκεψη και παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας ενός 'χάρτη' του φλεβικού συστήματος του ποδιού που πάσχει από κιρσούς. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται χαρτογράφηση και καθοδηγεί την επιλογή των σωστών θεραπευτικών λύσεων εκεί που πρέπει, έτσι ώστε η θεραπεία των κιρσών να είναι πλήρης και με μεγάλη διάρκεια.

Η εμφάνιση κιρσών συνεπάγεται και επιπλοκές;

Οι κιρσοί, ανεξάρτητα της βαρύτητας και ανεξάρτητα από το αν προκαλούν συμπτώματα ή όχι, είναι πιθανό να προκαλέσουν επιπλοκές, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές των κιρσών είναι η θρόμβωση. Εάν αναπτυχθεί θρόμβος σε κιρσό, η περιοχή στην οποία βρίσκεται θα είναι επώδυνη, σκληρή ενώ το δέρμα θα είναι έντονα κόκκινο. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται επιπολής θρομβοφλεβίτιδα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε ασθενής με αυτό το πρόβλημα να αναζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια από τον αγγειοχειρουργό του. Ο θρόμβος αυτός μπορεί να επεκταθεί και να εισέλθει σε βαθειά φλέβα του ποδιού, προκαλώντας εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, αυξάνωντας τον κίνδυνο για πνευμονική εμβολή. Σημαντικός είναι επίσης ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά από τρώση του δέρματος που καλύπτει τον κιρσό, δηλαδή να προκληθεί κιρσορραγία.

Πως θεραπεύονται οι κιρσοί;

Η συντηρητική θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει τη χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, με ή χωρίς τη χορήγηση συνοδών φαρμάκων από το στόμα. Η θεραπεία αυτή δεν λύνει ριζικά το πρόβλημα, αλλά μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και επιβραδύνει την φυσική εξέλιξη των κιρσών.

Η πιο αξιόπιστη θεραπεία των κιρσών είναι η ενδοαυλική θεραπεία με Laser. Είναι μια σύγχρονη, ασφαλής και με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα θεραπεία, η οποία δεν απαιτεί γενική αναισθησία, έχει ελάχιστο χρόνο νοσηλείας που διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει πίσω στην καθημερινότητα και την εργασία του ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Ο συνδυασμός της ενδοαυλικής θεραπείας των κιρσών με τις micro-φλεβεκτομές των κιρσών εξασφαλίζει, εκτός των άλλων, και ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions