Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

COVID-19 και εξωσωματική γονιμοποίηση: Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο με ψύχραιμη ματιά

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020
Κωνσταντίνος Πάντος

Γυναικολόγος Αναπαραγωγής - Εξωσωματική Γονιμοποίηση,
Διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Κλινική «Γένεσις Αθηνών».
www.genesisathens.gr

O COVID-19 εισέβαλε στη ζωή μας αιφνιδιαστικά και την άλλαξε. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία που έβαλε τη ζωή όλων μας σε αναμονή. Τροποποίησε την καθημερινή πρακτική των γιατρών και των ασθενών σε όλο τον κόσμο και ανέτρεψε αρκετά δεδομένα και καταστάσεις, όπως ήταν γνωστά μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα σε αυτά τα δεδομένα που ανετράπησαν και αυτά των υπογόνιμων ζευγαριών. Πολλά από αυτά τα ζευγάρια βρίσκονται στο όριο της ηλικίας, αλλά ξαφνικά ακυρώθηκε η εμβρυομεταφορά τους. Άλλα πάλι ζευγάρια, ενώ τα είχαν όλα προετοιμασμένα και ήταν έτοιμα για να κάνουν το επόμενο βήμα, φοβούνται∙ δεν τους επιτρέπεται, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οι πληροφορίες που λαμβάνουν συγκεχυμένες, όπως και αυτές για τον COVID-19.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να απαντήσουμε, ως επιστήμονες, σε αυτά, αλλά και πολλά άλλα ερωτήματα των ζευγαριών είναι μόνο ότι η γνώση είναι δύναμη!

Η νέα τάξη πραγμάτων δεν σημαίνει πάντοτε καταστολή ή και σκοταδισμό. Αρκετές φορές η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι ήταν και η απαρχή νεωτεριστικών τρόπων αντιμετώπισης της καθημερινότητας και εισόδου καινοτομιών στην ζωή μας και στη διαχείριση θεμάτων υγείας. 

Tι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Η διαχείριση των γυναικών που μπαίνουν σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης καθορίζεται από το γεγονός ότι πρόκειται για γυναίκες με γνωστό ατομικό ιστορικό και δεν αντιμετωπίζουν, κατά τα άλλα, κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα, καθώς και για γυναίκες μικρότερης ηλικίας από εκείνη που καθιστά αυξημένο το ποσοστό των επιπλοκών είτε νοσηλευτούν για την λοίμωξη αυτή είτε όχι. Επίσης, στα άτομα αυτού του ηλικιακού φάσματος, παρατηρείται ότι θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα όταν νοσήσουν.

Είναι ακόμη γνωστό ότι αυτή τη στιγμή μια γυναίκα που βρίσκεται σε εγκυμοσύνη δεν κινδυνεύει περισσότερο από το γενικό πληθυσμό αυτής της ηλικίας. Από το μικρό αριθμό των γυναικών με κορονοϊό που έχουν ήδη γεννήσει προκύπτει ότι ο ιός δεν μεταδόθηκε στο νεογνό μέσω του πλακούντα ούτε ανιχνεύτηκε στο αμνιακό υγρό. Επιπλέον, όσα ελάχιστα νεογνά διαπιστώθηκε ότι πάσχουν, μολύνθηκαν από το περιβάλλον μετά τη γέννησή τους.

Υπάρχει περίσκεψη περί έναρξης νέων κύκλων

Αυτό που επικρατεί σήμερα στην Επιστημονική Κοινότητα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής είναι ότι επιτρέπεται η πραγματοποίηση της ωοληψίας και η κατάψυξη των ωαρίων ή εμβρύων που θα προκύψουν, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα του ωαρίου που καταψύχεται ή ότι υπάρχει ιικό φορτίο στο γενετικό υλικό που θα καταψυχθεί. Συστήνεται επίσης, η αναβολή των καινούργιων προσπαθειών εξωσωματικής με το σκεπτικό ότι ακόμα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η όλη επίδραση της ιογενούς αυτής μόλυνσης.

Εξαίρεση ίσως αποτελεί η περίπτωση των γυναικών και ανδρών με ογκολογικό ή άλλο νόσημα όπου τα περιθώρια χρόνου είναι απειλητικά για την ζωή τους και πρέπει να καταφύγουν σε κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος, αντίστοιχα, για διατήρηση γονιμότητας πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας ή άλλης γοναδοτοξικής θεραπείας.

Όπως επίσης, δεν έχει θεσπιστεί πουθενά ως μέτρο ότι σε κάθε περίπτωση μια έγκυος σε αρχικό στάδιο πρέπει να προχωρήσει σε διακοπή κύησης ή ότι πρέπει να αποφευχθεί η φυσιολογική σύλληψη, γιατί δεν υπάρχουν ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου λόγω ενδομήτριας λοίμωξης.

Διαφορετικοί ασθενείς, διαφορετική προσέγγιση

Όλες αυτές οι επιστημονικές παρατηρήσεις και προσεγγίσεις κατακλύζουν την κοινότητα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και δίνουν το έναυσμα να αξιολογηθεί κάθε υπογόνιμο ζεύγος ξεχωριστά, κατανοώντας τις ανάγκες του και τις ιδιαιτερότητές του ως προς τη διαχείριση των διαγνώσεων και των θεραπειών που πρέπει να υποβληθεί, καθώς και το χρονικό πλαίσιο που τις διέπει. Όλα εξελίσσονται και ανανεώνονται καθημερινά, καθώς οι επιστήμονες που αποκωδικοποιούν τις πληροφορίες που συλλέγουν, αλλά και εμείς που εφαρμόζουμε την καθημερινή ιατρική πράξη, οφείλουμε να είμαστε οπλισμένοι με υπομονή και προοπτική σκέψη.

Διαρκής προσαρμογή των ιατρικών πράξεων στα νέα δεδομένα για τον ιό

Σε μια εποχή πανδημίας και στην μετέπειτα χρονική περίοδο πολλά θα αναπροσαρμοσθούν και αρκετά ερωτήματα θα διαφωτιστούν μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Όπως για παράδειγμα, μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν ξέραμε τι συμβαίνει με μια επίτοκο με COVID-19, τον τοκετό της ή και το νεογνό της. Σήμερα όμως, έχουν γεννηθεί αρκετά παιδιά από προσβεβλημένες μητέρες με COVID-19 και τόσο οι μητέρες αυτές όσο και τα νεογνά τους είναι φυσιολογικά χωρίς προβλήματα. Το ίδιο συμβαίνει και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπου τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα μιας και η μελέτη του γενετικού υλικού των υπογόνιμων ζευγαριών δεν έχει δείξει καμία δυσμενή επίδραση αυτού του ιού.

Ίσως όλες αυτές οι ιατρικές πράξεις να ακολουθήσουν άμεσα μια διαφορετική διαχείριση, που ήδη πια εφαρμόζεται και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας για μακρό χρονικό διάστημα μιας και η εισβολή της λοίμωξης αυτής στη ζωή μας και στο υγειονομικό μας σύστημα είναι άγνωστης διάρκειας και ίσως επίσης οδηγήσει σε πιο μόνιμες ριζικές αλλαγές και νοσηλευτικές παρεμβάσεις για την προστασία όλων μας.

Κι όλα αυτά γιατί η παροχή υγείας σε όλους τους ιατρικούς κλάδους θα συνεχισθεί, θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και θα μπει σε ένα άλλο πλάνο αντιμετώπισης ως αποτέλεσμα της εξόδου μας από αυτήν την αρχική οξεία φάση της πανδημίας που όλοι βρεθήκαμε και που χάρη στις προσπάθειες όλων μας θα την αφήσουμε πίσω μας, σύντομα, όπως φαίνεται. Δικαιολογημένα όλη η ιατρική κοινότητα έσπευσε να ασχοληθεί με το «επείγον», όπως μας διδάσκει η ιατρική επιστήμη χρόνια τώρα, όμως από την πρώτη στιγμή και τις επόμενες ημέρες θα κληθούμε όλοι μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, όπως και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τη διαχείριση της γονιμότητας, γιατί η ζωή συνεχίζεται και η έλευση της καινούργιας ζωής είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.  

Η ισχυρή επιθυμία που νιώθει ένα ζεύγος για να αποκτήσει παιδί είναι απόλυτα σεβαστή και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή βοηθά να γίνει αυτή η επιθυμία πραγματικότητα, χωρίς να θέτει την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου σε κίνδυνο.

Παρά τις δύσκολες αυτές στιγμές που η ανθρωπότητα βιώνει, αργά ή γρήγορα θα έρθει η επόμενη μέρα, για όλους. Και για εμάς που είμαστε δίπλα σας, με κάθε τρόπο, για να την στηρίξουμε και να την προετοιμάσουμε, αλλά και για εσάς να την χαρείτε.

Κωνσταντίνος Πάντος, Αντιπρόεδρος Διεθνους Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ και ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

 κος Πάντος

Είμαστε 24ωρες την ήμερα στην διάθεσή σας στο 210 6894326 για όποια σας απορία. Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.genesisathens.gr

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions