Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Εμφυτεύματα: Από το Α έως το Ω

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

Τα εμφυτεύματα είναι μια σύγχρονη, επαναστατική μέθοδος αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών, τα οποία έχουν ένδειξη και στη σταθεροποίηση τεχνητών οδοντοστοιχιών. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους ασθενείς, καθώς μας χαρίζουν ένα όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο. Ωστόσο, πριν αποφασίσουμε να επενδύσουμε στην θεραπεία με εμφυτεύματα θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια μικρά «μυστικά» που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία και τη διάρκεια του τελικού αποτελέσματος.

Πού χρησιμοποιούνται τα εμφυτεύματα

Εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που τους λείπουν ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια, σε περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε στον ασθενή μια καλύτερη αποκατάσταση λειτουργικά και αισθητικά.

Με τα εμφυτεύματα έχουμε την ίδια αίσθηση στο στόμα μας, όπως και πριν χάσουμε τα δόντια μας. Επιπλέον, έχουμε σωστή άρθρωση κατά την ομιλία μας, άριστη αισθητική και επιπλέον δεν απορροφάται (χάνεται) το οστό της γνάθου, όπως συχνά συμβαίνει στις περιπτώσεις που δεν θα τοποθετηθούν εμφυτεύματα. Τέλος, τα εμφυτεύματα αποτελούν τη μακροβιότερη αποκατάσταση και την ανετότερη λύση για τον ασθενή.

Η διαδικασία της εμφύτευσης

Στις περιπτώσεις όπου  υπάρχουν δόντια που δεν επιδέχονται θεραπεία και πρέπει να αφαιρεθούν, αφού πραγματοποιηθεί η αφαίρεσή τους, θα πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες, ώστε να γίνει μια αρχική επούλωση. Στη συνέχεια πραγματοποιούμε ειδική οδοντιατρική αξονική τομογραφία γνάθου (CBCT), όπου φαίνεται η ποιότητα και η ποσότητα του οστού σε τρεις διαστάσεις και γίνεται ο προεγχειρητικός σχεδιασμός των αναπλαστικών τεχνικών  - μοσχευμάτων και τεχνικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, πράγμα που μας καθοδηγεί για το χειρουργικό μας στάδιο, όπου και πραγματοποιείται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αναλόγως των διαδικασιών και των τεχνικών που θα ακολουθηθούν, ορίζουμε το χρονικό διάστημα που θα βάλουμε την προσθετική εργασία, το οποίο μπορεί να είναι δύο μήνες μετά, τρεις μήνες μετά ή και περισσότερο. Δηλαδή, αν γίνει συνδυασμός ανύψωσης ιγμορείου και τοποθέτησης εμφυτεύματος, η διαδικασία επούλωσης και φόρτισης λαμβάνει χώρα αργότερα.

Υπάρχει ωστόσο, ένα ποσοστό περιπτώσεων, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεση εξαγωγή, άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος και ενίοτε και άμεση φόρτιση, το λεγόμενο same day implant. Ωστόσο, για να έχουμε τα ίδια, υψηλά  ποσοστά επιτυχίας με αυτή τη διαδικασία, όπως στην κλασική εμφύτευση, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις: θα πρέπει το δόντι να μην έχει κάποια παθολογική βλάβη στο οστούν, δηλαδή αλλοίωση, να είναι ένα πραγματικά υγιές δόντι, που από κάποιο τραύμα έπαθε κάταγμα και πρέπει να εξαχθεί, να είναι νέος ο ασθενής, να το επιτρέπει το ιατρικό ιστορικό του και η στοματική του υγιεινή, δεν πρόκειται δηλαδή, για περιστατικά ρουτίνας.

 «Δόντια σε μια μέρα»: Μύθος ή αλήθεια;

Έχετε δίκιο, ακούγεται πολύ ωραίο και πολύ εύκολο: Έρχομαι στο ιατρείο, βγάζω το δόντι, βάζω το εμφύτευμα και φεύγω με νέο χαμόγελο. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο ασθενής φεύγει με μια μεταβατική εργασία που αισθητικά είναι άριστη, τα δόντια δηλαδή, που τοποθετούμε είναι μεταβατικά, προσωρινά, όχι τα μόνιμα δόντια του. Αυτό ασφαλώς μπορεί να συμβεί και να φύγει με μεταβατική εργασία, ακόμη κι αν πρέπει να γίνει αποκατάσταση σε όλη τη γνάθο. Αλλά δεν μιλάμε για τα μόνιμα δόντια.  Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι όσο πιο πιστά και αυστηρά εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο εργασίας, τόσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας που έχουμε μετά. Δηλαδή, αν διαβάσουμε τη βιβλιογραφία, σχεδόν όλα τα περιστατικά στα οποία έχουν γίνει same day implants, έχουν μικρότερο ποσοστό επιτυχίας. Κι αυτό είναι κάτι που λειτουργεί αρνητικά για τη πρόγνωση των εμφυτευμάτων συνολικά. Οπότε, εάν θέλουμε να πετύχουμε το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας για τον συγκεκριμένο ασθενή και να συμβάλλουμε στην διατήρηση της ικανοποίησης του ασθενούς και μακροπρόθεσμα, δεν θα πρέπει να επιλέξουμε την άμεση φόρτιση αβίαστα και αβασάνιστα. Πολλοί ασθενείς παρασύρθηκαν από αυτή τη γρήγορη λύση, αλλά πλέον η εμπειρία ετών και η σχετική βιβλιογραφία μας έχει δείξει ότι είναι καλύτερα να πραγματοποιείται κάθε στάδιο της διαδικασίας στο χρόνο που ορίζει το πρωτόκολλο, γιατί σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει τα περιστατικά να έχουν μια καλή πορεία σε βάθος χρόνου.

Πότε «αποτυγχάνει» το εμφύτευμα

Αν ο ασθενής έχει ένα καλό ιατρικό ιστορικό και έχει προηγηθεί ένας προσεκτικός και εξατομικευμένος σχεδιασμός, δεν υπάρχει περίπτωση με σωστές χειρουργικές διαδικασίες και σωστή φαρμακευτική αγωγή να υπάρξει αποτυχία. Για να χαθεί το εμφύτευμα, θα πρέπει είτε να έχει γίνει εξαρχής κακή επιλογή περιστατικού, είτε κακές χειρουργικές διαδικασίες ή κακή συντήρηση από τον ασθενή μετά, ή να υπάρχει συνδυασμός όλων αυτών. Αν όλα τα βήματα της διαδικασίας γίνουν, όπως πρέπει να γίνουν, τα εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας, της τάξης του 97-98%.

Ο ρόλος του ασθενή στη διατήρηση των εμφυτευμάτων

Όσο πιο πιστά ακολουθηθεί το χειρουργικό πρωτόκολλο και όσο περισσότερο συνεργάσιμος είναι ο ασθενής, ώστε να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του θεράποντος για τη συντήρηση και τη φροντίδα των εμφυτευμάτων, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση της διατήρησης των εμφυτευμάτων. Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, πολύ μεγάλη ευθύνη ως προς τη συντήρησή τους φέρει ο ασθενής. Απαιτείται λοιπόν, καλή στοματική υγιεινή. Επιβάλλεται άριστο βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο (κάθε εξάμηνο) για επιμελή καθαρισμό των δοντιών καθώς και των εμφυτευμάτων.

Αντενδείξεις

Χρόνιες γενικές παθήσεις οι οποίες αξιολογούνται πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι οι ακόλουθες: χρόνια λήψη φαρμακευτικών ουσιών όπως,  κορτικοστεροειδών, ανοσοκατασταλτικών, χημειοθεραπευτικών, διφωσφονικών, οξυφωσφονικών, σοβαρές αιματολογικές διαταραχές, ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς και οστικές παθήσεις, με συχνότερη την οστεοπόρωση. Επιπλέον, αντένδειξη υπάρχει σε περίπτωση οστικής απώλειας, καθώς κάτι τέτοιο θα διακύβευε τη σταθερότητα του εμφυτεύματος. Επόμενη παράμετρο που αξιολογούμε είναι η στοματική υγεία, καθώς και η στοματική υγιεινή του ασθενή. Άτομα με φτωχή στοματική υγεία και χαμηλή περιποίηση στόματος αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Πού οφείλονται οι διαφορές στις τιμές των εμφυτευμάτων

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το συνολικό κόστος της διαδικασίας περιλαμβάνει το κόστος της χειρουργικής, της προσθετικής και των υλικών ανάπλασης ιστών που θα χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση. Ο γιατρός μπορεί να έχει αναφερθεί στο κόστος θεραπείας που να αφορά αποκλειστικά το χειρουργικό στάδιο, γιατί στην ουσία αυτό είναι το εμφύτευμα, και ο ασθενής να νομίζει ότι στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται και το  εμφύτευμα.  Από εκεί και πέρα,  οι διακυμάνσεις στις τιμές αφορούν στα ίδια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εμφυτεύματος, καθώς υπάρχει μια ευρεία γκάμα στην αγορά, με διαφορετικές ιδιότητες και σε ανάλογες τιμές. Προφανώς, όταν ο χειρουργός  χρησιμοποιεί ακριβά εμφυτεύματα δεν μπορεί να δώσει πολύ οικονομικές τιμές, γιατί είναι το κόστος των υλικών που ανεβάζει το τελικός κόστος της οδοντιατρικής υπηρεσίας.  Πάντως, η διαφοροποίηση του κόστους θεραπείας δεν είναι τόσο μεγάλη από γιατρό σε γιατρό, αλλά εξαρτάται κυρίως από το αν γίνονται όλες οι χειρουργικές τεχνικές που απαιτούνται κι αν τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι καλά.

Ποιος τοποθετεί τα εμφυτεύματα

Ο ασθενής δεν θα πρέπει να απευθύνεται σε κάποιο γιατρό που απλά έχει παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια πάνω στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Πρέπει να είναι εξειδικευμένος εμφυτευματολόγος, να έχει κάνει όλη τη σχετική εκπαίδευση για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, ακόμη και γναθοχειρουργός να είναι, θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Άρα, η  συμβουλή μου είναι να απευθυνθούν σε μια ομάδα εξειδικευμένων συναδέλφων που έχουν κάνει σπουδές και διαθέτουν γνώση, αλλά και εμπειρία πάνω στα εμφυτεύματα.

Η συμβουλή προς τους ασθενείς

Ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα καλά οργανωμένο ιατρείο που διαθέτει την κατάλληλη ομάδα ειδικών για να ολοκληρώσει την οδοντιατρική του εργασία, μια ομάδα ιατρών που θα του εμπνεύσει εμπιστοσύνη και που θα είναι σε θέση να αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού συνολικά, από την αρχή ως το τέλος. Να μην χρειαστεί δηλαδή, να πάει αλλού για το γναθοχειρουργικό κομμάτι, αλλού για το προσθετικό, αλλού για τη συντήρηση. Είναι καλό να μπορεί να απευθυνθεί σε μια ομάδα ιατρών που να την εμπιστεύεται και να κάνει όλη τη διαδικασία εκεί, όπου θα τον παρακολουθούν σωστά από  τα Α ως το Ω, να έχουν την συνολική ευθύνη του περιστατικού. Κι αυτό, γιατί όταν προσέρχεται ένας ασθενής που δεν έχεις χειριστεί την περίπτωσή του εσύ εξαρχής, δεσμεύεσαι από τη χειρουργική διαδικασία που έχει πραγματοποιήσει ο άλλος γιατρός, η δουλειά που έχει προηγηθεί καθορίζει ως ένα βαθμό και τον μετέπειτα δικό σου σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την αξία της εμπιστοσύνης στη θεραπευτική σχέση, η οποία κτίζεται συν τω χρόνω. Πολλοί ασθενείς, έρχονται στο ιατρείο, ενημερώνονται για το προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας και μετά αναζητούν την πιο οικονομική προσφορά για την πραγμάτωσή του. Το οικονομικό κριτήριο είναι σημαντικό, αλλά δεν θα πρέπει να αναδεικνύεται σε αποκλειστικό παράγοντα επιλογής του γιατρού. Πάνω απ’ όλα, ο ασθενής θα πρέπει λαμβάνει άριστη ποιότητα θεραπείας και να αισθάνεται ασφαλής με τον γιατρό που θα συνεργαστεί και να πιστεύει ότι ο γιατρός του θα εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα για εκείνον.

Καζάκου Ιωάννα Οδοντίατρος DDS, MSc.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr ή καλέστε 210 8981351 για να σας συμβουλεύσουμε για κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία του στόματος σας.

Το Ιατρείο βρίσκεται στη Γλυφάδα, προς το τέλος του εμπορικού κέντρου της περιοχής επί της οδού Δημ.Αγγ. Μεταξά 46Β, ακριβώς απέναντι από το κλειστό κολυμβητήριο.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2023 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions