Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Mήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας: Γιατί το εμβόλιο HPV είναι το καλύτερο «δώρο» που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Ο Ιανουάριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η αιτία να χάνεται κάθε δύο λεπτά κάπου στον κόσμο η ζωή μιας γυναίκας. Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε χρόνιες λοιμώξεις από επιθετικούς τύπους του ιού HPV. Στη μάχη εναντίον της νόσου, ο εμβολιασμός κατά του HPV αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» στην ιατρική φαρέτρα, παρέχοντας σημαντική προστασία από τα επικίνδυνα στελέχη του ιού που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου.

Στις γραμμές που ακολουθούν, επιχειρούμε να ρίξουμε φως σε συνήθεις απορίες σας σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι του HPV με τη βοήθεια του μαιευτήρα γυναικολόγου-ενδοσκοπικού χειρουργού, κ. Στέφανου Χανδακά.

Πώς μεταδίδεται ο HPV;

Ο ιός HPV που προσβάλλει τα γεννητικά όργανα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω άμεσης επαφής με το δέρμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα έρθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους σε επαφή με τον ιό, παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα το αντιληφθούν, διότι δε συνοδεύεται συνήθως από συγκεκριμένα συμπτώματα. Θα πρέπει λοιπόν να γίνεται πάντα συστηματική χρήση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια όλων των τύπων σεξουαλικής επαφής, καθώς συνιστά μια σημαντική ασπίδα προστασίας απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φυσικά, απέναντι στον HPV.

Θα πρέπει ωστόσο, να διευκρινίσουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί παρά τη χρήση του προφυλακτικού, καθώς η μόλυνση μπορεί να βρίσκεται στην περιγεννητική περιοχή.

Υπάρχουν περίπου 40 τύποι του ιού που προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών και ορισμένοι από αυτούς μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και άλλους τύπους καρκίνου και στα δύο φύλα, όπως είναι ο καρκίνος του πρωκτού, του πέους, του κόλπου και του φάρυγγα. Άλλοι, διαφορετικοί τύποι του ιού, μπορούν να προκαλέσουν οξυτενή κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών, τα οποία δεν σχετίζονται άμεσα με καρκίνο.

Ποιες γυναίκες/κορίτσια πρέπει να εμβολιαστούν εναντίον του HPV;

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV γίνεται είτε με το διδύναμο εμβόλιο Cervarix που προστατεύει από τους τύπους 16 και 18 (τύποι υψηλού κινδύνου), είτε με το τετραδύναμο εμβόλιο Gardasil που προστατεύει από τους τύπους 6, 11 (τύποι που σχετίζονται με τα οξυτενή κονδυλώματα), 16 και 18 (τύποι υψηλού κινδύνου που σχετίζονται με καρκίνο του τραχήλου). Η ιδανική ηλικία εμβολιασμού είναι σε κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών. Συστήνεται επίσης, σε κορίτσια και γυναίκες 13-26 ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, ενώ το εμβόλιο μπορεί να γίνει και σε κορίτσια 9 ετών.

Οι γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή μπορούν να ωφεληθούν από το εμβόλιο εναντίον του HPV;

Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής συνοδεύεται από πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτιμάται η ανοσοποίηση να γίνεται πριν από αυτήν. Ωστόσο, ακόμη και εάν μία γυναίκα είναι ήδη ενεργή σεξουαλικά, μπορεί επίσης να εμβολιαστεί διότι είναι τόσοι οι τύποι του ιού, που ακόμη και εάν έχει ήδη έρθει σε επαφή με κάποιον από αυτούς, το εμβόλιο μπορεί να την προστατεύσει από τους υπόλοιπους.

Όσον αφορά στις γυναίκες που έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 26 ετών, δεν έχει βρεθεί να υπάρχει κάποιο σαφές πλεονέκτημα από τον εμβολιασμό, χωρίς όμως να αποκλείεται για το μέλλον. Οι γυναίκες αυτές για να επιτύχουν την πρόληψη εναντίον του καρκίνου του τραχήλου χρειάζεται να υποβάλλονται σε τακτικό γυναικολογικό έλεγχο και τεστ ΠΑΠ.

Χρειάζεται το PAP test, αν έχω εμβολιαστεί εναντίον του HPV;

Δυστυχώς, κανένα από τα δύο εμβόλια που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην κυκλοφορία δεν προστατεύει από όλους τους καρκινογόνους τύπους του ιού. Επομένως ο τακτικός έλεγχος με τεστ ΠΑΠ είναι απαραίτητος ακόμη και μετά τον εμβολιασμό. Τα εμβόλια ωστόσο προστατεύουν την γυναίκα από τους τύπους του ιού που προκαλούν το 70% των περιπτώσεων καρκίνου.

Πόσο διαρκεί η προστασία του εμβολίου;

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει εξασθένιση της προστασίας με την πάροδο του χρόνου.

Μπορώ να προστατευθώ ακόμη κι εάν κάνω λιγότερες από τις προτεινόμενες δόσεις;

Το σωστό δοσολογικό σχήμα του εμβολίου που προσφέρει τη μέγιστη δυνατή προστασία είναι 3 δόσεις, με τη δεύτερη να γίνεται 2 μήνες μετά την πρώτη και την τρίτη 6 μήνες μετά την πρώτη.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόση προστασία προσφέρουν 1 ή 2 δόσεις του εμβολίου. Είναι επομένως απαραίτητος ο πλήρης εμβολιασμός.

Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια εναντίον του HPV;

Τα διαθέσιμα εμβόλια εναντίον του HPV έχουν περάσει διεξοδικούς ελέγχους ασφαλείας και έχουν λάβει την σχετική έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί σε χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο, χωρίς να υπάρξει κάποια σοβαρή επιπλοκή. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες, και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο πόνος στο σημείο της ένεσης, ο πυρετός-όπως όμως σε όλα τα εμβόλια, αίσθημα ζάλης και ναυτία.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον μαιευτήρα-γυναικολόγο- ενδοσκοπικό χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδρο της HOPEgenesis. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.drchandakas.gr και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6436 258 & 22810 77188.

Διαβάστε επίσης από τον κο Χανδακά:

HPV: Η εξέταση που σώζει ζωές και οι τρόποι προφύλαξης

ThinPrep Pap Test: Το «δώρο» που κάθε γυναίκα οφείλει να κάνει στον εαυτό της

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Γνωρίστε πώς θα προφυλαχθείτε

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2022 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions