Health Solutions Network

Οστεοπόρωση: Τα κατάγματα που δημιουργεί και οι σύγχρονες θεραπείες τους

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019
healthsolutions

Τα ανθρώπινα οστά βρίσκονται σε μια αέναη διαδικασία απορρόφησης και ανακατασκευής από την πρώτη ημέρα της ζωής μας έως και την τελευταία. Οι δραστικές αλλαγές όμως ξεκινούν μετά την ηλικία των 30 ετών όπου υπάρχει μία απώλεια οστικής μάζας ίση με 3-5% και με δυνητική εγκατάσταση οστεοπόρωσης.

Η απώλεια αυτή είναι σαφώς μεγαλύτερη στις γυναίκες στις οποίες σχεδόν τριπλασιάζεται τα πρώτα δέκα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση για να επιστρέψει στο ρυθμό του 0,4 % κάθε έτος μετά από αυτά. Επιπλέον, μία σειρά άλλων ορμονικών, κληρονομικών και παθολογικών παραγόντων μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση οστεοπόρωσης και οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτων εξηγεί με συνέντευξή του στo www.health4you.gr, o Αντώνης Ανδρουλής, Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General ο οποίος και μιλά για τα οστεοπορωτικά κατάγματα και τη σύγχρονη αντιμετώπιση τους.

ΕΡ. Αποτελεί πραγματικό κίνδυνο η οστεοπόρωση και ποιοι είναι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της;

ΑΠ. Η οστεοπόρωση είναι μια από τις πιο συχνές μεταβολικές νόσους των οστών και χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της οστικής μάζας, τη διαταραχή της αρχιτεκτονικής του οστού με αποτέλεσμα τη μειωμένη αντοχή του οστού και την αυξημένη συχνότητα καταγμάτων. Τα οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο κλινικό ενδιαφέρον αφού παρά τη μεγάλη συχνότητα τους συχνά δεν γίνονται αντιληπτά από την αρχή παρά μόνο όταν προκαλέσουν πόνο και ορισμένες φορές σημαντική αναπηρία σε ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες αποτελούν και την πιο ευπαθή ομάδα. Συνοπτικά αν θέλαμε να μιλήσουμε για τους αιτιολογικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης, αυτοί είναι:

Φυσιολογικοί παράγοντες

  • Έλλειψη οιστρογόνων (Μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση)
  • Γήρας (Γεροντική οστεοπόρωση)

Παθολογικοί παράγοντες

  • Ακινησία (παράλυση-μετεγχειρητική)
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Ορμονικοί παράγοντες
  • Νόσοι (ρευματοειδής αρθρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, κίρρωση, φλεγμονώδης νόσος εντέρου)
  • Διαιτητικοί παράγοντες (δίαιτα πτωχή σε ασβέστιο, χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, νευρογενής ανορεξία, αλκοολισμός)
  • Φάρμακα (κορτιζόνη, αντιπηκτική αγωγή κ.α)
  • Νεοπλάσματα (πολλαπλούν μυέλωμα, λέμφωμα-λευχαιμία, μεταστατική νόσος
  • Διάφοροι παράγοντες (έλλειψη άσκησης, κάπνισμα κ.α).

slide1

 

ΑΠ. Τα κατάγματα αυτά προκαλούν έντονο πόνο, προοδευτική συντριβή του σπονδύλου με αποτέλεσμα να προκληθεί κύφωση και συστηματικές εκδηλώσεις. Ο πόνος, που συνήθως είναι ανυπόφορος και μπορεί να υποχωρήσει μετά από εβδομάδες ή και μήνες, συχνά γίνεται χρόνιος, που οφείλεται κυρίως στις αλλαγές της κινηματικής της σπονδυλικής στήλης , λόγω της παραμόρφωσης και οδηγεί σε επιδείνωση της ποιότητας της ζωής. Μια παραμόρφωση σπονδύλου προκαλεί επίσης αύξηση της πιθανότητας και νέου κατάγματος σε άλλο σπόνδυλο. Ο πόνος επιτείνεται στην όρθια στάση και κάποιες φορές ακόμη και όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος. Κατά την κλινική εξέταση μπορεί να υπάρχει αδυναμία βάδισης ή ο ασθενής γέρνει προς τα εμπρός.

Ο ακτινολογικός έλεγχος αποκαλύπτει χαρακτηριστική οστεοπενία ενώ το σπονδυλικό σώμα εμφανίζει απώλεια ύψους ανάλογα με το είδος του κατάγματος. Αν και αυτά τα κατάγματα μπορούν να συμβούν σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, τέτοιου είδους οστικές βλάβες δεν είναι συνηθισμένες στην ανώτερη θωρακική μοίρα. Ο εργαστηριακός έλεγχος με καταμέτρηση των λευκών αιμοσφαιρίων, της ταχύτητας καθίζησης ερυθρών και η ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων είναι χρήσιμος για τον αποκλεισμό υποκείμενης φλεγμονής ή οστικής μετάστασης. Αν υπάρχουν παλαιότερες ακτινογραφίες τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και του θώρακα πρέπει να συγκρίνονται με τον παρόντα έλεγχο. Ιδιαίτερα κατατοπιστική για το χρονικό διάστημα που υπάρχει το σπονδυλικό κάταγμα και χρήσιμη για τον αποκλεισμό μετάστασης είναι η Μαγνητική Τομογραφία. Το σπινθηρογράφημα των οστών αν και παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στην ανίχνευση των σπονδυλικών καταγμάτων, έχει το μειονέκτημα της μικρής ειδικότητας αφού δεν μπορεί να αποκλείσει όγκο ή υποκείμενη φλεγμονή. Έτσι η χρησιμότητα του δεν αποκλείεται αφού ανιχνεύει πολλαπλές βλάβες και μπορεί να πιστοποιήσει κατάγματα τα οποία δεν αποκαλύφθηκαν στις απλές ακτινογραφίες.

ΕΡ. Υπάρχει πρόληψη για υγιή οστά;

ΑΠ.Η βασικότερη αρχή στην αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων είναι η πρόληψη. Αυτή στοχεύει κυρίως σε δύο κατευθύνσεις. Στην επίτευξη υψηλής οστικής μάζας κατά τη νεαρά ηλικία και την όσο το δυνατό λιγότερη μετεμμηνοπαυσιακή οστική απώλεια. Για το σκοπό αυτό η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το ασβέστιο αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την αύξηση και την ανάπτυξη του σκελετού. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας επίσης για την πρόληψη της οστεοπόρωσης αφού μεγιστοποιεί την απορρόφηση του Ca. Το κάπνισμα έχει βλαβερές συνέπειες για τη σκελετική οστική υγεία το ίδιο και η κατανάλωση αλκοόλ.

ΕΡ. Μιλήστε μας για τη μικροεπεμβατική χειρουργική μέθοδο της Σπονδυλοπλαστικής. Ποια είναι η διαδικασία της μεθόδου αυτής;

ΑΠ. Η σπονδυλοπλαστική είναι μία μικρο-επεμβατική χειρουργική μέθοδος, ακτινολογικά καθοδηγούμενη η οποία χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των σπονδύλων. Στην σπονδυλοπλαστική γίνεται διάχυτο γέμισμα και ακανόνιστο και είναι ιδανικότερη αν δεν υπάρχει σαφές κάταγμα δηλαδή σπάσιμο αλλά οστικό "οίδημα" δηλαδή αραίωση και διαταραχή της στερεάς υφής του οστού που λειτουργικά ισοδυναμεί ως κάταγμα και είναι προάγγελος περαιτέρω βλάβης, όπως είναι η καθίζηση του σπονδύλου, συμπίεσης ή απόσπασης οστικού τμήματος.

Για τη πραγματοποίησή της χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία, στη συνέχεια μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα εισέρχεται, με την καθοδήγηση ακτινολογικού μηχανήματος, μια λεπτή ειδική βελόνα στο σπονδυλικό σώμα, εκεί γίνεται έγχυση ειδικού υλικού- τσιμέντου το οποίο μέσα σε λίγα λεπτά γίνεται συμπαγές. Η διάρκεια της μικρο-επεμβατικής χειρουργικής μεθόδου διαρκεί περίπου 1-2 ώρες, ενώ ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τη βαρύτητα της κατάστασης θα κριθεί αν ο ασθενής θα πάρει εξιτήριο εντός 24ώρου. Μετά την επέμβαση μειώνεται σε σημαντικό βαθμό ο πόνος ή εξαφανίζεται τελείως και έτσι διακόπτονται σταδιακά τα αναλγητικά. Συνήθως οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αυτών ανακτούν αμέσως την κινητικότητά τους.

ΕΡ. Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται ως λύση η κυφοπλαστική;

ΑΠ. Η κυφοπλαστική είναι μια διαδερμική μικροεπεμβατική μέθοδος η οποία γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία. Η διαφορά της κυφοπλαστικής από την σπονδυλοπλαστική είναι πως η πρώτη επιτρέπει την ανάταξη, την ανασήκωση δηλαδή του σπασμένου και συμπιεσμένου σπονδύλου με τη χρήση μπαλονιού, δημιουργούντας έναν προκαθορισμένο χώρο για να γεμίσει με το υλικό της οστεοσύνθεσης. Όσο νωρίτερα γίνει η κυφοπλαστική τόσο καλύτερο είναι για την αποκατάσταση της γενικής εικόνας της σπονδυλικής στήλης. Η κυφοπλαστική πραγματοποιείται σε ασθενείς που παρουσιάζουν έντονο πόνο και δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, όταν παρουσιάζουν αδυναμία βάδισης ή στάση σε όρθια θέση καθώς και σε κατάγματα με καθίζηση και κατάγματα της θωρακοοσφυϊκής περιοχής. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία. Γίνονται δύο πολύ μικρές τομές στο δέρμα, δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής στήλης, ειδικοί οδηγοί-κάνουλες εισέρχονται στο σπονδυλικό σώμα με ακτινολογική καθοδήγηση και ένα ειδικό μπαλόνι εισάγεται και τοποθετείται μέσα στο σπονδυλικό σώμα. Ύστερα το μπαλόνι φουσκώνεται με σκοπό να επανέλθει ο σπόνδυλος στο φυσιολογικό του ύψος, όταν γίνει αυτό το μπαλόνι αφαιρείται και στη κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί εγχέεται «τσιμέντο».

Γίνεται άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και μπορεί να εξέλθει την επόμενη μέρα καθώς και να γίνει χρήση ήπιων αναλγητικών για λίγες μέρες.

Συνοψίζοντας θα έλεγα πως και οι δύο τεχνικές γίνονται με το ίδιο τρόπο εκτός του ότι στην κυφοπλαστική εισάγουμε τους καθετήρες με το μπαλόνι για να δημιουργήσουμε το χώρο για την έγχυση του υλικού. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλές νέες παραλλαγές που βελτιώνουν το αποτέλεσμα, όπως η τεχνική με διπλό μπαλόνι ή η χρήση κολλαγόνου ως υλικού οστεοσύνθεσης (ελαστοπλαστική).

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί όμως είναι ότι για τη διενέργειά τους απαιτείται υψηλός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός με υψηλής ευκρίνειας ακτινοσκοπικό μηχάνημα και τελευταία με O arm που επιτρέπει την ρεαλιστική σε πραγματικό χρόνο απεικόνιση των 3 διαστάσεων.

slide4

Λίγα λόγια για τον Νευροχειρουργό Αντώνη Ανδρουλή

Ο Αντώνης Αλεξ. Ανδρουλής είναι Νευροχειρουργός με εξειδίκευση την Ενδοσκοπική, Στερεοτακτική και Μικροσκοπική Νευροχειρουργική των Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης, του Εγκεφάλου και των Περιφερικών Νεύρων.

Έχει πλούσιο συγγραφικό, επιστημονικό, διδακτικό και κλινικό έργο.

Συνεχής, ενεργής και αδιάκοπη η συμμετοχή του σε κοινωνικά δρώμενα, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με σκοπό την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρων να ενημερώνεται για τις μοντέρνες τεχνικές και τις καινοτόμες θεραπείες στην επιστήμη της ιατρικής, συμμετέχει σε συνέδρια ελληνικά και διεθνή με ανακοινώσεις και ομιλίες.

Η συνεχής επιστημονική κατάρτιση και η αδιάκοπη χειρουργική τεχνική εξέλιξη είναι η βάση της επιτυχούς και αποτελεσματικής ιατρικής πράξης. Σε συνδυασμό με την συνεχόμενη τεχνολογική πρόοδο, δημιουργείται η συνθήκη που επιτρέπει την σύγχρονη προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο της εξατομικευμένης αντιμετώπισης, της ανώδυνης θεραπείας και της ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισης.

Βρείτε τον Νευροχειρουργό Αντώνη Ανδρουλή

  • στη Πλ. Μαβιλη Αν.Τσόχα 18-20
  • στην Αγία Παρασκευή Λεωφ. Μεσογείων 264
  • στη Νέα Ιωνία Αλέκου Παναγούλη 81-83

Τηλεφώνα Επικοινωνίας

211 40 14 145 (Πλ. Μαβιλη )
211 41 00 896 - 693 65 24 411 (γραμματεία)
694 60 08 499 (επείγοντα)

Δείτε το video για τα κατάγματα των σπόνδυλων

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!



Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions