Health Solutions Network

Κιρσοί: Γιατί εμφανίζονται, πότε ενέχουν κινδύνους και πώς αντιμετωπίζονται

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023
Χαράλαμπος Ηλίας

Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός,

Ιστοσελίδα: www.iliasxar.gr

Social Media: facebook & instagram

Οι κιρσοί είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με τις ενοχλήσεις και τα συμπτώματα που προκαλούν να γίνονται ιδιαίτερα αισθητά κατά τη θερινή περίοδο. Η φλεβική ανεπάρκεια αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, γι’ αυτό η έγκαιρη και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος συνιστά τον καλύτερο τρόπο πρόληψης. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα δύσκολα έχουν γίνει εύκολα, χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία laser, καθώς πλέον η ενδοαυλική αντιμετώπιση των κιρσών εγγυάται άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα, μειώνοντας τον χρόνο αποθεραπείας στο ελάχιστο.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισης των κιρσών

Οι κιρσοί είναι το αποτέλεσμα της φλεβικής ανεπάρκειας, δηλαδή της αδυναμίας των βαλβίδων να επιστρέψουν το αίμα στην καρδιά. Έτσι λοιπόν, η χαλάρωση των γλωχίνων των βαλβίδων οδηγεί στην παλινδρόμηση του αίματος και σταδιακά το δίκτυο αρχίζει να διογκώνεται και να εμφανίζονται φλέβες διατεταμένες και πολλές φορές επώδυνες που ονομάζονται κιρσοί. Έχει διαπιστωθεί από μελέτες και έρευνες ότι η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια «επαγγελματική» νόσος, υπό την έννοια ότι αφορά επαγγέλματα στατικά και ορθοστατικά. Από την άλλη πλευρά όμως, έχουμε δει και νέους ανθρώπους, κάτω από την ηλικία των 30 ετών,  και συνηθέστερα επίσης άντρες σε πολύ μεγάλο ποσοστό (40%) να έχουν φλεβική ανεπάρκεια. Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπογραμμίσουμε τον ρόλο της κληρονομικότητας, η οποία συνιστά έναν ιδιαίτερα ισχυρό προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας. Αρκεί να σας πω ότι έχουμε χειρουργήσει για την αποκατάσταση αθλητές, ανθρώπους με φυσιολογικό σωματικό βάρος και έντονη σωματική δραστηριότητα. Άρα λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα γενετικής προδιάθεσης και ίσως κάποιες αλλαγές στο DNA των ανθρώπων αυτών έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζουν κιρσούς και φλεβική ανεπάρκεια.

Κιρσοί: Μπορεί να εμφανιστούν μόνο στο ένα πόδι;

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που φτάνει γύρω στο 70 % -75% εμφανίζουν κιρσούς και φλεβική ανεπάρκεια στο ένα σκέλος. Και μπορεί πραγματικά το άλλο πόδι να είναι σε άριστη κατάσταση, χωρίς καμία διάταση και χαλάρωση των βαλβίδων. Αυτό δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, όπως επίσης δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί εμφανίζεται σε αθλητές, σε ανθρώπους δηλαδή που είναι ιδιαιτέρως γυμνασμένοι και ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό. Είναι ένα από τα άλυτα μέχρι στιγμής θέματα στη φλεβική ανεπάρκεια και όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η χαλάρωση των βαλβίδων μπορεί να είναι αιτίας γονιδιακής. Εκεί είναι το μυστικό και εκεί πιστεύουμε ότι βρίσκεται και η λύση για μελλοντικές θεραπείες, έτσι ώστε να μπορούμε να προλάβουμε τη φλεβική ανεπάρκεια, πριν κάνει την εκδήλωσή της και πριν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, όπου απαιτείται επέμβαση.

Πώς οι κιρσοί επιδρούν στην υγεία μας; 

Ένα ποσοστό των ασθενών της τάξης του 20% δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και καμία ενόχληση από τους κιρσούς στα πόδια τους, ακόμη κι αν είναι σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό ξενίζει πραγματικά, γιατί έχουν πιθανόν αναισθητοποιηθεί τα νεύρα των ποδιών και προφανώς δεν διαισθάνονται πόνο. Όμως, οι ασθενείς βλέπουν τα πόδια τους να διογκώνονται, να πρήζονται και να είναι ορατές οι φλέβες. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία είναι αυτή που έχει ενοχλήματα, όπως κάψιμο, μουδιάσματα, αίσθημα νυγμών, μεγάλο οίδημα, ερυθρότητα, και ειδικά οι γυναίκες στη φάση της περιόδου (λίγο πριν ή λίγο μετά) εμφανίζουν έντονα τα ενοχλήματα αυτά. Κράμπες εμφανίζονται το βράδυ και υπάρχουν μερικοί ασθενείς που δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου, πρέπει να σηκώνονται το βράδυ να περπατάνε για να ελαφρύνουν τα ενοχλήματα ή να βάζουν κρύο νερό και κρύες κομπρέσες στα πόδια τους.  Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για πραγματικό «βασανιστήριο», γιατί χαλάει και η ποιότητα του ύπνου των ασθενών και τα πράγματα γίνονται περισσότερο σοβαρά.  Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από κιρσούς θεωρούν ότι η ζωή τους θα είναι έτσι, ότι έτσι γεννήθηκαν ή ότι έτσι είναι η φυσιολογική κατάσταση και έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να ζουν με αυτά τα συμπτώματα στην καθημερινότητά τους. Όταν χειρουργούνται και ανακουφίζονται καταλαβαίνουν τη διαφορά και τη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους.

Γιατί δεν πρέπει να αμελούμε τη θεραπεία των κιρσών; 

Δυστυχώς, έρχονται ασθενείς στα τελευταία στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας, όπου στα στάδια αυτά το πόδι έχει μια υπέρχρωση, ένα έντονο μαύρο χρώμα, το οποίο δεν θα φύγει μετά την αποκατάσταση επεμβατικά, κι αυτό θέλω να το υπογραμμίσουμε, απευθυνόμενοι ειδικά στις γυναίκες ασθενείς, ότι δηλαδή δεν αναμένουμε να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα του δέρματος, καθώς το δέρμα έχει υποστεί κάτι σαν έγκαυμα.  Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια αν αφεθεί χωρίς καμία θεραπεία συντηρητική ή χειρουργική, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε μια σειρά επιπλοκών, καθώς τα πόδια παραμορφώνονται, το χρώμα τους σκουραίνει, οι κιρσοί διογκώνονται και πονούν και μπορεί να εμφανιστούν δερματικές βλάβες που οδηγούν σε χρόνια δερματίτιδα, φλεγμονές, έκζεμα και άτονο έλκος. Τα στάδια 5 και 6 είναι τα τελευταία στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας, όπου στο μεν στάδιο 5 έχουμε το έλκος που είναι όμως επουλωμένο, ενώ στο στάδιο έξι έχουμε ενεργό, ανοιχτό έλκος.

Επίσης, η θρόμβωση είναι μια άλλη επιπλοκή των κιρσών και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουμε πιο συχνά και λόγω της αφυδάτωσης που έχει ο οργανισμός, με αποτέλεσμα το αίμα να πήζει ευκολότερα μέσα στις φλέβες. Η χρόνια αυτή θρομβοφλεβίτιδα, η οποία θα εκδηλωθεί ως επείγον με οξεία θρομβοφλεβίτιδα, συνοδεύεται από «θορυβώδη» συμπτώματα όπως έντονος πόνος, κάψιμο, αδυναμία ακόμη και να αγγίξει το σημείο αυτό ο ασθενής. Βέβαια,  δεν είναι απειλητική για τη ζωή κατάσταση, καθώς είναι επιφανειακή και προσβάλλει το επιφανειακό δίκτυο. Όμως, αν ο θρόμβος αυτός επεκταθεί από τις φλέβες, από τους κιρσούς που θρομβώθηκαν στις διατριτώσες που επικοινωνούν δηλαδή, με το εν τω βάθει δίκτυο, τότε μπορεί να περάσει στο εν τω βάθει. Η αν θρομβωθεί η σαφηνής φλέβα η μείζων ή η ελάσσων μπορεί ο θρόμβος αυτός να περάσει από τις βαλβίδες στο εν τω βάθει δίκτυο και μπορεί δυνητικά αυτός ο θρόμβος να προκαλέσει και πνευμονική εμβολή. Όπως και να έχει όμως, η οξεία θρομβοφλεβίτιδα είναι ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση για τον ασθενή.

Πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται οι κιρσοί;

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποια εποχή για την αντιμετώπιση των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας, γιατί όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει είναι πρωτίστως θέμα υγείας. Οπότε όλες οι εποχές είναι κατάλληλες, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι με τις νέες  αναίμακτες και ενδοσκοπικές τεχνικές, όπως το ενδοαυλικό λέιζερ ο ασθενής μπορεί μετά από μια βδομάδα-δέκα μέρες να πάει να κάνει μπάνιο στη θάλασσα, να κολυμπήσει, να αθληθεί, κ.λπ., οπότε δεν περιορίζονται οι δραστηριότητές του. Τώρα αν μιλάμε για κάποιο θέμα αμιγώς αισθητικό, όπως είναι οι ευρυαγγείες, τότε όντως αποφεύγουμε να το αντιμετωπίσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με τη ζέστη. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο «κεφάλαιο»  Όλες οι εποχές λοιπόν, είναι κατάλληλες για να προλάβουμε την εξέλιξη των κιρσών και τη δημιουργία επιπλοκών.

Θεραπεία των κιρσών και η πιθανότητα υποτροπής

Η αντιμετώπιση των κιρσών εκτός από τη συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει την αγωγή με φλεβοτονικά φάρμακα, τη σύσταση για τη χρήση ελαστικών καλτσών συμπίεσης ή καλσόν για τις γυναίκες, όπως επίσης τη συστηματική αεροβική άσκηση, περιλαμβάνει και τη χειρουργική θεραπεία. Η επεμβατική αντιμετώπιση όμως, πλέον, εδώ και πολλά χρόνια- 18-19 χρόνια- έχει απομακρυνθεί από το ανοιχτό χειρουργείο, καθώς το gold standard διεθνώς είναι η ενδοαυλική αντιμετώπιση. Η  ενδοαυλική αντιμετώπιση έχει σαν ναυαρχίδα το laser, το οποίο είναι  αποτελεσματικό για τις βαριές περιπτώσεις, καθώς κι άλλες ενδοσκοπικές τεχνικές, όπως είναι οι ραδιοσυχνότητες, η ενδοαυλική βιολογική κόλλα (BIOGLUE), τα μικροκύματα, η τεχνική ΜΟCA που ενδείκνυνται για πιο ελαφριές περιπτώσεις. To laser λοιπόν, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, θα συνδυαστεί οπωσδήποτε και με μικροχειρουργική τεχνική για την αφαίρεση των κιρσών, είναι δηλαδή συμπληρωματική τεχνική που γίνεται μαζί με το laser, ώστε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.  Αυτό ασφαλώς προϋποθέτει να έχει γίνει σωστά πρώτα η σκιαγράφηση, η χαρτογράφηση των φλεβών κι ένας σωστός έλεγχος με υπέρηχο triplex.

To laser έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται ο ασθενής να υποβληθεί σε γενική αναισθησία, αλλά τοπική και ίσως και λίγο μέθη, οπότε θα περπατήσει γρήγορα, θα κινητοποιηθεί, δεν θα έχει τον πόνο, δεν θα έχει τους κινδύνους της ανοιχτής επέμβασης, όπως φλεγμονές, αιματώματα, κακώσεις νεύρων, κλπ. Ο ασθενής λοιπόν, θα επανέλθει γρήγορα στις δραστηριότητές του. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν ασθενείς που επιστρέφουν στη δουλειά τους ακόμη και την επόμενη ημέρα όταν κάνουν δουλειά γραφείου. Σε περιπτώσεις χειρωνακτικής εργασίας συνιστούμε ο ασθενής να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 4-5 μέρες.  Γρήγορη λοιπόν, η επάνοδος στην εργασία  και σημαντική μείωση του κόστους που συνεπάγεται η παρατεταμένη απουσία από τη δουλειά.

Η υποτροπή είναι ένα φαινόμενο που το μελετάμε χρόνια. Ακόμα και στα τελειότερα χειρουργικά χέρια το ποσοστό υποτροπής είναι της τάξης του 3-4% στις γυναίκες. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η νόσος εξελίσσεται, άρα μπορεί να ασθενήσουν φλέβες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι υγιείς, και η δεύτερη αιτία είναι ότι το σώμα των γυναικών και σε ένα μικρότερο ποσοστό το σώμα των ανδρών, παρουσιάζει διαρκώς καινούριες φλέβες. Άρα λοιπόν, πρόκειται για μια νόσο δυναμική που είναι διαρκώς σε εξέλιξη και πρέπει αυτοί οι ασθενείς να παρακολουθούνται κάθε χρόνο ή ανά διετία. Ακόμη όμως και να συμβεί η υποτροπή μπορούμε να ξανα-παρέμβουμε και η υποτροπή θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με την αρχική νόσο.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών είναι το ζητούμενο και είναι και αυτό που πραγματικά επιτυγχάνουμε σε υψηλό ποσοστό με την ενδοαυλική αντιμετώπιση, γεγονός που μας το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι ασθενείς. Ειδικά όσοι έχουν χειρουργηθεί με την κλασική μέθοδο και μετά έκαναν την ενδοσκοπική τεχνική με laser, πραγματικά βλέπουν σημαντική διαφορά και το επισημαίνουν. Και η διαφορά έχει να κάνει τόσο με τη συντομότερη αποθεραπεία όσο και με την άμεση επιστροφή στις επαγγελματικές δραστηριότητες των ασθενών. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής αντιμετώπισης, καθώς και βελτιώνει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, και παράλληλα, συνεπάγεται μειωμένο εργασιακό κόστος, υπό την έννοια ότι ο ασθενής δεν θα απέχει από την εργασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως στην περίπτωση που θα υποβαλλόταν στην κλασική, ανοιχτή επέμβαση, η οποία είναι αιματηρή, τραυματική και δύσκολη στην αποκατάσταση, απαιτώντας μεγάλο χρόνο αποθεραπείας (περίπου ένα μήνα).

Αποθεραπεία μετά την αντιμετώπιση των κιρσών με ενδοαυλικό laser

Μετά την επέμβαση με το ενδοαυλικό laser οι περιορισμοί είναι σαφώς πολύ λιγότεροι σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο-με την κλασική μέθοδο-, καθώς δεν έχουμε ανοιχτές τομές, δεν υπάρχουν μεγάλα τραύματα, παρά μόνο οπές χιλιοστού. Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων, τραυματισμών νεύρων ή προβλήματα από την επούλωση των τραυμάτων. Η επάνοδος στην εργασία είναι άμεση, μπορεί να επιστρέψει ο ασθενής και την επόμενη μέρα, υπό την προϋπόθεση ότι μιλάμε για εργασίες μη χειρωνακτικές που δεν προϋποθέτουν την άρση βάρους και βέβαια, για εργασίες μη ορθοστατικές.. 

Άρα, οι περιορισμοί είναι ελάχιστοι, κυρίως αποφεύγουμε να σηκώσουμε βάρος τις πρώτες 4-5 μέρες, οι οικιακές εργασίες μπορούν να γίνουν άμεσα από την ίδια κιόλας μέρα, εφόσον το περπάτημα συνιστάται. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό επίσης, που ενδιαφέρει τις γυναίκες, είναι ότι ο χρόνος που απαιτείται να φοράει ο ασθενής ελαστικές κάλτσες  ή καλσόν είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με την κλασική μέθοδο, μόλις μια εβδομάδα (πέντε με εφτά μέρες και το καλοκαίρι ακόμη λιγότερες) είναι η γενική οδηγία. Υπενθυμίζεται ότι με την κλασική μέθοδο, η χρήση ελαστικού καλσόν ή κάλτσας μπορεί να φτάσει τους πέντε με έξι μήνες. Η διαφορά είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Παράλληλα, ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα, το οποίο πραγματικά είναι μια φυσιοθεραπεία, και ιδιαίτερα μετά από τέτοιες επεμβάσεις, οπότε και το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

70399961 2395684660525242 9174607102730043392 n

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον αγγειοχειρουργό, κ. Χαράλαμπο Ηλία. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία στο 2107296277.

Info:

Ο Αγγειοχειρουργός, Αγγειολόγος Χαράλαμπος Κ. Ηλίας γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στην στρατιωτική σχολή αξιωματικών σωμάτων (Θεσσαλονίκης). Ξεκίνησε να εργάζεται το 1992 ως στρατιωτικός ιατρός στο 401 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών. Διαβάστε το πλήρες βιογραφικό εδώ.

Ακολουθήστε τον Χαράλαμπο Ηλία σε Facebook Instagram.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!



Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions