Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Υπάρχει ιδανική περίοδος για να αντιμετωπίσει κανείς τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες;

Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017
healthsolutions

Η ιδανική χρονική περίοδος για να απαλλαγεί κανείς από τις ευρυαγείες και τους κιρσούς είναι τόσο ο χειμώνας όσο και η άνοιξη. Και αυτό γιατί οι καλοκαιρινοί μήνες, που στην Ελλάδα υπάρχει παρατεταμένη ζέστη και ηλιοφάνεια, επηρεάζουν αρνητικά το όποιο θεραπευτικό αποτέλεσμα, τονίζει μιλώντας αποκλειστικά στο health4you, ο αγγειοχειρουργός Χαράλαμπος Ηλίας.

Ο ειδικός μας δίνει μια σειρά από απαντήσεις που αφορούν στις… «χρυσές επιλογές» που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι αγγειοχειρουργοί για τη θεραπεία των προβλημάτων που σχετίζονται με το φλεβικό μας σύστημα και προτείνει παράλληλα τις καλύτερες θεραπευτικές δυνατότητες για όσους ασθενείς πάσχουν από διαβήτη και νοσούν από το διαβητικό πόδι.

1. Είναι το καλοκαίρι η κατάλληλη εποχή για να "σβήσουμε" τις ευρυαγγείες;

Το καλοκαίρι γενικά δεν προτιμώ να θεραπεύω τις ευρυαγγείες για αισθητικούς λόγους για να μην διακυβεύσω το καλό αποτέλεσμα . Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας οι μώλωπες αργούν να υποχωρήσουν αφού δεν επιτρέπεται πολύ ώρα στον ήλιο. Όταν όμως έχουν αιμορραγήσει οι φλέβες αυτές ή δημιουργούν πόνο και βάρος στο πόδι , τότε έχουμε κάθε λόγο να τις αντιμετωπίσουμε . 
Με τις νέες τεχνολογίες , του λέιζερ και των ραδιοσυχνοτήτων Rf μπορούμε σε αρκετές περιπτώσεις να κάνουμε θεραπείες και το καλοκαίρι.

2. Οι περισσότερες γυναίκες, οι οποίες πάσχουν από κιρσούς, πονάνε ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς ζεστούς μήνες. Τι θα τους προτείνετε;

Θα πρότεινα να χρησιμοποιήσουν αφενός ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης , να πάρουν φλεβοτονικά φάρμακα, να κάνουν περισσότερη φυσική δραστηριότητα και φυσικά για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών, όπως η θρόμβωση και η καταστροφή του δέρματος, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με μέθοδο μη τραυματική και αναίμακτη όπως το ενδοαυλικό laser.

3. Οι κιρσοί πρέπει να αντιμετωπίζονται επεμβατικά το καλοκαίρι;

Εφ´ όσον το πρόβλημα των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας είναι προχωρημένου σταδίου και προκαλεί συμπτώματα τότε πρέπει να αντιμετωπισθεί ανεξαρτήτως εποχής . Άλλωστε μετά από 7-10 ημέρες ο ασθενής μπορεί να κάνει και κολύμπι , οπότε δεν περιορίζονται οι δραστηριότητές του .

4. Ποια θεωρείτε από την εμπειρία σας ως την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης των κιρσών;

Η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή που θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα αφού προηγηθεί μια πολύ καλή εξέταση με υπέρηχο. Η ενδοσκοπικές τεχνικές που είναι αναίμακτες και ανώδυνες όπως το λέιζερ κυρίως, και ακολουθούν οι ραδιοσυχνότητες και το Clarivein, είναι παγκοσμίως οι χρυσές επιλογές ( gold standard method). Τις συμπληρώνω με μικροχειρουργική τεχνική για την αφαίρεση των περιφερικών κιρσών και με σκληροθεραπεία με αφρό έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα από λειτουργικής και αισθητικής πλευράς .

5. Τα αποτελέσματα θα είναι οριστικά για την ασθενή;

Εάν η ασθενής έχει περάσει σε φάση εμμηνόπαυσης ή δεν πρόκειται να κάνει άλλη εγκυμοσύνη τότε τα ποσοστά υποτροπής μετά από επέμβαση με λέιζερ είναι 1% που είναι απολύτως αποδεκτό διεθνώς . Μετά από κάποια εγκυμοσύνη το ποσοστό υποτροπής είναι 2-3% .

Με την παλιά κλασική μέθοδο είναι περισσότερο από 20% λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογένεσης . Πάντως, όλοι οι ασθενείς με φλεβικά προβλήματα πρέπει να παρακολουθούνται 1 φορά το χρόνο, διότι μια μικρή υποτροπή στην αρχή της διορθώνεταιεύκολα με σκληροθεραπεία με υγρό και αφρό, χωρίς αναισθησία στο ιατρείο. 

6.Υπάρχουν ιδιαίτερες συστάσεις για όσους ασθενείς πάσχουν από διαβητικό πόδι;

Πρέπει οι ασθενείς με διαβητικό πόδι να ελέγχονται ανά 6μηνο για την κατάσταση των αγγείων τους, να παίρνουν φάρμακα αγγειοδιασταλτικά, να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους και να περπατούν καθημερινά πάνω από 40 λεπτά για την δημιουργία νέων παράπλευρων αγγείων.

Σημαντική η καθημερινή αντισηψία των ποδιών με ειδικό σαπούνι, ώστε να μην αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μολύνσεις και έλκη, καθώς και η αποφυγή τραυματισμών δακτύλων και ονύχων . 
Σε περίπτωση μεγάλου βαθμού στενώσεων των αρτηριών τότε συζητείται επεμβατική αντιμετώπιση.

7. Μπορούν να κολυμπούν και να εκτίθενται στον ήλιο και πότε είναι απαραίτητη η επέμβαση του αγγειοχειρουργού;

Οι ασθενείς με διαβητικό πόδι μπορούν να κολυμπούν και γενικά να αθλούνται . Η επέμβαση χρειάζεται όταν οι στενώσεις των αρτηριών από αθηρωματώδεις πλάκες είναι τόσο μεγάλες που ο ασθενής δεν μπορεί να περπατήσει περισσότερο από 50-100 μέτρα, διότι πονάει . Επίσης, όταν το πόδι αρχίζει να αλλοιώνεται, με δερματικές βλάβες, έλκη, νεκρώσεις ιστών, γάγγραινα . Η επέμβαση περιλαμβάνει ενδοαυλικούς νάρθηκες ( stents) ή αρτηριακή παράκαμψη με μόσχευμα.

Γνωρίστε το Γιατρό:

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στην στρατιωτική σχολή αξιωματικών σωμάτων (Θεσσαλονίκης). Ξεκίνησε να εργάζεται το 1992 ως στρατιωτικός ιατρός στο 401 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών και να συνεργάζεται με το τμήμα επειγόντων περιστατικών της Ιντεραμέρικαν.Ειδικεύτηκε στην αγγειοχειρουργική (Α’ χειρουργική κλινική – 401 ΓΣΝ Αθηνών, Α’ χειρουργική κλινική Τζανείου νοσοκομείου Πειραιά, αγγειοχειρουργική κλινική κοργιαλένειου μπενάκειου / Ερυθρού σταυρού, θωρακοχειρουργική κλινική– Ευαγγελισμού).Την περίοδο 1993-1995 διετέλεσε διευθυντής ιατρείων στην πρώτη μοίρα αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε Χανίων και επιστημονικός συνεργάτης του ναυτικού νοσοκομείου Κρήτης. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

49

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions