Health Solutions Network

kalogirou

Γυναίκες: Πώς θα περάσετε ένα ευχάριστο καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα

Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019
healthsolutions

Το καλοκαίρι αποτελεί παραδοσιακά μια περίοδο ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς για τις περισσότερες γυναίκες αφού είναι το διάστημα των διακοπών από την εργασία, τις σπουδές ή τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Οι αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα όμως, μπορεί να κρύβουν και κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις. Για αυτό, στο παρακάτω άρθρο συγκεντρώσαμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περάσετε ένα όμορφο καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα.

Κολπίτιδες: Η ζέστη και η υγρασία τις ευνοούν  

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και θερμοκρασίας, το μικρο-περιβάλλον του κόλπου διαταράσσεται, ευνοώντας τη δημιουργία λοιμώξεων. Για το λόγο αυτό:

 1. Αποφεύγουμε την επαφή με την άμμο και πλένουμε καλά τις πετσέτες που απλώνουμε στην παραλία. Αλλάζουμε αμέσως το βρεγμένο μαγιό όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα.
 2. Η χρήση ταμπόν προϋποθέτει την τακτική αντικατάσταση του, ειδικά αν μεσολαβεί μπάνιο στη θάλασσα, καθώς δεν πρέπει να παραμένει υγρό στον κόλπο.
 3. Χρησιμοποιούμε βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα, καθώς τα συνθετικά αποτρέπουν τη διαπνοή και τον αερισμό της περιοχής. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουμε και τα στενά ρούχα.
 4. Η παρουσία μυκήτων συνοδεύεται συνήθως από κνησμό (φαγούρα) στα έξω γεννητικά όργανα, παχύρευστα και λευκά κολπικά υγρά, πόνο κατά την επαφή και ερυθρότητα του αιδοίου. Η παρουσία μικροβιακής κολπίτιδας συνοδεύεται από αυξημένα κολπικά υγρά, κίτρινα, πράσινα ή λευκά σε χρώμα και δύσοσμα, αίσθημα καύσου και πόνο κατά την επαφή. Απαιτείται γυναικολογική εξέταση που θα θέσει τη διάγνωση και θα επιτρέψει στον ιατρό να δώσει θεραπεία. Συνιστάται δίαιτα πτωχότερη σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, καθώς αυτά τα συστατικά αποτελούν τροφή για τους μύκητες.
 5. Υπάρχει πολύ συχνά η παρερμηνεία ότι οι γυναίκες που έχουν κάνει το εμβόλιο για τον HPV δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και μπορεί η χρήση προφυλακτικού να είναι προαιρετική. Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ. Το πλέον σύγχρονο εμβόλιο βοηθάει τον οργανισμό να αναπτύξει αντοχή σε 9 από τα πάνω από 120 στελέχη του ιού. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να εκτεθούν σε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού, ενώ ταυτόχρονα το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στο παρελθόν με το προηγούμενο εμβόλιο που κάλυπτε 4 στελέχη του ιού. Ταυτόχρονα, ένα σύνολο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) όπως χλαμύδια, έρπης γεννητικών οργάνων, κτλ. που μπορεί να προληφθούν με την χρήση προφυλακτικού προφανώς και δεν καλύπτονται από το εμβόλιο για τον HPV. Τέλος, είναι επίσης προφανές ότι το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, κάτι που κάνει με πάρα πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα η χρήση προφυλακτικού. Σαν συμπέρασμα, συμβουλεύουμε όλες τις κοπέλες να κάνουν το εμβόλιο για τον HPV γνωρίζοντας την μεγάλη προστασία που τους παρέχει για δυσπλασίες τραχήλου και ταυτόχρονα την χρήση προφυλακτικού για προστασία από ΣΜΝ και ανεπιθύμητες κυήσεις.

Σημείωση: μια γυναίκα που έχει έρθει σε επαφή με τον ιό HPV μπορεί από το να μην έχει κανένα σύμπτωμα, να αποκτήσει κονδυλώματα ή να έχει ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου στον επόμενο τακτικό της έλεγχο.

 1. Η χρήση κολπικών υπόθετων ή κολπικών gel γαλακτοβάκιλλου (το καλό μικρόβιο του κόλπου), μετά το τέλος της περιόδου βελτιώνει το pH του κόλπου και προλαμβάνει την εμφάνιση κολπίτιδας, ενώ βοηθάει και στην πρόληψη υποτροπών μετά από θεραπεία.
 2. Επιλέξτε σαπούνια ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή και αποφύγετε την χρήση ιωδιούχων διαλυμάτων στον κόλπο. Η χρήση ταμπόν αντενδείκνυται σε κολπίτιδες. Αποφύγετε την άσκοπη λήψη αντιβιοτικών. Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής σχετίζεται με το pH του κόλπου και όλα τα παραπάνω το διαταράσσουν.

Ουρολοιμώξεις: Ενυδάτωση και σωστή υγιεινή τα προληπτικά μέτρα

Η έντονη αφυδάτωση και η πλημμελής σωματική υγιεινή κατά τη διάρκεια των διακοπών συμβάλλουν στη δημιουργία λοιμώξεων του ουροποιητικού. Εμφανίζονται σε νεαρότερες γυναίκες μετά την επαφή ή μετά από αυτομόλυνση κατά το σκούπισμα της περιοχής των γεννητικών οργάνων αλλά και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με πρόπτωση πυελικών οργάνων και ακράτεια ούρων. Η κατανάλωση προληπτικά άφθονων υγρών (15-20 ποτήρια νερό), η τακτική κένωση της ουροδόχου κύστης, η λήψη συμπληρωμάτων με βάση το cranberry, η προληπτική λήψη νεότερων φαρμάκων της κατηγορίας των μαννοζών αλλά και η λήψη ενός χαπιού αντισηπτικού των ουροφόρων οδών πριν από την επαφή για μερικού μήνες, αποτελούν λύσεις που θα αποτρέψουν τυχόν λοιμώξεις.

LEO 0696οκ

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο Νίκο Πλεύρη εδώ

Εγκυμοσύνη: Διαφυλάξτε την σε όποιο τρίμηνο και αν είστε

Ανάλογα με τον μήνα της εγκυμοσύνης, κάθε μέλλουσα μητέρα μπορεί να επηρεαστεί διαφορετικά από τις πιο ζεστές καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού. Για όλες όμως τις ηλικίες κύησης καλό θα ήταν να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες:

 1. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών. Αν απαιτηθεί μετακίνηση πρέπει να χρησιμοποιείται απαραίτητα η ζώνη ασφαλείας, να γίνονται τακτικές στάσεις, να προηγείται καλή ενυδάτωση και να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ. Απλές διατάσεις των ποδιών και χρήση ειδικών καλτσών, βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.
 2. Καθαρές και ζεστές θάλασσες. Σταδιακή είσοδος στο νερό και επίγνωση ότι, επειδή κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να πάθουμε κράμπες, θα πρέπει να κολυμπάμε κοντά στην ακτή, πάντα με συνοδεία άλλου, σε ρηχά νερά και όχι για πάνω από 15 λεπτά.
 3. Το δέρμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ ευαίσθητο. Έχουν αναφερθεί πανάδες (μόνιμα σημάδια του δέρματος), ακόμα και δερματικά εγκαύματα. Για αυτό το σκοπό να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο 11:00 - 17:00, ενώ η επιδίωξη μαυρίσματος θα πρέπει να αποφεύγεται. Η έγκυος μπορεί να πηγαίνει στην παραλία αρκεί να κάθεται σε σκιερό και δροσερό μέρος. Συστήνεται επίσης και η χρήση δερματολογικά ελεγμένων αντηλιακών με δείκτη προστασίας πάνω από 30.
 4. Η θάλασσα αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με την πισίνα για μία έγκυο.
 5. Ανοιχτόχρωμα, άνετα ρούχα. Κατανάλωση υγρών και προσθήκη λίγο παραπάνω αλατιού στο φαγητό για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

Νίκος Πλεύρης, Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος,  Συνεργάτης Ιάσω & Metropolitan General. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλ.:210 7751424 και 6974442600

Εναλλακτικά, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mygynaikologos.gr ή ακολουθήστε την επίσημη σελίδα του Νίκου Πλεύρη στο facebook

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions