Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Σφάλμα
 • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 230

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: συμπτώματα και θεραπεία

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των χεριών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι γυναίκες. Προσβάλλει συνήθως γυναίκες μέσης ηλικίας κατά τη διάρκεια της έναρξης της εμμηνόπαυσης.

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα σε όσους χρησιμοποιούν συνεχώς και για πολλές ώρες ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στις κομμώτριες, μουσικούς και χειρώνακτες.

Τι είναι όμως το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα;

Δείτε τι λέει στην κάμερα του health4you η κα Άννα Σταματούκου, Ορθοπεδικός – Χειρούργος

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα είναι η πάθηση κατά την οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στην περιοχή του καρπού.Αποτελεί πλέον την πιο συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια που είναι 5-6 φορές συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες. Ο Καρπιαίος σωλήνας είναι ένας σωλήνας στην περιοχή του καρπού. Το περιεχόμενο του είναι το μέσο νεύρο καθώς και οι 9 καμπτήρες τένοντες των δακτύλων του χεριού ενώ σκεπάζεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο.

Το μέσο νεύρο δίνει αίσθηση στα πρώτα τρία δάκτυλα του χεριού και κίνηση στους μύες της βάσης του αντίχειρα, απαραίτητους για την εκτέλεση λεπτών καθημερινών κινήσεων του χεριού και κυρίως σύλληψης αντικειμένων.

Τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν στην πίεση του μέσου νεύρου είναι πολλά, με τα πιο συνήθη:

 • Επαναλαμβανόμενη έντονη χρησιμοποίηση των χεριών.
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψεις του καρπού.
 • Συστηματικές φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα).
 • Ενδοκρινολογικές διαταραχές (υπερθυρεοειδισμός).
 • Μεταβολικά νοσήματα ( σακχαρώδης διαβήτης).
 • Κατάγματα καρπού.
 • Ορμονικές διαταραχές μετά την εμμηνόπαυση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Συμπτώματα - Κλινική εικόνα

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα εκδηλώνεται με μουδιάσματα στα πρώτα 3-4 δάκτυλα. Τα δάκτυλα που εμπλέκονται περισσότερο είναι ο δείκτης και ο μέσος. Στην αρχή το μούδιασμα έρχεται και παρέρχεται, ενώ αργότερα γίνεται μόνιμο. Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες και συχνά ξυπνά τον πάσχοντα. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται σε καταστάσεις όπου ο καρπός είναι σε κάμψη. Συχνά ο ασθενής αναφέρει αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή και καψίματος (καύσου) στην περιοχή της παλάμης.

Συχνά εμφανίζεται πόνος κεντρικότερα του καρπού στη μεσότητα του αντιβραχίου και στον αγκώνα ενώ μερικές φορές μπορεί να φτάσει και μέχρι τον ώμο. Η σύλληψη των αντικειμένων αρχίζει να γίνεται δύσκολη και οδηγεί χαρακτηριστικά στο να πέφτουν αντικείμενα από το χέρι του πάσχοντα. Στα τελικά στάδια και σε παραμελημένες περιπτώσεις εμφανίζεται μυϊκή αδυναμία της παλάμης και κυρίως ατροφία των μυών της βάσης του αντίχειρα και αδυναμία χρησιμοποίησης του χεριού.

Διάγνωση

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με τη σωστή κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που το ηλεκτρομυογράφημα δεν επιβεβαιώνει την κλινική εκτίμηση, η οποία θεωρείται και η πλέον σημαντική.

Θεραπευτικές μέθοδοι

Η θεραπεία του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Οι συντηρητικές μέθοδοι που χρησιμοποιούμε συμπεριλαμβάνουν, ακινητοποίηση με νάρθηκες, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τοπικά ενέσιμη κορτιζόνη. Η συντηρητική αντιμετώπιση δεν προσφέρει μόνιμη απαλλαγή παρά μόνο προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων του πάσχοντα.

Η ριζική θεραπεία είναι χειρουργική. Η χειρουργική διάνοιξη περιλαμβάνει τη διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου και γίνεται με τοπική αναισθησία στην περιοχή του καρπού.

Οι χειρουργικές τεχνικές είναι οι ακόλουθες:

 • Ανοικτή χειρουργική μέθοδος με τομή 7-8 εκατοστά στη παλάμη.
 • Ελάχιστα επεμβατική (mini open) χειρουργική μέθοδος με τομή 2 περίπου εκατοστά στη παλάμη.
 • Ενδοσκοπική μέθοδος με τομή λιγότερο από 1 εκατοστό.

Όταν η χειρουργική μέθοδος γίνει σωστά από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό και πραγματοποιηθεί πλήρης διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου δεν υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης του συνδρόμου.

Η ενδοσκοπική διάνοιξη είναι η χειρουργική μέθοδος που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται για πρόσφατα περιστατικά, νεώτερα των δύο ετών, με μεγάλη επιτυχία.

Η διάνοιξη πραγματοποιείται με ειδικό ενδοσκοπικό μικροεργαλείο υπό άμεσο έλεγχο με τη χειρουργική κάμερα. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι σύντομη και ανώδυνη, η επούλωση ταχύτατη με συνέπεια η επιστροφή του πάσχοντα στην εργασία του να είναι σχεδόν άμεση (μέσα σε μια εβδομάδα).

Η επέμβαση είναι απόλυτα ασφαλής, γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό υπό τοπική αναισθησία με τον ασθενή να επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν.

Γιατί να προτιμήσει ο ασθενής την ενδοσκοπική μέθοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες;

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής τεχνικής είναι:

 • Ασφαλής τεχνική.
 • Αναίμακτη.
 • Ανώδυνη.
 • Ελάχιστα επεμβατική για τον ασθενή.
 • Δεν απαιτείται νοσοκομειακή νοσηλεία.
 • Γρήγορη ανάρρωση ασθενούς.
 • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα.
 • Άμεση επάνοδος στην εργασία.

Για όλα τα ανωτέρω η ενδοσκοπική διάνοιξη χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κ. Άννα Γ. Σταματούκου, Ορθοπεδικό Χειρουργό τηλ.: 210 6837010Copyright newwoman © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions