Health Solutions Network

Δυσμηνόρροια: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται αυτοί οι έντονοι πόνοι;

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Δυσμηνόρροια είναι ο επιστημονικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει  την κατάσταση εκείνη κατά την οποία μια γυναίκα έχει τόσο έντονο πόνο κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, ώστε να αναγκάζετε να περιορίσει τις καθημερινές της δραστηριότητες και συχνά να αναζητήσει ανακουφιστική αγωγή.

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, Στέφανος Χανδακάς μας υποδέχτηκε στο ιατρείο του και μας μίλησε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κατάσταση που επηρεάζει τη ζωή πολλών γυναικών.

Τι είναι οι πόνοι της περιόδου;

Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για τις περισσότερες, ο πόνος ή η ενόχληση δεν είναι τόσο έντονοι, ώστε να επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή ή να απαιτείται ειδική προσοχή.

Παρόλα αυτά, για ορισμένες γυναίκες η μηνιαία περίοδος είναι προβληματική και δύσκολη λόγω του πόνου και της ενόχλησης που νιώθουν. Μπορεί να χρειαστεί να πάρουν άδεια από τη δουλειά ή το σχολείο και να μείνουν σπίτι για μια ή δυο μέρες.

Αν και επίπονη, η περίοδος σπάνια δείχνει ότι υπάρχει κάποια ασθένεια.

Εάν οι πόνοι γίνουν κάτι περισσότερο από μια ενόχληση, τότε καλό θα είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας.

Τι προκαλεί αυτούς τους πόνους;

Οι φυσικοί πόνοι προκαλούνται από τις συσπάσεις στους μυς της μήτρας. Οι συσπάσεις αυτές προκαλούνται από την απελευθέρωση των προσταγλανδινών, οι οποίες είναι ορμόνες στην επιφάνεια της μήτρας.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τους πόνους περιόδου;

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε εκτός από το να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν είστε άρρωστες, είναι να είστε σε καλή φυσική υγεία. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με μια υγιεινή ζωή και καθημερινή άσκηση, αρκετό ύπνο και ξεκούραση και εάν γίνεται να μειώσετε το άγχος. Παυσίπονα που αγοράζετε από το φαρμακείο ειδικά με ιβουπροφένη, όπως το Advil και το Nurofen, μπορεί να σας βοηθήσουν και ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει ποιο είναι το καλύτερο για εσάς.

Πότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας;

Εάν οι πόνοι της περιόδου σας δεν σταματήσουν με τα απλά παυσίπονα, μπορεί ο γιατρός σας να κάνει μια εξέταση της λεκάνης (πυελική εξέταση) για να αποκλείσει τους λόγους της δυσμηνόρροιας.

Από αυτή την εξέταση θα εξαρτηθεί αν σας προτείνει να κάνετε μια εξέταση υπερήχου της λεκάνης ή λαπαροσκόπηση. Η ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει μη-στειροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και το αντισυλληπτικό χάπι.

Αν εμποδιστεί η ωορρηξία, το αντισυλληπτικό χάπι μειώνει την παραγωγή προγλανδινών και του πόνου. Εάν ο πόνος προκαλείται από μια κατάσταση όπως η πυελική φλεγμονώδης νόσος, από ενδομητρίωση, από ίνες, τότε η θεραπεία θα σχεδιαστεί βάσει αυτών.

Στέφανος Χανδακάς, Ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesisΜαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drchandakas.gr  ή καλέστε στο τηλέφωνο:210-6436258.

Διαβάστε επίσης από τον κο Χανδακά

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!



Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions