Health Solutions Network

Κύστεις στις ωοθήκες: Είναι επικίνδυνες και ποια συμπτώματα μπορεί να έχουν;

Τρίτη, 28 Απριλίου 2020
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Οι κύστεις είναι χώροι γεμάτοι με υγρό που αναπτύσσονται στις ωοθήκες μιας γυναίκας. Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν κύστεις, καθώς ο σχηματισμός τους δεν συνοδεύεται απαραιτήτως από εμφανή συμπτώματα και συνήθως ανευρίσκονται τυχαία κατά τη γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι καλοήθεις και απαιτούν απλή παρακολούθηση, καθώς υποχωρούν αυτόματα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.  Ωστόσο, όπως μας εξηγεί ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, κ. Στέφανος Χανδακάς μερικές κύστεις διογκώνονται, μερικές περιέχουν αίμα, άλλες συστρέφονται και προκαλούν προβλήματα, όπως αιμορραγία ή/ και πόνο και μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική τους αφαίρεση.

Τι είναι οι κύστεις των ωοθηκών;

Οι κύστεις της ωοθήκης είναι ένα από τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα και αφορούν όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μορφολογικά είναι σακούλες γεμάτες με υγρό, παρόμοιες με φουσκάλες και η διάμετρός τους είναι μεγαλύτερη από 15mm.Οι περισσότερες κύστεις ωοθηκών είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα. Ορισμένες βέβαια, από αυτές μπορεί να είναι κακοήθεις ή να εξελιχθούν στην πορεία σε καρκίνο. Άλλες πάλι μπορεί να προκαλούν πόνο και αίμα εκτός περιόδου. Για ορισμένες από αυτές μπορεί να μην απαιτείται κάποια θεραπευτική παρέμβαση, γιατί μπορεί να υποχωρούν μόνες τους. Για άλλους τύπους μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική τους αφαίρεση.

Ποια συμπτώματα «θορυβούν» τις ασθενείς;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι περισσότερες κύστεις των ωοθηκών είναι καλοήθεις και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, η παρουσία μιας κύστης στην ωοθήκη, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει μεγάλο μέγεθος, χρήζει πάντοτε διερεύνησης και μπορεί να ευθύνεται για τα παρακάτω:

  • Πόνο και δυσφορία στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα.
  • Διαταραχές στην περίοδό σας, τόσο στη σταθερότητα του κύκλου όσο και στην ένταση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκειά της.
  • Έντονος πόνος μπορεί να παρατηρηθεί αν υπάρχει ρήξη της κύστης ή αιμορραγία εντός αυτής.
  • Ξαφνικός, έντονος πόνος στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται συστροφή της κύστης και είναι η συχνότερη επιπλοκή.
  • Μία ευμεγέθης κύστη μπορεί να προκαλεί πιεστικά φαινόμενα στα γύρω όργανα, όπως στην ουροδόχο κύστη ή στον πρωκτό, δημιουργώντας έτσι συχνοουρία και δυσκοιλιότητα.
  • Σπάνια, ορισμένοι τύποι κύστεων, λόγω των κυττάρων από τα οποία αποτελούνται, συμπεριφέρονται σαν αδένες και παράγουν διάφορες ορμόνες. Με αυτό το μηχανισμό προκαλούνται ενδοκρινικές διαταραχές.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Επειδή οι περισσότερες κύστεις είναι ασυμπτωματικές, η ανακάλυψή τους γίνεται συνήθως τυχαία κατά τη γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα.

Οι κύστεις ωοθήκης επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα;

Οι κύστεις ωοθηκών μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα μιας γυναίκας, αν κι αυτό εξαρτάται από τον τύπο της κύστης.

Ειδικότερα οι κύστεις που επηρεάζουν τη γονιμότητά περιλαμβάνουν:

  • Τα ενδομητρίωματα που είναι επίσης γνωστά και ως σοκολατοειδείς κύστεις. Είναι μια συχνή πάθηση που εμπλέκει τη μια ή και τις δύο ωοθήκες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πόνος κατά την περίοδο, τη σεξουαλική επαφή και  υπογονιμότητα.
  • Πολυκυστικές ωοθήκες. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), επίσης γνωστό ως το σύνδρομο Stein-Leventhal, είναι το πιο συνηθισμένο ορμονικό πρόβλημα σε γυναίκες γόνιμης ηλικίας και υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 3-15% όλων των γυναικών. Το 85% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών  παρουσιάζουν ακανόνιστες περιόδους με αποτέλεσμα τις ακανόνιστες ωορρηξίες οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στη σύλληψη.

Από την άλλη πλευρά, οι κύστεις που δεν επηρεάζουν την γονιμότητα, εκτός αν αυξηθούν πολύ σε μέγεθος περιλαμβάνουν:

  • Λειτουργικές κύστεις. Με τον όρο αυτό, εννοούμε τις κύστεις ωοθυλακίου και τις κύστεις ωχρού σωματίου οι οποίες αποτελούν τον πιο κοινό τύπο ωοθηκικής κύστης. Σχηματίζονται κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορρυσιακού κύκλου και δεν συμβάλλουν, ούτε προκαλούν υπογονιμότητα. Μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο, ιδιαίτερα αν υποστούν ρήξη και απελευθερώσουν είτε αίμα είτε υγρό στην κοιλιακή χώρα.
  • Κυσταδένωματα. Οι κύστεις αυτές προέρχονται από τα κύτταρα του εξωτερικού στρώματος της ωοθήκης (επιφανειακά κύτταρα ωοθήκης). Παρόλο που χρειάζονται θεραπεία δεν επηρεάζουν την γονιμότητα της γυναίκας.
  • Δερμοειδείς κύστεις. Αυτές οι κύστες περιέχουν στο εσωτερικό τους διάφορους ιστούς όπως το δέρμα, τα μαλλιά ή ακόμα και τα δόντια αντί για υγρό. Είναι απαραίτητο να αφαιρούνται για τον αποκλεισμό ύπαρξης κάποιας κακοήθειας. Οι δερμοειδείς κύστες δεν έχουν συσχετιστεί  με την  υπογονιμότητα.

Ποια είναι η θεραπεία;

H θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κυρίως τον τύπο της κύστης, το μέγεθος, αλλά και την συμπτωματολογία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν η κύστη έχει μικρό μέγεθος, χρειάζεται απλή παρακολούθηση με υπερηχογράφημα, γιατί όπως είπαμε, υπάρχει η τάση να υποχωρεί αυτόματα σε μερικές εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά σε κύστες που επιμένουν ίσως χρειαστούν πιο λεπτομερείς εξετάσεις ή και θεραπεία με αντισυλληπτικά. Για μικρές κύστες η χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να βοηθήσει, μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης των κύστεων, αφού με τη χρήση τους αναστέλλεται η ωορρηξία.

Αν όμως η κύστη έχει μέγεθος πάνω από 5 εκατοστά, με τάση να αυξάνεται πρέπει να διενεργείται διερευνητική λαπαροσκόπηση και να γίνεται πλήρης αφαίρεση της κύστης. Στη συνέχεια, ο ιστός που έχουμε αφαιρέσει μπορεί να παρατηρηθεί στο μικροσκόπιο για να αποκλειστεί κάποια περίπτωση κακοήθειας.

Στέφανος Χανδακάς, Ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesisΜαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drchandakas.gr  ή καλέστε στο τηλέφωνο:210-6436258.

25005

Διαβάστε επίσης από τον κο Χανδακά

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!



Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions