Health Solutions Network

kalogirou

Ζαγοροχώρια, μαγεία "πίσω από το βουνό"

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

46 παραδοσιακά χωριά, μέσα στα επιβλητικά βουνά, βόρεια των lωαννίνων. Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν έναν  μαγευτικό μέρος με μοναδικό φυσικό τοπίο, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την δική τους μαγεία που αλλάζει ανάλογα με τις εποχές. Το όνομα Ζαγόρι δηλώνει τον «τόπο πίσω από το βουνό» και προέρχεται από την σλαβική σύνθετη λέξη «Za-gori».

41

Γεωγραφικά χωρίζεται σε τρεις επιμέρους ενότητες, το ανατολικό,  το κεντρικό και το δυτικό Ζαγόρι.Το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, το Μονοδένδρι, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο , το Δίλοφο, οι Κήποι, η Αρίστη κ.α είναι ίσως μερικά από τα πιο γνωστά και τουριστικά χωριά, όμως αν φτάσετε ως εκεί, επισκεφθείτε και τα λιγότερο γνωστά που θα σας καταπλήξουν με την αυθεντικότητά τους.

46

Στην περιοχή λειτουργούν πολλοί παραδοσιακοί ξενώνες, υψηλής αισθητικής που δεν πείραξαν καθόλου την φυσιογνωμία της αρχιτεκτονικής της περιοχής αλλά πρόσθεσαν σύγχρονες ανέσεις. Τα χωριά του Ζαγορίου διαπερνά ο ποταμός Βοϊδομάτης με τα πεντακάθαρα νερά  και πάντα κρύα νερά του! Τα χωριά είναι διάσημα και για τα γεφύρια τους, διαχρονικό δείγμα τέχνης και τεχνικής των Ηπειρωτών, που στέκουν ακόμα, θυμίζοντας πόσο δύσκολες ήταν οι μετακινήσεις σε αυτά τα μέρη στο παρελθόν.

43

Η φύση στα χωριά αυτά είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, με βαρείς χειμώνας και δροσερά καλοκαίρια. Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι από τις πλουσιότερες και φιλοξενεί πολλά  είδη, όπως ζαρκάδια, αρκούδες, τσακάλια κ.α.

Η Χαράδρα του Βίκου

Είστε δεν είστε λάτρης της πεζοπορίας, αυτήν την εμπειρία δεν πρέπει να την χάσετε! Το Φαράγγι ή η Χαράδρα του Βίκου είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου ,σε αναλογία με το πλάτος του, που ξεκινά από 30 και φθάνει και τα 100 μέτρα.Έχει μήκος περίπου 11 χλμ.και η βλάστησή του είναι πυκνή, με εξαιρετικό φυσικό πλούτο και πολλά άγρια ζώα.

Μάλιστα το βιβλίο Guinness τo το κατέταξε ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μ. στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα με βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Ένα θέαμα που θα σας προκαλέσει δέος και θαυμασμό. αλλά καλό θα ήταν να το εξερευνήσετε μόνο υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου οδηγού που έχει κατέβει πολλές φορές την χαράδρα.

47

Η Δρακόλιμνη

Η λίμνη με την παράξενη ονομασία βρίσκεται ανάμεσα στα επιβλητικά βουνά της Αστράκας και της Γκαμήλας και αποτελεί έναν μοναδικό υδροβιότοπο που φιλοξενεί εκατοντάδες σπάνια είδη,όπως ο αλπικός τρίτωνας. Αν αποφασίσετε να φτάσετε ως την λίμνη, πρέπει να ξεκινήσετε νωρίς από το χωριό Πάπιγκο και να ακολουθήσετε το σημαδεμένο αναβατικό μονοπάτι.

44

Πόσες ώρες θα χρειαστείτε για να αντικρίσετε το μαγευτικό τοπίο εξαρτάται από τον ρυθμό σας και την φυσική σας κατάσταση. Πρέπει πάντως να υπολογίζετε πως  το ορειβατικό καταφύγιο απέχει από το Μικρό Πάπιγκο περί τις τρεις ώρες περπάτημα (ανάβαση), η Δρακόλιμνη από το καταφύγιο περίπου μιάμιση ώρα και, αν είστε αποφασισμένοι και σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, η κορυφή της Γκαμήλας απέχει από το καταφύγιο κοντά  τις δυόμιση ώρες. Αναζητήστε σίγουρα έμπειρό οδηγό και λάβετε υπ΄΄οψιν και τις καιρικές συνθήκες.

Αν σας αρέσουν τα χειμερινά σπορ , εδώ είναι ο παράδεισος σας. Μπορεί να μην κάνετε σκι αλλά θα βρείτε μια σειρά από οργανωμένες δραστηριότητες όπως rafting , κανόε - καγιάκ στον ποταμό Βοϊδομάτη και στον Αώο , πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, χιονορακέτες για περπάτημα τον χειμώνα, river trekking, mountain bike κ.α

45

Στα Ζαγόρια όμως όσε θερμίδες κάψετε, τόσες θα πάρετε γιατί από παντού θα ευωδιάζουν οι διάσημες ζαγορίσιες πίτες,ο ζεστός τραχανάς, τα άγρια μανιτάρια, τα τοπικά τυριά, τα εκλεκτά κρέατα και φυσικά το άφθονο τσίπουρο!

Διαβάστε ακόμα στο NewWoman

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions