Ο κορονοϊός μοιάζει να απειλεί τα δικαιώματα των παιδιών, λαμβάνοντας μια ισχυρή μορφή κρίσης. Ποια παιδιά όμως, κινδυνεύουν περισσότερο; Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, «Όλα τα παιδιά, κάθε ηλικίας και σε κάθε χώρα, επηρεάζονται. Παρόλα αυτά, κάποια παιδιά αναμένεται να πληρώσουν σοβαρότερο τίμημα». Εκείνα που αναμένεται να πληγούν σοβαρότερα, είναι αυτά που ζουν σε κέντρα κράτησης, σε προσφυγικές δομές, σε παραγκουπόλεις, σε εμπόλεμες ζώνες καθώς και τα παιδιά με αναπηρίες.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως η παγκόσμια ύφεση από την εξάπλωση της πανδημίας είναι πιθανό να οδηγήσει στον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών μέσα στο 2020. Σύμφωνα μάλιστα, με τον ΟΗΕ, αυτό το σενάριο θα διέλυε σε μόλις έναν χρόνο την πρόοδο των τελευταίων δύο, τριών ετών όσον αφορά τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΗΕ, 188 χώρες έχουν κλείσει τα σχολεία τους, ενώ περίπου 369 εκατομμύρια παιδιά σε 143 χώρες που βασίζονται στα σχολικά γεύματα για την καθημερινή σίτισή τους, τώρα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους διατροφής. Ο Guterres έκανε έκκληση για την προστασία των παιδιών, καλώντας κυβερνήσεις και ιδιώτες να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση για την εκπαίδευση και την προστασία των παιδικών ψυχών.
Οι ιδιαίτερες αναφορές στους μαθητές που έχουν σταματήσει το σχολείο και στα μειωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών που αναγκάζουν τις φτωχότερες οικογένειες να περικόψουν βασικές δαπάνες σε υγεία και τρόφιμα, είναι μία ηχηρή προειδοποίηση για την κρίση που εξελίσσεται μέσα από την πανδημία και απειλεί σοβαρά τα δικαιώματα των παιδιών, όπως και τις ίδιες τους τις ζωές.