Health Solutions Network

Εμμηνόπαυση & Ορμονική Υποκατάσταση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023
healthsolutions

Η Εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος όπως συνηθέστερα αναφέρεται στους κύκλους των γυναικών αναφέρεται σε μια περίοδο στη ζωή της γυναίκας όπου συντελούνται σημαντικές αλλαγές στο ορμονικό της σύστημα, με σημαντικότερη όλων την διακοπή της εμμήνου ρύσεως, άρα και την απώλεια της ικανότητας να συλλάβει και να τεκνοποιήσει. Ποια είναι τα συμπτώματα που συνήθως «μαρτυρούν» ότι μια γυναίκα βρίσκεται στο κατώφλι της εμμηνόπαυσης και τι περιλαμβάνει η αντιμετώπισή τους; Βρείτε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας αναφορικά με την εμμηνόπαυση στον «μίνι» - οδηγό που ακολουθεί, με τη σφραγίδα επιστημονικής εγκυρότητας του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου-Ενδοσκοπικού Χειρουργού, κ. Στέφανου Χανδακά.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει λίγο μετά την ηλικία των 40 ή των 50. Μια γυναίκα φτάνει στην έμμηνο παύση όταν δεν έχει περίοδο για ένα χρόνο. Διάφορες ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση μπορούν να αρχίζουν 2 έως και 9 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, ενώ τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορεί να επιμένουν για μερικά χρόνια μέχρι την εμμηνόπαυση. Έτσι έχουμε προ-εμμηνόπαυσης φάση, περι-εμμηνοπαυσιακή και μετά-εμμηνοπαυσιακή φάση.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα που πρέπει να «υποψιάσουν» μια γυναίκα;

Εξάψεις, εφιδρώσεις, ταχυκαρδία, άγχος, κατάθλιψη, υπερδιέγερση, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, κολπική ατροφία, ξηρότητα, κνησμός, λοιμώξεις, συχνοουρία, ακράτεια, μείωση ελαστικότητας στο δέρμα του προσώπου και του λαιμού, ρυτίδες, βρόγχος φωνής, τριχόπτωση, υπερτρίχωση, πόνος και φλεγμονές στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, είναι συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την είσοδο της γυναίκας στην εμμηνόπαυση.

Γιατί εμφανίζονται τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Η αιτία της εμμηνόπαυσης είναι η οριστική παύση της λειτουργίας των ωοθηκών. Η ελάττωση των ωοθυλακίων έχει σαν αποτέλεσμα και την μείωση παραγωγής των ορμονών. Οι ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) που παράγονται στις ωοθήκες, βοηθούν στη λειτουργία της μήτρας, του κόλπου, των μαστών και επιδρούν και στη λειτουργία και άλλων οργάνων ακόμη και στον ψυχισμό της γυναίκας.

Η ανεπάρκεια οιστρογόνων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια γυναίκα να παρουσιάσει οστεοπόρωση ή και καρδιακές παθήσεις.

Πότε χρειάζεστε βοήθεια για την ανακούφιση των συμπτωμάτων;

Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καλό είναι η γυναίκα να επισκεφθεί τον ιατρό της, ώστε να σχεδιάσουν ένα εξατομικευμένο πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις, όπου τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, η γυναίκα δεν θα πρέπει να αναβάλει τη συνάντηση και τη συζήτηση με τον ιατρό της, καθώς υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να τη βοηθήσουν να ανακουφιστεί σε μεγάλο βαθμό από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;

Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι πάντα απαραίτητη η χορήγηση θεραπείας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η έλλειψη οιστρογόνων, όταν αυτά εκδηλωθούν κοντά στην αναμενόμενη ηλικία της εμμηνόπαυσης. Για την πλειονότητα των γυναικών τα συμπτώματα είναι ήπια και αρκούν απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους για την αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Ωστόσο, για τις γυναίκες που εμφανίζουν εντονότερα συμπτώματα, τα οποία διαταράσσουν την ομαλότητα της καθημερινότητάς τους και οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, συνιστάται η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση των ενοχλημάτων.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) είναι μία από τις κυριότερες θεραπείες που χρησιμοποιούνται στην εμμηνόπαυση. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση δισκίων από το στόμα, διαδερμικά συστήματα, αλοιφές για κολπική χρήση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των αντικαταθλιπτικών μπορούν επίσης, να χορηγηθούν και να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

CHANDAKAS copy

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο - Ενδοσκοπικό Χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδρο της HOPEgenesis.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.drchandakas.gr και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6436 258 & 22810 77188.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions