Την ημέρα εκέινη η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι δωρεάν και είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθείτε κάποιο της αρεσκείας σας, στηρίζοντας τον θεσμό. Κάθε επέτειος είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα "Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές", δηλ. μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM (International Council of Museums) διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα.
Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Για το 2015 το τιμώμενο Μουσείο είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων) , όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από 15 έως 24 Μαΐου.(περισσότερες πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα στο http://www.technopolis-athens.com/web/guest/events ή στο τηλ. 210 3453548).
Το Μουσείο της Ακρόπολης θα παρουσιάσει στο κοινό την εκδήλωση για ενήλικες «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά». ενώ προγραμματίζεται και εκδήλωση για παιδιά μέχρι 12 ετών, τα οποία θα γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό και θα ακούσουν γι' αυτά μύθους και σχετικές ιστορίες. (περισσότερες πληροφορίες στο http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/diethnis-imera-eyropaiki-nyhta-moyseion).
Και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμτέχει με ειδικές εκδηλώσεις. Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου συνδιοργανώνει με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής «Γέφυρες Επικοινωνίας» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Ειδικά Σχολεία Κωφών και Βαρήκοων Αττικής ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν και μια σειρά δημόσιων συζητήσεων και δράσεων για τα παιδιά. Για επιπλέον πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3771&cnode=22&clang=0 ή τηλεφωνήστε στο 210 7228321-3).