Health Solutions Network

kalogirou

Καβγάδες και έλλειψη επικοινωνίας – Ποια είναι η βασική αρχή για να σωθεί η σχέση;

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017
healthsolutions

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια σχέση ή ένας γάμος, μετά την περίοδο μέλιτος αρχίζουν να βαλτώνουν. Η επικοινωνία γίνεται προβληματική, η ενέργεια αρνητική και είτε ο ένας είτε και οι δύο ξεχνούν τη συναισθηματική τους αφετηρία. 

Οι ενήλικες χρειάζονται τη σωματική επαφή για να νιώσουν ασφάλεια, σύνδεση, αγάπη κι επιβεβαίωση. Τι γίνεται, όμως, όταν ο ένας εκ των δύο συντρόφων αποφεύγει τη σωματική επαφή; Από που πρέπει να ξεκινήσουμε για να βοηθήσουμε τη σχέση μας να επιβιώσει; 

Σε κάθε περίπτωση το κλειδί είναι η ισορροπημένη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο συντρόφους, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούν ασφάλεια, ώστε να εκφράσουν αυτά που έχει ανάγκη ο ένας από τον άλλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να εκφράσει κάποιος τις πιο ιδιαίτερες και προσωπικές του ανάγκες.

Πολλές φορές το άτομο βρίσκεται σε μια σχέση χωρίς τα απαραίτητα εφόδια και νιώθει ότι του λείπει το κατάλληλο λεξιλόγιο για να ξεκινήσει αυτού του είδους τις συζητήσεις. Οι σύντροφοι, λοιπόν, πρέπει να μπουν σε μια οργανική επεξεργασία, σαν να μαθαίνουν να χορεύουν έναν χορό, ο οποίος είναι μοναδικός και ιδιαίτερος για κάθε ζευγάρι.

Η διακεκριμένη Αμερικανίδα ψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, υποστηρίζει πως η οικειότητα εγκαθιστάτε εκεί όπου απουσιάζει ο θυμός καθώς σε αυτό τον χώρο μπορεί να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση. Κατά συνέπεια είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κάποιος το πώς νιώθει ο σύντροφος του, μιλώντας και ακούγοντας τον προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα για την συμπεριφορά του.

Θεωρεί, δηλαδή, πως είναι η ενσυναίσθηση αυτή που θα βοηθήσει το άτομο να δει ξεκάθαρα τον εαυτό του μέσα από τον άλλο, ανοίγοντας έτσι ένα κανάλι αυθεντικής οικειότητας μέσα στη σχέση. Η Γκόρντον, μάλιστα, θεωρεί ότι είναι οι βαθιά ριζωμένες προσδοκίες που έχουν τα άτομα από τους συντρόφους τους, οι οποίες απειλούν και δυσχεραίνουν τις συντροφικές σχέσεις, και προτείνει κάποιους απλούς κανόνες για να λυθεί αυτό το πρόβλημα:

1. Αν περιμένει κάποιος ο σύντροφός του να κατανοήσει τι έχει ανάγκη ο ίδιος, τότε θα πρέπει να του το πει. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα πρέπει να έχει ήδη καταλάβει τι πραγματικά έχει ανάγκη.

2. Δεν θα πρέπει κάποιος να περιμένει από τον σύντροφό του να είναι ευαίσθητος και να καταλαβαίνει πώς αισθάνεται ο ίδιος για κάτι, εάν δεν έχει προσπαθήσει πρώτα να μιλήσει για τα συναισθήματά του.

3. Αν κάποιος δυσανασχετεί ή δυσκολεύεται να κατανοήσει τη συμπεριφορά του συντρόφου του μπορεί να ρωτήσει, να διερευνήσει, να συζητήσει, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να προβεί σε βιαστικά, αυθαίρετα συμπεράσματα.

Οπότε το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας αυθεντικής οικειότητας της σχέσης είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της ικανότητας των συντρόφων να ακούσουν ο ένας τον άλλον. Το επόμενο βήμα είναι να μάθει ο εκάστοτε άνθρωπος πως μπορεί να είναι μόνος του

Οι ειδικοί τονίζουν πως μόνος δεν σημαίνει απομονωμένος, αλλά ουσιαστικά είναι να νιώθει ο άλλος καλά με τον εαυτό του. Οι σύντροφοι πρέπει να μάθουν να χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας και να αποδεσμεύονται από προσδοκίες που δεν είναι ρεαλιστικές, οι οποίες δεν μπορούν να εκφραστούν σε μία δημιουργική και ουσιαστική συζήτηση.

Επιπλέον, κάποιες φορές είναι πολύ βοηθητικό να θυμάται κάποιος τα στοιχεία που τον οδήγησαν σε αυτήν τη σχέση, ώστε να επανεκτιμήσει την αξία της. Η ουσία των συντροφικών σχέσεων βρίσκεται στην φράση του Αμερικανού φιλοσόφου Σαμ Κιν: «Δεν βρίσκεις την αγάπη ψάχνοντας το τέλειο, αλλά όταν μπορέσεις να δεις την τελειότητα σε έναν ατελή, κανονικό άνθρωπο».

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions