Health Solutions Network

Γιατί η βιταμίνη D παραείναι πολύτιμη για να έχεις έλλειψη;

Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018
healthsolutions

Φαίνεται πως η έλλειψη βιταμίνης D είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να προστατεύουμε το δέρμα μας από τη φωτογήρανση και τους διάφορους καρκίνους! Τα τελευταία χρόνια, οι μεσογειακοί λαοί, και κυρίως οι γυναίκες, παρουσιάζουμε έλλειψη της βιταμίνη του ήλιου, της βιταμίνης D.

Η μειωμένη ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό σου σχετίζεται με χαμηλή απορρόφηση του ασβεστίου, προειδοποιούν οι ενδοκρινολόγοι. Αν κάνεις την εξίσωση, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατάγματα.

Γιατί η βιταμίνη D παραείναι πολύτιμη για να έχεις έλλειψη;

Η ενδοκρινολόγος Μαρία Προκοπίου θα μας εξηγήσει πιο αναλυτικά και πιο επιστημονικά όλους τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητος ο έλεγχος της βιταμίνης D. «Η έλλειψη βιταμίνης D έχει ως συνέπεια διαταραχές στα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου (μειωμένη απορρόφησή τους από τις τροφές μέσω του εντέρου), στον μεταβολισμό των οστών και την εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας. Οι δράσεις της βιταμίνης D εκτός από τα οστά φαίνεται να αφορούν πολλές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος αφού υποδοχείς βιταμίνης D υπάρχουν στο λιπώδη ιστό, στους μυς, στον εγκέφαλο, στο ήπαρ, σε καρκινικά κύτταρα, στην καρδιά, στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, στο δέρμα, στα παγκρεατικά β-κύτταρα (παράγουν την ινσουλίνη). Οι μη σκελετικές δράσεις της βιταμίνης D, κυρίως οφείλονται στον έλεγχο περισσοτέρων από 200 γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση πολλών λειτουργιών του ανθρωπίνου σώματος. Επιπλέον, η διατήρηση των επιπέδων βιταμίνης D κατά την ενδομήτριο ζωή σε φυσιολογικά επίπεδα, ίσως είναι σημαντική για την εγκεφαλική ανάπτυξη όπως και για τη διατήρηση της νοητικής λειτουργίας αργότερα στην ενήλικη ζωή».

Τέσσερις βασικές ενδείξεις ότι πρέπει να κάνεις εξέταση για βιταμίνη D

  • Νιώθεις μυϊκή αδυναμία.
  • Η διάθεσή σου είναι πεσμένη χωρίς εμφανή λόγο
  • Δεν χάνεις κιλά – με τίποτε!
  • Είσαι συνέχεια κουρασμένη

Να πάρεις συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Εάν είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα της D θα χρειαστεί να πάρεις συμπλήρωμα. Η Μαρία Προκοπίου τονίζει πως η αποκατάσταση των επιπέδων βιταμίνης D σε ενήλικες και παιδιά θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη Ενδοκρινολόγου. Οι δόσεις που χορηγούνται είναι ανάλογες με τα αρχικά επίπεδα βιταμίνης D.

Για περισσότερες πληροφορίες μιλήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!



Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions