Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

ThinPrep Pap Test: Το «δώρο» που κάθε γυναίκα οφείλει να κάνει στον εαυτό της

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να πραγματοποιήσετε τον ετήσιο τακτικό σας έλεγχο στο γυναικολόγο, καθώς τα παιχνίδια στην άμμο και την θάλασσα μπορεί να  σας έχουν αφήσει κάποιες δυσάρεστες «αναμνήσεις» που να σας προκαλούν μικροενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή. Το Τεστ Παπ εκτός από ότι «αποκαλύπτει» τοπικές καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όπως οι ιογενείς λοιμώξεις, ο απλός έρπης, οι μύκητες και τα κολπικά μικρόβια, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι αποτελεί και τον βασικό σας σύμμαχο στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τι είναι το ThinPrep Pap Test

Η πλέον εξελιγμένη μέθοδος του Τεστ Παπ, εγκεκριμένη από το 1996 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το λεγόμενο Τεστ Παπ Υγρής Φάσης Τρίτης Γενιάς - ThinPrep Pap Test, αποτελεί την πιο σύγχρονη και ευαίσθητη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων παθογόνων αλλοιώσεων.

Πώς γίνεται η εξέταση

Το δείγμα λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στο συμβατικό Τεστ Παπ, η μόνη διαφορά είναι ότι το κολπικό και τραχηλικό επίχρισμα, τοποθετείται αμέσως μέσα σε ειδικό μπουκαλάκι με συντηρητικό διάλυμα. Το υγρό αυτό εξασφαλίζει πως τα κύτταρα  θα συντηρηθούν σωστά και θα αναλυθούν πιο εύκολα στο εργαστήριο σε αντίθεση με το συμβατικό Τεστ Παπ, που μελέτες έχουν αποδείξει, ότι κατά την  επίστρωση του γυάλινου πλακιδίου, σημαντικός αριθμός κυττάρων δεν επιστρώνεται και απορρίπτεται με τη σπάτουλα.

Ολοκληρωμένος διαγνωστικός έλεγχος

Για ολοκληρωμένη προστασία, ThinPrep Pap Test είναι καλό να απραγματοποιείται σε συνδυασμό με το Cobas HPV test ανιχνεύοντας την απειλή και όχι απλώς την παρουσία του HPV. Το ThinPrep Pap Test συνίσταται να γίνεται ετησίως και το Cobas HPV test ανά τριετία, σε όλο το γυναικείο πληθυσμό.

Πρόκειται για μία σπουδαία καινοτομία στο χώρο της κυτταρολογικής εξέτασης. Αποτελεί έναν πολύτιμο έλεγχο για όλες τις γυναίκες, με το μοναδικό -σε Ευρώπη και Αμερική- εγκεκριμένο Test προ συμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας  που συμβάλει  μέγιστα στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του, με την Εγγύηση Αξιοπιστίας Κορυφαίων Ιατρικών Κέντρων.

Τι θα πρέπει να αποφύγετε πριν από την εξέταση

-  Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις πριν από το τεστ Παπ.

-  Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν ή κολπικές κρέμες  πριν από το τεστ Παπ.

-  Αν έχετε χρησιμοποιήσει ενδοκολπικά φάρμακα (αλοιφές, υπόθετα), η εξέταση θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος της θεραπείας.

Τι να περιμένετε

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του ThinPrep Pap Test ή του Cobas HPV test παρουσιάσουν κάποια ανωμαλία, τότε συστήνεται περαιτέρω έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και να καθοριστεί η βαρύτητα της βλάβης. Η κολποσκόπηση χρησιμοποιείται ως το επόμενο βήμα στη διαγνωστική προσπέλαση ενός παθολογικού τεστ Παπανικολάου ή μετά από ένα θετικό τεστ ανίχνευσης HPV λοίμωξης.

Η κολποσκόπηση είναι μία ειδική, ανώδυνη  και σύντομη στην διενέργειά της εξέταση (5 με 10 λεπτά) του τραχήλου της μήτρας. Ο  Γυναικολόγος παρατηρεί τον τράχηλο, τον κόλπο και το αιδοίο με τη βοήθεια του κολποσκόπιου σε μεγάλη μεγέθυνση, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, κατά την απλή εξέταση. Η εξέταση αυτή έχει την ίδια αίσθηση με το τεστ Παπανικολάου.

Τέλος, στα πλαίσια της εξατομικευμένης φροντίδας της κάθε γυναίκας ο ιατρός μπορεί να συστήσει να γίνουν και κάποιες επιπλέον εξετάσεις σε συνδυασμό με την κολποσκόπηση.

Στέφανος Χανδακάς, Ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesisΜαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drchandakas.gr  ή καλέστε στο τηλέφωνο: 210 6436258.

Διαβάστε επίσης:

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions