Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Εμβόλιασμός, COVID-19 και εγκυμοσύνη: O ειδικός λύνει τις απορίες μας

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021
healthsolutions

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Ανδρέας Κόμης απαντά στις ερωτήσεις του health4you.gr, οι οποίες αφορούν  τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες που θέλουν να προστατευτούν από μια ενδεχόμενη μόλυνση αλλά έχουν ερωτήματα που τις απασχολούν σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού.

Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο ότι τα εμβόλια αποτελούν μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας παγκόσμια. Κάθε χρόνο, περίπου 2-3 εκατομμύρια θάνατοι αποτρέπονται, λόγω της υλοποίησης εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Πολλοί περισσότεροι θάνατοι έχουν ήδη αποφευχθεί με την χορήγηση του εμβολίου έναντι της COVID-19 παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό ο στόχος να είναι η μέγιστη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη του κόσμου. Η μη συμμόρφωση και η άρνηση στις συστάσεις των  εμβολιασμών, οδηγεί στην εκδήλωση επιδημιών που έχουν σημαντικές υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Σε όσους δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού θα πρέπει να το θεωρούν σαν μέγιστο δώρο ζωής.

Πρέπει τελικά να εμβολιαστούν οι έγκυες;

Δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ζητούν την γνώμη μου για το αν πρέπει να εμβολιαστούν. Η απάντηση είναι μια: Σίγουρα ναι και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Με ποιο εμβόλιο;

Με το πρώτο διαθέσιμο Όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι ασφαλή.Οι πιθανοί κίνδυνοι που αναφέρονται είναι ελάχιστοι ή ανύπαρκτοι μπροστά στα τεράστια οφέλη.

Αν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, μπορεί να εμβολιαστεί;

Η απάντηση είναι θετική καθώς το εμβόλιο δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο τη γονιμότητα των γυναικών.

Κάποια γυναίκα που διανύει ήδη την εγκυμοσύνη της, μπορεί να εμβολιαστεί;

Η απάντηση είναι θετική. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά μία γυναίκα με COVID-19, να εισαχθεί στην εντατική ή ακόμα και να χάσει τη ζωή της.

Τι συμβαίνει με τον θηλασμό;

Η απάντηση είναι σίγουρα θετική ως προς τον εμβολιασμό καθώς όλα τα δείγματα μητρικού γάλακτος που συλλέχθηκαν μετά τον εμβολιασμό ήταν θετικά για αντισώματα. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ένας τύπος αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη G ή IgG, αυξήθηκε σημαντικά μέσα στο γάλα.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι εξίσου ασφαλή σε όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ότι προσφέρουν τουλάχιστον κάποια προστασία στα έμβρυα μέσω του πλακούντα αλλά και στα νεογνά μέσω του μητρικού γάλακτος

Φαίνεται ότι λειτουργούν καλά σε εγκύους και θηλάζουσες, όπως και στις γυναίκες που δεν έχουν μείνει έγκυες και ακόμα καλύτερα από τις περιπτώσεις φυσικής ανοσίας (ανοσίας που αποκτήθηκε όταν η γυναίκα κόλλησε κορωνοϊό).

Η ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε απέναντι σε σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν. Χάρη σε εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού εξαλείφθηκε η ευλογιά, η Ευρώπη απαλλάχτηκε από την πολιομυελίτιδα, και έχουν σχεδόν εξαλειφθεί πολλές άλλες ασθένειες.

Αν λοιπόν σας δίνεται αυτή η ευκαιρία να εμβολιαστείτε, μην διστάσετε.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 587170 ή μπείτε στην ιστοσελίδα στο andreaskomis.gr.

Ακολουθήστε τον Ανδρέα Κόμη στο Facebook, στο YouTube και στο Instagram

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2022 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions