Health Solutions Network

Μύκητες και καλοκαίρι: Ένας γνώριμος «εχθρός» και πώς να τον αποφύγουμε

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Το καλοκαίρι είναι περίοδος χαλάρωσης, ωστόσο οι «άμυνες» μας απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς δεν θα πρέπει να «χαλαρώνουν», γιατί οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού γύρω μας.  Τη θερινή περίοδο, πίσω από τους μύκητες «κρύβονται» τα στενά και συνθετικά ρούχα και εσώρουχα, τα βρεγμένα μαγιό που στεγνώνουν πάνω μας, καθώς και τα σερβιετάκια σε καθημερινή βάση. Η τοπικά αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία του καλοκαιριού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της κολπικής μυκητίασης, η οποία αποτελεί το 20% περίπου των κολπίτιδων.

Συμπτώματα

Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι φλεγμονή του γυναικείου κόλπου, η οποία  οφείλεται συνήθως σε στελέχη του μύκητα Candida, με πιο συχνό το στέλεχος Candida albican και γι’ αυτό ονομάζεται και καντιντίαση. Εκδηλώνεται με μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία δεν θα πρέπει να αφήσετε χωρίς ιατρική αξιολόγηση.

Ας δούμε αναλυτικά τις εκδηλώσεις της μυκητιασικής κολπίτιδας;

  • Φαγούρα
  • Τσούξιμο
  • Ερεθισμός στην περιοχή του κόλπου
  • Έντονες λευκές, παχύρρευστες εκκρίσεις (συνήθως είναι άοσμες)
  • Επίπονη ερωτική επαφή ή ούρηση.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Αντιβιοτικά: Τα περισσότερα αντιβιοτικά στοχεύουν ένα μεγάλο εύρος βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο. Κατά συνέπεια, σε κάποιες γυναίκες, η λήψη αντιβιοτικών οδηγεί στην καταστροφή των φιλικών βακτηρίων του κόλπου, αλλάζοντας το  Ph του.

Αντισυλληπτικά: Ο κίνδυνος μυκητιάσεων είναι αυξημένος σε γυναίκες που χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης που περιέχουν οιστρογόνα.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος: Οι μυκητιάσεις είναι συχνότερες σε ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω HIV ή ορισμένων φαρμάκων (στεροειδή, χημειοθεραπεία).

Oρμονικές διαταραχές: Mια ορμονική διαταραχή μπορεί να λειτουργήσει ως εκλυτικός παράγοντας μυκητιάσεων της ευαίσθητης περιοχής, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο Ph του κόλπου, ευνοώντας την ανάπτυξη μυκήτων.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μυκητιάσεων, ειδικά όταν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος δεν είναι καλά ρυθμισμένα.

Σεξουαλική δραστηριότητα: Αν και η μυκητιασική κολπίτιδα δεν αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα,  παρατηρείται συχνότερα σε σεξουαλικώς ενεργές γυναίκες.

Μέτρα πρόληψης

  • Για να μπορέσουμε να προλάβουμε τις κολπίτιδες την περίοδο του καλοκαιριού είναι σημαντικό να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, αποφεύγοντας την χρήση αντισηπτικών και κολπικών πλύσεων (χωρίς ιατρική οδηγία). Αντί αυτού, συνιστάται η τοπική πλύση της ευαίσθητης περιοχής με χαμομήλι, αποφεύγοντας τα «σκληρά» σαπούνια ή αντισηπτικά που μπορούν να μεταβάλλουν το pH της ευαίσθητης περιοχής.
  • Ως γενική οδηγία προτείνεται η αποφυγή των συνθετικών ρούχων και εσωρούχων που ευνοούν την υγρασία, λόγω ιδρώτα.
  • Αλλάζουμε συχνά τις πετσέτες μπάνιου και δεν τις μοιραζόμαστε με άλλους.
  • Δεν ξαπλώνουμε στην άμμο ή σε ξαπλώστρα χωρίς να την έχουμε καλύψει πρώτα με την προσωπική μας πετσέτα.
  • Συνιστάται το ντουζ μετά το κολύμπι στη θάλασσα ή την πισίνα.
  • Κολυμπάμε σε καθαρά νερά.
  • Αλλάζουμε πάντα το μαγιό, εξερχόμενες από τη θάλασσα.
  • Σιδερώνουμε τα εσώρουχα.
  • Ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και προβιοτικά.
  • Αν και η χρήση ταμπόν μπορεί να μας χαρίσει μερικές παραπάνω μέρες στην παραλία, καλό είναι να αποφεύγουμε το κολύμπι όταν η ροή της περιόδου είναι μεγάλη και να αλλάζουμε  τα ταμπόν συχνότερα από ότι συνήθως.
  • Τηρούμε πάντα προφυλάξεις στις σεξουαλικές μας επαφές

Θεραπεία

Η θεραπεία των μυκητιασιακών κολπίτιδων στηρίζεται στην φαρμακευτική θεραπεία είτε με τοπική χορήγηση (κολπικές κρέμες, κολπικά υπόθετα), όπως μικοναζόλη, κλοτριμαζόλη, ισοκοναζόλη και άλλα, ή από το στόμα όπως ιτρακοναζόλη, φλοθκοναζόλη και άλλα. Η θεραπεία από το στόμα θεωρείται γενικά προτιμότερη, καθώς το φάρμακο φτάνει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε ιστούς που δεν φτάνουν τα τοπικώς χορηγούμενα. Αν παρουσιάζετε συχνά μυκητιάσεις, τότε θα πρέπει ο γυναικολόγος σας να σας συστήσει μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις.

Προσοχή! Οι κολπίτιδες και οι μυκητιάσεις είναι πλήρως ιάσιμες, αν όμως,  παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία, τότε μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα τη γονιμότητά σας.

CHANDAKAS

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Στέφανο Χανδακά. Ο Στέφανος Χανδακάς, Ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesis είναι στη διάθεσή για αναλυτική ενημέρωση στο  τηλέφωνο: 210 6436258. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drchandakas.gr.

 Διαβάστε επίσης:

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!



Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions