Health Solutions Network

Πώς επηρεάζει τον οργανισμό ο πρωινός καφές σε άδειο στομάχι;

Τρίτη, 02 Απριλίου 2024
healthsolutions

Ο πρωινός καφές αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια για πολλούς και για άλλους θεωρείται και απαραίτητη. Η καφεΐνη βοηθά το σώμα και τον εγκέφαλο να ενεργοποιηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ έχει και πολλά οφέλη για την υγεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο καφές δρα αρνητικά στον οργανισμό την ώρα που τον καταναλώνουμε, όπως το να τον πίνουμε με άδειο στομάχι.  

Αίσθηση τρέμουλου ή άγχους

Το σώμα απορροφά τον καφέ (και, επομένως, την καφεΐνη) πιο γρήγορα όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο στομάχι. Αυτή η γρήγορη απορρόφηση μπορεί να εντείνει την επίδραση της καφεΐνης, ενισχύοντας το άγχος, τη νευρικότητα ή την ευερεθιστότητα.

Το τρέμουλο μπορεί να οφείλεται και στο ότι η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να νιώσετε ότι η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα ή παρακάμπτει χτύπους. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν εντός 10 λεπτών από το πρώτο φλιτζάνι καφέ, αν και συνήθως χρειάζεται έως και μία ώρα για να εμφανιστούν τα πλήρη αποτελέσματα της καφεΐνης.

Τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό κορυφώνονται το πρωί, από την ώρα που ξυπνάς και για τουλάχιστον 1 ώρα, βοηθώντας το σώμα να ξυπνήσει φυσικά και μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καφεΐνη υπό κανονικές συνθήκες αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, προκαλώντας αυτή την αίσθηση υπερδιέγερσης, που χρειαζόμαστε.

Εάν βιώνετε αυτά τα φαινόμενα μετά τον πρωινό σας καφέ, η λύση είναι απλή: Φάτε κάτι μαζί με το ρόφημά σας: “Το να έχεις φαγητό στο στομάχι σου επιβραδύνει την απορρόφηση της καφεΐνης στο αίμα σου”, λέει ο DiMarino.

Ζάχαρη και καφές

“Η ζάχαρη προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ο συνδυασμός ζάχαρης και καφεΐνης μπορεί να σας δώσει μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας, ακολουθούμενη από μια απότομη πτώση, που σας αφήνει πιο κουρασμένους από πριν.

Στομαχικές διαταραχές

Η πικρή γεύση του καφέ ενεργοποιεί τους υποδοχείς της πικρής γεύσης και σαν αντίδραση παράγεται γαστρικό οξύ. Θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή υπερέκκριση οξέος, άτομα με έλκη και φλεγμονές στο στομάχι και κατά συνέπεια να φέρει δυσφορία, καούρες, δυσπεψία.

Ένας βασικός λόγος είναι ότι ο καφές αυξάνει την παραγωγή οξέων στο στομάχι, οπότε αν έχεις ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, θα επιβαρύνεις τον βλεννογόνο του στομάχου, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν όλα εκείνα τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως καούρες, δυσπεψία, φούσκωμα, ακόμη και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Συμβουλές για να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του πρωινού καφέ

Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν τον καφέ

Συνδυάστε τον καφέ με άλλα θρεπτικά συστατικά στο πρωινό σας ή αμέσως μετά από αυτό. Για παράδειγμα η μπανάνα αυξάνει το pH στο στομάχι δημιουργώντας ένα στρώμα προστασίας για να υποδεχτεί τον καφέ.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!



Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions