Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Ενδομητρίωση, μην αγνοείτε τα συμπτώματα!

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για την ενδομητρίωση, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τους γυναικολόγους. Υπολογίζεται επισήμως πως περίπου 176 εκατομμύρια γυναίκες πάσχουν από τη νόσο ενώ δεν προβλέπεται να μειωθούν τα ποσοστά άμεσα.

«Τα νέα στοιχεία του ΠΟΥ είναι σοκαριστικά και θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό για την ενημέρωση των νέων γυναικών.Το πρόβλημα είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι στα 180 εκατομμύρια ( άνδρες και γυναίκες) υπολογίζονται οι διαβητικοί στον κόσμο , ενώ η ενδομητρίωση πλήττει μόνο τις γυναίκες ( 176 εκατομμύρια)!» τονίζειο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.

Η ενδομητρίωση δεν είναι μεταδοτικό νόσημα, ούτε καρκίνος, είναι μια όμως χρόνια πάθηση που μπορεί να στερήσει τη χαρά της γονιμότητας αλλά και την καλή ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Για το λόγο αυτό οι γυναικολόγοι κάνουν έκκληση στις νέες γυναίκες να μην αγνοούν τα συμπτώματα, όπως τους πόνους κατά την διάρκεια του σεξ ή της περιόδου, και να αναζητούν ιατρική διάγνωση καθώς πιστεύεται πως υποδιάγνωση στην ενδομητρίωση

Είναι πάντα ευδιάκριτα τα συμπτώματα;

Η πάθηση δεν παρουσιάζει πάντα συμπτώματα, γι’ αυτό και δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε την αρχή της εμφάνισής της ( μέσος όρος είναι τα 27χρόνια). Οι περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση μετά από 3 με 5 χρόνια!
Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία συνήθως έξω από τη μήτρα. Τα σημεία όπου εμφανίζεται συχνότερα ενδομητρίωση είναι:

• το περιτόναιο

• οι ωοθήκες,

• οι σάλπιγγες

• η ουροδόχος κύστη

Σε σπάνιες περιπτώσεις η ενδομητρίωση αναπτύσσεται στο έντερο ή ακόμα και σε άλλα όργανα (πνεύμονες, νεφρά).

Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:
• πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης, τόσο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά (δυσπαρευνία), όσο και κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια)
• έντονη αιμορραγία και επώδυνη ούρηση κατά την περίοδο
• υπογονιμότητα

Υπάρχει όμως και αυτή η περίπτωση…

Ωστόσο κάποιες από τις γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να εξετάζουν αν:

• η μητέρα ή αδελφή είχε ενδομητρίωση

• ξεκίνησε η έμμηνος ρύση σε νεαρή ηλικία

• η έμμηνος ρύση διαρκεί πάνω από επτά ημέρες και εάν έρχεται πιο συχνά από 27 ημέρες

• δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα

• έχει διαγνωστεί με συγγενείς ανωμαλίες των έσω γεννητικών οργάνων (δίκερη μήτρα, δίδελφη μήτρα, ατρησία υμένα κ.ά.)

Υπάρχει θεραπεία;
Η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί μόνο με λαπαροσκόπηση μετά από ιστολογική εξέταση του ιστού. Επιπλέον μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός εξάπλωσης της ενδομητρίωσης και να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά. Μπορούν ενδεχομένως να γίνουν κα άλλες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, διορθικό υπερηχογράφημα, προκειμένου να εντοπισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες της ενδομητρίωσης.

«Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση συγχρόνως με την διαγνωστική λαπαροσκόπηση με στόχο την εξάλειψη και απομάκρυνση των εστιών της από όλα τα σημεία όπου εντοπίζεται» καταλήγει ο κ Χανδακάς.

Ευχαριστούμε τον κ. Χανδακά Στέφανο MD MBA PhD, Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.drchandakas.gr ή καλέστε στο 210-6436258

Διαβάστε επίσης από τον κο Χανδακά

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2022 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions