Health Solutions Network

kalogirou

Όμορφα δόντια….λαμπερό χαμόγελο !

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Για πολλούς τα μάτια αποτελούν τον καθρέφτη της ψυχής, αντίστοιχα το όμορφο χαμόγελο ισοδυναμεί με διαβατήριο για την επιτυχία. Ένα λαμπερό χαμόγελο ενισχύει την αυτοπεποίθηση και ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Σίγουρα τα δόντια έχουν ατέλειες όμως με την πρόοδο της Οδοντιατρικής υπάρχει λύση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ! 

Συναντήσαμε την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου DDS, MSc, η οποία μας μίλησε για τη γλυπτική δοντιών, τη λεύκανση και όλες τις νέες εξελίξεις που περιμένουμε στην Οδοντιατρική. Ας τα δούμε όλα αναλυτικά.

Τί ακριβώς είναι η “ γλυπτική δοντιών” ;

Με τον όρο “ γλυπτική δοντιών” δόθηκε μια μορφοποιημένη εξήγηση στην τεχνική bonding, κατά την οποία με εξελιγμένου τύπου σύνθετες ρητίνες χτίζονται τα υπάρχοντα δόντια στο επιθυμητό σχήμα, χρώμα, μέγεθος και αναδιαμορφώνεται το χαμόγελο. Πρόκειται για μια οικονομική αισθητική παρέμβαση η οποία χρειάζεται μία μόνο επίσκεψη.

Πλεονεκτήματα της “γλυπτικής δοντιών” είναι ότι δεν αφαιρείται καθόλου αδαμαντίνη, δεν απαιτείται αναισθησία, είναι ανώδυνη και έχει πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα.
Όσον αφορά τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η απορρόφηση χρωστικών ουσιών από καφέ, τσιγάρο, τσάι, κόκκινο κρασί κλπ, μικρότερη διάρκεια ζωής, χαμηλότερη αισθητική σε βάθος χρόνου σε σύγκριση με τις όψεις πορσελάνης οι οποίες παρέχουν μονιμότερο αποτέλεσμα.

Τελικά η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια;

Η λεύκανση των δοντιών δεν καταστρέφει τα δόντια εάν γίνει με σωστές μεθόδους και παρακολουθείται από τον οδοντίατρο. Δεν καταστρέφει την αδαμαντίνη των δοντιών και ουδεμία μόνιμη επιπλοκή έχει παρατηρηθεί εάν επιτελεσθεί σωστά η όλη διαδικασία, ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντιάτρου.

Είναι μια πολύ προσιτή οικονομικά αισθητική παρέμβαση, η οποία ειδικά σε στόματα όπου τα δόντια είναι σωστά τοποθετημένα στο οδοντικό τόξο, έχουν όμορφο σχήμα και ορθή γραμμή ούλων, δίνει ένα μοναδικά όμορφο και φυσικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση μάλιστα όπου γίνεται σωστά η συντήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης, έχουμε ένα διαρκές άριστο αποτέλεσμα και ένα λαμπερό χαμόγελο για....πάντα !

Στις μέρες μας έχουν αυξηθεί οι αισθητικές απαιτήσεις του μέσου ανθρώπου, οπότε δεν νοείται ένα κιτρινισμένο θαμπό χαμόγελο που αποπνέει εγκατάλειψη και δίνει μια νοσηρή εικόνα. Έχουμε εξοικειωθεί με όμορφες εικόνες οι οποίες μάλιστα είναι εφικτό να αποκτηθούν από τον καθένα μας.

Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον στην οδοντιατρική ;

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις κυριαρχούν σε όλους τους χώρους. Ολόκληρη η καθημερινότητά μας εξελίσσεται και.....ψηφιοποιείται!

Αυτή θεωρώ πως θα είναι και η εξέλιξη της οδοντιατρικής. Ήδη η οδοντιατρική έχει ψηφιοποιηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό και προβλέπεται ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι θα ακολουθήσουν τις νέες τεχνικές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ομάδα οδοντιάτρων και οδοντοτεχνιτών που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνικές, αλλά όχι αμιγώς. Είναι ακόμη πολύ δαπανηρό και απρόσιτο να εκτελείς το μεγαλύτερο μέρος της οδοντιατρικής πράξης ψηφιακά. Προοδευτικά όμως, όλο και περισσότερες εταιρείες μπαίνουν στο χώρο με φυσικό επακόλουθο οι τιμές αγοράς αυτών των μηχανημάτων να γίνονται πιο ανταγωνιστικές! Με την πάροδο του χρόνου δε θα είναι είδος... πολυτελείας ούτε για το γιατρό, ούτε για τον οδοντοτεχνίτη, αλλά ούτε και για τον ασθενή !

Ένα απτό παράδειγμα είναι η ψηφιακή τεχνολογία CAD-CAM στην οδοντιατρική τόσο από την πλευρά του οδοντιάτρου όσο και από την πλευρά του οδοντοτεχνίτη. Με τη βοήθειά της επιτυγχάνονται αρτιότερα αποτελέσματα και η τελειότητα στις οδοντιατρικές αποκαταστάσεις φαντάζει όλο και πιο ορατή. Επιπλέον ο χρόνος δημιουργίας των προσθετικών εργασιών μπορεί να είναι ταχύτατος και τα ενδιάμεσα στάδια μεταξύ έναρξης και λήξης του περιστατικού σχεδόν ανύπαρκτα και μη αναγκαία.Σχετικά με τα υλικά νομίζω ότι όλο και περισσότερο θα βελτιώνονται οι αισθητικές δυνατότητες των υλικών και θα εκλείψουν τα οδοντιατρικά υλικά με βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στις μέρες μας δεν υπάρχει υλικό που να μην είναι απόλυτα συμβατό με τις ανάγκες του ανθρώπου ολιστικά!

Τέλος, όσον αφορά τις οδοντιατρικές τεχνικές και εφαρμογές θα γίνονται πιο ανώδυνες και πιο ασφαλείς, δεδομένου ότι τα καλύτερα μηχανήματα δίνουν μια επιπλέον εγγύηση για την πλέον ανώδυνη και ασφαλή θεραπεία. Είναι σίγουρο ότι η οδοντιατρική θα έχει όλο και πιο εξελιγμένο πρόσωπο, ειδικά από τους γιατρούς που θα θέλουν να επενδύουν στην εργασία τους και να συμπορεύονται με τις εξελίξεις.

Το απαιτητικό επακόλουθο των τεχνολογικών εξελίξεων είναι η ανάγκη επένδυσης μεγάλου ποσού χρημάτων για την απόκτησή τους καθώς και η συνεχής ενημέρωση του γιατρού στο εκάστοτε απαιτούμενο γνωστικό αντικείμενο. Εάν είναι μεγάλος ο αριθμός των οδοντιάτρων που δε δύνανται να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο εξέλιξης, τότε δυστυχώς θα προκύψει οδοντιατρική περίθαλψη δύο ταχυτήτων!

Eυχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες την Οδοντίατρο-Χειρουργό, κα.Ι.Καζάκου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions