Health Solutions Network

kalogirou

Λαμπερό χαμόγελο σε χρόνο ρεκόρ για όλους, εγγυάται η οδοντιατρική

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

Τα προσεχή χρόνια η αποκατάσταση των χαλασμένων δοντιών θα γίνεται το πολύ σε ένα διάστημα λίγων ωρών.Οι ταχύτατες εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία όπως είναι η CAD-CAM στην οδοντιατρική τόσο από την πλευρά του οδοντιάτρου όσο και από την πλευρά του οδοντοτεχνίτη θα φέρει αρτιότερα αποτελέσματα και τελειότητα στις οδοντιατρικές αποκαταστάσεις.

Επιπλέον οι χρόνοι δημιουργίας των προσθετικών εργασιών μπορεί να είναι ταχύτατοι και τα ενδιάμεσα στάδια μεταξύ έναρξης και λήξης του περιστατικού σχεδόν ανύπαρκτα και μη αναγκαία, επισημαίνει σε συνέντευξή της στο health4you η Ιωάννα Καζάκου, χειρούργος οδοντίατρος, DDS, MSc. Προσθέτει τονίζοντας πως στις μέρες μας έχουν αυξηθεί οι αισθητικές απαιτήσεις του μέσου ανθρώπου, οπότε δεν νοείται ένα κιτρινισμένο θαμπό χαμόγελο που αποπνέει εγκατάλειψη και νοσηρή εικόνα.

«Έχουμε εξοικειωθεί με όμορφες εικόνες οι οποίες μάλιστα είναι εφικτό να αποκτηθούν από τον καθένα μας», όπως μας εξηγεί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση υγείας των δοντιών των Ελλήνων ;

Η κατάσταση υγείας των δοντιών των Ελλήνων επηρεάζεται από τρεις βασικές παραμέτρους: την ηλικία τους, το μορφωτικό τους επίπεδο και την οικονομική τους κατάσταση.

Συνήθως, άτομα νεαρής ηλικίας δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην κατάσταση του στόματός τους. Έχουν ήδη μάθει τη μεγάλη αξία της πρόληψης και θεωρούν σημαντικό τον επανέλεγχο των οδοντιατρικών τους θεραπειών. Κατά συνέπεια, σε γενικές γραμμές η κατάσταση της υγείας των δοντιών τους είναι καλύτερη σε σχέση με άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, τα οποία έχουν ακόμη μνήμες από παλιού τύπου οδοντιατρικές θεραπείες, επώδυνες διαδικασίες, κακή προσέγγιση από το θεράποντα γιατρό, μη σύγχρονα μηχανήματα κ.λπ.

Επίσης, μια πολύ σημαντική παράμετρος που επηρεάζει την κατάσταση υγείας του στόματος των Ελλήνων, είναι το μορφωτικό τους επίπεδο. Θεωρείται δεδομένο ότι τα άτομα που έχουν παιδεία αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των οδοντιατρικών θεραπειών και κατανοούν ότι η κατάσταση των δοντιών τους μπορεί να επηρεάσει και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους!

Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι όσο νωρίτερα επιλύσουν τα όποια προβλήματά τους, τόσο λιγότερο χρόνο θα ξοδέψουν καθώς και λιγότερα χρήματα θα δαπανήσουν. Αυτή λοιπόν η μερίδα των Ελλήνων έχει ενστερνιστεί πλήρως ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό οδοντιατρικών προβλημάτων δεν υπάρχει αυτοῒαση, συνεπώς επισκέπτονται τον οδοντίατρο με άμεσο αποτέλεσμα η κατάσταση της στοματικής τους υγείας να είναι καλή!

Η τρίτη και μάλλον καθοριστική παράμετρος που διαμορφώνει την κατάσταση υγείας των δοντιών των Ελλήνων είναι η οικονομική τους κατάσταση ή ακόμη καλύτερα οι οικονομικές τους προτεραιότητες. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η επίλυση των οδοντιατρικών προβλημάτων δεν μπορεί να τίθεται με ταξικά κριτήρια, καθώς είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων! Σε όποια οικονομική κατάσταση και να βρίσκεται ο Έλληνας δρομολογεί τις σημαντικές για αυτόν ανάγκες. Εάν λοιπόν θέσει τα δόντια του ως προτεραιότητα, θα τα φτιάξει ! Ο σύγχρονος Έλληνας θα παραμελήσει εντελώς το στόμα του, μόνο εάν βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Βέβαια, το είδος των οδοντιατρικών αποκαταστάσεων που θα επιλέξει, θα καθοριστεί από την οικονομική του κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Συμπερασματικά, νομίζω ότι η κατάσταση της υγείας των Ελλήνων είναι μάλλον μέτρια, με σαφή διαφοροποίηση μεταξύ αστικών κέντρων και μη, αλλά οι τάσεις είναι μάλλον βελτιούμενες, λόγω της ευρύτερης ενημέρωσης και της διάθεσης για καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιπλέον το σύγχρονο life style δίνει αρκετά μεγάλη σημασία στην εικόνα του καθενός και προωθεί ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο. Ως εκ τούτου, ένας σωστός γιατρός, για να φτάσει να επιδιορθώσει την αισθητική των δοντιών ενός ατόμου, θα έχει πρωτίστως επιλύσει τα ιατρικά προβλήματα του στόματος!

Η οικονομική κρίση μείωσε τελικά τις επισκέψεις στους οδοντιάτρους ;

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει βάθος χρόνου επταετίας. Είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να φανεί ξεκάθαρα εάν ο σύγχρονος ταλαιπωρημένος από φόρους και προβλήματα Έλληνας μείωσε ή όχι τις επισκέψεις του στον οδοντίατρο.
Πιστεύω ότι δε μείωσε τις επισκέψεις, αλλά άλλαξε η προσέγγιση στο γιατρό καθώς και ο τρόπος πληρωμής. Επίσης έγινε ως ασθενής φανερά πιο απαιτητικός και κυρίως πιο επιλεκτικός. Διαμορφώθηκαν εμφανώς δυο διαφορετικές τάσεις αντιμετώπισης των οδοντιατρικών προβλημάτων του. Η μία τάση έχει υποστηρικτή τον Έλληνα ασθενή που τροποποιεί τις επιλογές του και καταλήγει σε οικονομικότερα σχέδια θεραπείας, ενώ η άλλη τάση έχει φανατικούς θιασώτες τους ασθενείς εκείνους που προτιμούν πιο δαπανηρές λύσεις, γνωρίζοντας ότι σε βάθος χρόνου θα αποσβεστούν λόγω καλύτερης ποιότητας!

Και οι δυο όμως κατηγορίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι έχουν υψηλές απαιτήσεις και ότι έχουν ψάξει ενδελεχώς τόσο για το είδος της θεραπείας τους όσο και για το γιατρό που θα την υλοποιήσει! Τα χρήματά τους έχουν πια αξία και δε θα ήθελαν να τα δαπανήσουν άστοχα ή αβασάνιστα!...

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα, ότι εν μέσω κρίσης η τελική επιλογή οδοντιάτρου θα γίνει, αλλά θα υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά επιλογής. Ποια είναι αυτά ; Άριστες υπηρεσίες, άριστα υλικά, εξαιρετικά καλά αποτελέσματα θεραπείας, αρτιότητα στην επίλυση του προβλήματος, άμεση εξυπηρέτηση και υψηλός επαγγελματισμός! Το τυχαίο περιστατικό ή το τυχαίο αποτέλεσμα είναι πια παρελθόν, διότι στις μέρες της κρίσης δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, δοκιμών, κακών υπολογισμών.

Τέλος, σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο τρόπος πληρωμής. Ο ασθενής θεωρεί πια δεδομένο ότι θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει με πιστωτική κάρτα, ακόμη και σε άτοκες δόσεις και πως θα έχει εγγυήσεις για τις θεραπείες του. Λογικό, εάν σκεφτεί κάποιος ότι τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια δεν υπάρχει αναπτυγμένη χώρα η οποία δεν παρέχει με αυτό τον τρόπο τις όποιες υπηρεσίες.

Προσωπικά νομίζω ότι η οικονομική κρίση δε μείωσε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, αλλά έδωσε την ευκαιρία να φανεί εάν ο σύγχρονος οδοντίατρος μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δύσκολων καιρών που διανύουμε! Τα δόντια θα πονάνε, ανάγκη θεραπειών θα υπάρχει, ο Έλληνας ανεξάρτητα από τους υπέρογκους φόρους που θα έχει να πληρώνει, με κάποιο τρόπο θα φτιάχνει τα δόντια του... Κάποιους οδοντιάτρους θα αναγκαστεί να επισκεφτεί.....! Καλύπτουμε άραγε τις σύγχρονες απαιτήσεις; Εάν ναι, στο τέλος της μέρας δε θα έχουμε μείωση στον απολογισμό μας.

Ασθενείς καταφεύγουν για οδοντιατρικές πράξεις στη γειτονική Βουλγαρία με κόστη στο 1/3 της τιμής. Υπάρχουν κίνδυνοι;

Αρχικά θα ήθελα να κρατήσω αποστάσεις από το να κρίνω επιστήμονες και υπηρεσίες τις οποίες δε γνωρίζω ούτε ως γιατρός αλλά ούτε και ως ασθενής!Θεωρώ λάθος να υπάρχει ιδεοληψία ως προς την ποιότητα των επιστημόνων ή των υπηρεσιών που προσφέρουν, γενικεύοντας και βγάζοντας μη τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να ομαδοποιούμε επιστήμονες ή υπηρεσίες κρίνοντας επιφανειακά, διότι τότε πολύ εύκολα η οδοντιατρική θα είναι άριστη σε όλη την Αμερική, την Αγγλία, το Βέλγιο κ.λπ. και πολύ κακή στη Λευκορωσία, στη γειτονική Βουλγαρία ή στην ακόμη κοντινότερη Αλβανία!

Το ζητούμενο είναι ποια κριτήρια έχουμε εμείς ως Έλληνες ασθενείς και εάν είναι σωστό το κριτήριο της τιμής, για να επιλέξουμε ή όχι το γιατρό ή τη θεραπεία μας. Προσωπικά, δε θα επέλεγα επ' ουδενί το γιατρό μου με βασικό κριτήριο την τιμή! Όχι γιατί υποχρεωτικά θα είχα τα χρήματα για να κάνω τη θεραπεία, αλλά γιατί θα θεωρούσα πολύ σημαντικό ο γιατρός μου να έχει υψηλή επιστημονική κατάρτιση, να διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα για τη θεραπεία μου, να έχει την δυνατότητα να με εξυπηρετήσει, να μπορεί να μου προσφέρει συνέχεια στη θεραπεία, να μην ταλαιπωρηθώ για να φτάσω στην κλινική του, να υπάρχει μια εξοικείωση με το περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω δε θα μπορούσα να τα βρω στη γειτονική Βουλγαρία!

Επιπλέον θα ένιωθα μεγάλη ανασφάλεια με το χαμηλό κόστος! Από την πλευρά του οδοντιάτρου, γνωρίζω εκ των έσω ότι για να επιτελεστούν οι οδοντιατρικές διαδικασίες σωστά και με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα εργασίας θα πρέπει να γίνουν ανυπέρβλητες δαπάνες. Άρτια και ασφαλής οδοντιατρική περίθαλψη, τελείως οικονομικά, απλά δεν μπορεί να υπάρξει! Η ορθή οδοντιατρική πράξη, ακόμη και στη Βουλγαρία, θα είναι πολύ πιο ακριβή από το μέσο όρο του τιμοκαταλόγου των εκεί οδοντιατρικών υπηρεσιών. Συνεπώς, γιατί να ταξιδέψω με αμφίβολο αποτέλεσμα και να δώσω δουλειά σε ξένα επιστημονικά χέρια, ενώ μπορώ να απολαύσω τέλειες και δοκιμασμένες θεραπείες από καλούς Έλληνες γιατρούς;
Νομίζω ότι εκφράζω τη μεγαλύτερη ομάδα Ελλήνων ασθενών!

Πιστεύω δε ότι ο Έλληνας μπορεί εύκολα να το σκεφτεί, ακόμη πιο εύκολα να γκρινιάξει και να το αναφέρει ως συμβάν στο φίλο του, αλλά πολύ δύσκολα θα το υλοποιήσει ως τελική επιλογή του, γιατί πολύ καλά γνωρίζει ότι το υπόβαθρο της Βουλγαρίας τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών δεν τον καλύπτει! Κατ' ουσία ο Έλληνας είναι ποιοτικός καταναλωτής και όταν θα φτάσει να κάνει την επιλογή του γιατρού του ή της θεραπείας του, θα δείξει μεγάλο σκεπτικισμό και δε θα φτάσει να ταξιδέψει στη γειτονική Βουλγαρία για μια φτηνή οδοντιατρική υπηρεσία!

Τί επιτυγχάνεται με τη “ γλυπτική δοντιών” ;

Με τον όρο “ γλυπτική δοντιών” δόθηκε μια μορφοποιημένη εξήγηση στην τεχνική bonding, κατά την οποία με εξελιγμένου τύπου σύνθετες ρητίνες χτίζονται τα υπάρχοντα δόντια στο επιθυμητό σχήμα, χρώμα, μέγεθος και αναδιαμορφώνεται το χαμόγελο. Πρόκειται για μια οικονομική αισθητική παρέμβαση η οποία χρειάζεται μία μόνο επίσκεψη.

Πλεονεκτήματα της “γλυπτικής δοντιών” είναι ότι δεν αφαιρείται καθόλου αδαμαντίνη, δεν απαιτείται αναισθησία, είναι ανώδυνη και έχει πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα. Όσον αφορά τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η απορρόφηση χρωστικών ουσιών από καφέ, τσιγάρο, τσάι, κόκκινο κρασί κλπ, μικρότερη διάρκεια ζωής, χαμηλότερη αισθητική σε βάθος χρόνου σε σύγκριση με τις όψεις πορσελάνης οι οποίες παρέχουν μονιμότερο αποτέλεσμα. 

Λεύκανση : “Καταστρέφει” τα δόντια και πόσο προσιτή είναι οικονομικά;

Η λεύκανση των δοντιών δεν καταστρέφει τα δόντια εάν γίνει με σωστές μεθόδους και παρακολουθείται από τον οδοντίατρο. Δεν καταστρέφει την αδαμαντίνη των δοντιών και ουδεμία μόνιμη επιπλοκή έχει παρατηρηθεί εάν επιτελεσθεί σωστά, ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντιάτρου.

Είναι μια πολύ προσιτή οικονομικά αισθητική παρέμβαση, η οποία ειδικά σε στόματα τα οποία έχουν σωστά τα δόντια στο οδοντικό τόξο, έχουν όμορφο σχήμα και ορθή γραμμή ούλων δίνει ένα μοναδικά όμορφο και φυσικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση μάλιστα όπου γίνεται η συντήρηση του αποτελέσματος, έχουμε ένα διαρκές άριστο αποτέλεσμα και ένα λαμπερό χαμόγελο.

Στις μέρες μας έχουν αυξηθεί οι αισθητικές απαιτήσεις του μέσου ανθρώπου, οπότε δεν νοείται ένα κιτρινισμένο θαμπό χαμόγελο που αποπνέει εγκατάλειψη και νοσηρή εικόνα. Έχουμε εξοικειωθεί με όμορφες εικόνες οι οποίες μάλιστα είναι εφικτό να αποκτηθούν από τον καθένα μας.

Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον στην οδοντιατρική ; Αναμένονται εξελίξεις όσον αφορά τα υλικά και τις οδοντιατρικές εφαρμογές ;

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις κυριαρχούν σε όλους τους χώρους. Ολόκληρη η καθημερινότητά μας εξελίσσεται και.....ψηφιοποιείται!

Αυτή θεωρώ πως θα είναι και η εξέλιξη της οδοντιατρικής. Ήδη η οδοντιατρική έχει ψηφιοποιηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό και προβλέπεται ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι θα ακολουθήσουν τις νέες τεχνικές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ομάδα οδοντιάτρων και οδοντοτεχνιτών που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνικές, αλλά όχι αμιγώς. Είναι ακόμη πολύ δαπανηρό και απρόσιτο να εκτελείς το μεγαλύτερο μέρος της οδοντιατρικής πράξης ψηφιακά. Προοδευτικά όμως, όλο και περισσότερες εταιρείες μπαίνουν στο χώρο με φυσικό επακόλουθο οι τιμές αγοράς αυτών των μηχανημάτων να γίνονται πιο ανταγωνιστικές! Με την πάροδο του χρόνου δε θα είναι είδος... πολυτελείας ούτε για το γιατρό, ούτε για τον οδοντοτεχνίτη, αλλά ούτε και για τον ασθενή !

Ένα απτό παράδειγμα είναι η ψηφιακή τεχνολογία CAD-CAM στην οδοντιατρική τόσο από την πλευρά του οδοντιάτρου όσο και από την πλευρά του οδοντοτεχνίτη. Με τη βοήθειά της επιτυγχάνονται αρτιότερα αποτελέσματα και η τελειότητα στις οδοντιατρικές αποκαταστάσεις φαντάζει όλο και πιο ορατή. Επιπλέον ο χρόνος δημιουργίας των προσθετικών εργασιών μπορεί να είναι ταχύτατος και τα ενδιάμεσα στάδια μεταξύ έναρξης και λήξης του περιστατικού σχεδόν ανύπαρκτα και μη αναγκαία.

Σχετικά με τα υλικά νομίζω ότι όλο και περισσότερο θα βελτιώνονται οι αισθητικές δυνατότητες των υλικών και θα εκλείψουν τα οδοντιατρικά υλικά με βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στις μέρες μας δεν υπάρχει υλικό που να μην είναι απόλυτα συμβατό με τις ανάγκες του ανθρώπου ολιστικά!

Τέλος, όσον αφορά τις οδοντιατρικές τεχνικές και εφαρμογές θα γίνονται πιο ανώδυνες και πιο ασφαλείς, δεδομένου ότι τα καλύτερα μηχανήματα δίνουν μια επιπλέον εγγύηση για την πλέον ανώδυνη και ασφαλή θεραπεία. Είναι σίγουρο ότι η οδοντιατρική θα έχει όλο και πιο εξελιγμένο πρόσωπο, ειδικά από τους γιατρούς που θα θέλουν να επενδύουν στην εργασία τους και να συμπορεύονται με τις εξελίξεις.

Το απαιτητικό επακόλουθο των τεχνολογικών εξελίξεων είναι η ανάγκη επένδυσης μεγάλου ποσού χρημάτων για την απόκτησή τους καθώς και η συνεχής ενημέρωση του γιατρού στο εκάστοτε απαιτούμενο γνωστικό αντικείμενο. Εάν είναι μεγάλος ο αριθμός των οδοντιάτρων που δε δύνανται να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο εξέλιξης, τότε δυστυχώς θα προκύψει οδοντιατρική περίθαλψη δύο ταχυτήτων!

Eυχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες την Οδοντίατρο-Χειρουργό, κα.Ι.Καζάκου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions